Punktum for Drevland-saken

En komplisert sak har endelig fått en konklusjon.

Publisert Publisert

Statsadvokaten i Hordaland har konkludert med at siktelsen mot Trude Drevland og Inge Tangerås henlegges. Her er Drevland under cruisedåpen 17. mai 2015. Foto: Vegar Valde

  1. Leserne mener

Når siktelsene mot tidligere ordfører Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås er lagt bort, betyr det at en langvarig, omfattende og komplisert sak er over.

Både for Drevland og for hele det politiske Bergen er det godt at et punktum nå er satt for straffesaken.

Hadde politiet etterforsket mistankene om korrupsjon i første omgang, ville den vært over for en stund siden. Men politiet la først vekk saken uten å etterforske den. Etter at flere eksperter påpekte at bergenspolitiet hadde misforstått loven, ble korrupsjonssaken gjenopptatt rett før valget i fjor.

Etterforskningen har vært omfattende, bred og langvarig. Statsadvokaten mener både den store ressursbruken har vært nødvendig, gitt opplysningene de satt med.

Etter ni måneder konkluderte politiet med at både Drevland og Tangerås burde tiltales for korrupsjon.

Statsadvokaten i Hordaland er nå altså uenig, etter en langvarig saksbehandling. Saken henlegges, fordi det er for stor tvil om hvorvidt Drevland og Tangerås har gjort noe straffbart.

Ifølge statsadvokat Ellen Cathrine Greve er det noe kryptiske «en kompleks helhetsvurdering» som ligger bak. Hva hun konkret legger i det, er vanskelig å si.

Det vesentlige er uansett konklusjonen: Saken er over. Livet kan gå videre for både Drevland og Tangerås.

Men det er stor forskjell på å ha gjort noe så alvorlig at man må i fengsel for det, og å gjøre noe uklokt i rollen som ordfører. Statsadvokatens konklusjon betyr at hennes håndtering av cruisedåpen i fjor ikke var straffbar. At den var uklok, er det ingen tvil om.

Gjennom hele saken har det vært påfallende hvor mange av dem som har vært sterke kritikere av Drevlands handlinger i forbindelse med cruisedåpen, som også har uttrykt sympati med henne. Hun har stått i en ekstremt krevende situasjon over lang tid.

Drevland forblir en unik kombinasjon av å være folkekjær og kontroversiell. Men for de fleste bør det være lett å glede seg over at hun nå får en langt bedre jul enn fryktet.

Publisert