Norge kommer ikke til å tjene noe særlig på å legalisere cannabis

– Arbeiderpartiets Per Vidar Kjølmoen har tydeligvis ikke gjort leksene sine, men det har faktisk jeg, skriver Anne Rokkan.

Nettopp derfor kan vi trygt gjøre det.

Publisert: Publisert:

«Jeg hadde tatt meg en joint hvis det var lovlig nå».

Med dette utspillet i Morgenbladet åpnet Abid Raja (V) debatten om legalisering av cannabis i Norge.

De siste årenes debatt om avkriminalisering har vært viktig folkeopplysning, og ført til en konstruktiv utvikling av rettssystemet og vår behandling av rusavhengige.

Den kom likevel til kort.

For det første gikk ikke rusreformen gjennom i Stortinget, etter det som kommer til å stå igjen som en historisk feilslutning fra Arbeiderpartiet.

For det andre er reformforkjempernes argument om at narkotika fortsatt skal være ulovlig, kun en måte å sukre pillen på: Det langsiktige målet er legalisering. Grunnen er enkel – en avkriminalisering løser ikke de problemene med kriminelle nettverk og farlige rusmidler som samfunnet sliter med i dag.

Å heller snakke om legalisering er derfor en ærligere og mer konstruktiv debatt, som vi som samfunn nå er mer moden for.

For det er ingenting å tvile på: Norge kommer til å legalisere cannabis. Det er ingen fornuftig vei utenom, spørsmålet er bare hvor lang tid erkjennelsen skal ta.

En som har et stykke å gå, er Aps Per Vidar Kjølmoen. Da han møtte Raja til debatt i Dagsnytt 18 om legalisering, malte han skrekkscenarioer med bred pensel – og fra fri fantasi.

– Mer fornedrelse, mer narkotikamisbruk og mer utrygghet for barn og unge, spådde han. Og at legalisering av cannabis ville «endre det Norge vi kjenner i dag.»

Kjølmoen har tydeligvis ikke gjort leksene sine, men det har faktisk jeg.

Les hele saken med abonnement