Vil Donald Trump anerkjenne et valgnederlag? Se hva som skjer!

Historisk lavmål fra en presidentkandidat.

Publisert Publisert
  • Helge O. Svela

VILLE IKKE SVARE: Donald Trump nekter å si om han vil respektere valgresultatet hvis Hillary Clinton vinner. Foto: REUTERS/SCANPIX

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Debatten gikk egentlig ganske bra for Donald Trump. Helt til han nektet å svare på om han vil respektere valgresultatet hvis han taper.

– Jeg vil se på det når den tid kommer, svarte Donald Trump.

De siste ukene har Donald Trump snakket mer og mer om valgfusk. Men Trumps visepresidentkandidat og hans egen datter har forsikret det amerikanske folket om at Trump – hvis han taper valget – vil anerkjenne valgresultatet.

Trump selv hadde et annet svar:

– Jeg kommer til å holde deg i uvisshet, ok?

Det er selvsagt ikke ok. At Donald Trump nekter å svare på om han vil respektere valgresultatet, er det absolutte lavmål fra en presidentkandidat, og et svar som viser at han er fullstendig uskikket til jobben.

Se den omstridte uttalelsen til Trump her:

Noen ganger er det vanskelig å se forskjell på personen Donald Trump og parodiene av ham.

Som da Hillary Clinton påpekte at Trump alltid klager når ting går imot ham, og at han tidligere hadde hevdet at TV-prisen Emmy var rigget, siden han ikke vant den.

– Jeg skulle ha vunnet den, brøt Trump inn.

Hvordan skal Saturday Night Live og de andre satire-showene parodiere noe slikt? Donald Trump er sin egen parodi.

Problemet er selvsagt at det ikke er noe morsomt når en presidentkandidat ikke vil love å anerkjenne et tap.

En ting er at Trump ødelegger sin egen sjanse til å vinne valget. En annen ting er han ødelegger for demokratiet.

Et valg er ikke en realityserie, men Trump synes ikke kunne se forskjellen.

«Se hva som skjer» fungerer bra hvis du skal holde fast på seerne over reklamepausen, men ikke når man diskuterer respekt for demokratiets spilleregler.

Les også

Slik var den forrige debatten: Donald Trump minnet velgerne på alt de misliker med Clinton.

Det merkelige er at Trump i store deler av debatten tilsynelatende hadde skjønt at han ikke kan vinne valget ved kun å appellere til sine mest trofaste støttespillere.

Derfor brukte han tid på å minne tradisjonelle republikanske velgere som ikke liker Trump om hva som står på spill i dette valget. Abortspørsmålet og retningen høyesterett vil ta med utnevnelse av nye dommere er saker som kan sørge for at konservative velgere vil stemme på Trump, fordi de frykter Hillary Clinton.

Men hva sier de samme konservative velgerne når Trump hevder at det finnes en konspirasjon mot ham, at media er imot ham og at valget er fikset?

Mange uavhengige velgere mener Clinton ikke er til å stole på, og e-postskandalen og hennes svar om den er noe som utvilsomt har skadet henne.

Men er de samme velgerne enige med Trump når han sier at Clinton ikke burde fått lov til å stille til valg fordi hun slettet 33.000 eposter?

Les også

Fire grunner til at Donald Trump sliter nå

Trump lå dårlig an før debatten. Clinton leder stort i de fleste meningsmålingene. Trump trengte en debatt der han kunne fremstå som solid og presidentaktig, en debatt som kunne bli startskuddet for spurten for å ta igjen Clintons forsprang.

I stedet kommer den offentlige samtalen nå til å handle om at Trump har krysset nok en grense. Å nekte å godta resultatet av et fritt valg er noe som hører hjemme i bananrepublikker og diktaturer, ikke i USA.

Mange republikanske politikere har allerede tatt avstand fra Donald Trump, spesielt etter hans utsagn om at han kunne antaste kvinner fordi han var kjendis.

Nå kommer trolig enda flere republikanere til å måtte distansere seg fra Trump, hvis de selv skal overleve politisk og ikke bli dratt med i dragsuget etter «The Donald».

Mange frykter at Trump skyver fra seg så mange velgere at republikanernes flertall i Senatet og Representantenes hus er i fare. Den frykten har nok ikke blitt mindre etter nattens debatt.

Donald Trump sier vi må vente i spenning, og se hva som skjer hvis han taper valget.

Det som ikke er like spennende, er hvem som kommer til å vinne. Etter nattens debatt må det skje noe helt ekstraordinært for at ikke Hillary Clinton skal bli USAs neste president.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Det er mye velgerne ikke liker med Donald Trump. Han brukte debatten til å minne dem på alt de misliker med Hillary Clinton.

  2. Fire grunner til at Donald Trump sliter nå

  3. - Det vil bli en skrekkfilm hvis Donald Trump vinner

  4. Hillarys viktigste våpen? The Donald.

  1. Donald Trump
  2. Hillary Clinton
  3. USA-valg 2016