Dyssosiale medier

En Facebook-gruppe sprer falske nyheter, og en politiker får drapstrusler. Er det ikke moro, dere?

Publisert Publisert

UTSATT FOR FACEBOOK-HETS: De som har opprettet hatgruppen mot Trine Skei Grande er naturlig nok anonyme, og de vet akkurat hva de gjør, skriver Frode Bjerkestrand. Foto: Gorm K. Gaarde

  1. Leserne mener

Verden er blitt en dårlig såpeopera. Russland har hacket Donald Trump helt til Det hvite hus. Hjemmeproduserte «falske» nyheter var også med på å plassere ham der. Begynner vi å se tendenser til samme type politisk, nettbasert gjørmekasting her hjemme?

Ting kan tyde på det. Rett før vi går inn i et nytt valgår, breier Facebook-gruppen «Nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift» seg i den norske offentligheten, med personhets vi sjelden har sett maken til. I forrige uke hadde gruppen over 80.000 likes.

Gruppen er ikke nystartet, men den siste tiden er manipulerte nyhetsartikler om Venstres partileder fra VG, Klassekampen, Dagbladet og Dagsavisen spredd med rakettfart der inne.

Paradoksalt nok er det først da norske mediehus og politikere for alvor reagerer på hetsen. Vi er kanskje blitt for godt vant til hvit støy fra sosiale medier. Men når innholdet fra seriøse nyhetsmedier blir tuklet med, skrus temperaturen opp noen hakk.

Les også

GROV HETS PÅ NETT: Trine Skei Grande trakassert av Facebook-gruppe.

Det er ikke rart. Når falske nyheter er i stand til å manipulere store velgermasser i andre land, kan det også skje her. Jeg tenker med gru på valgkampen neste år.

De som har opprettet hatgruppen mot Trine Skei Grande er naturlig nok anonyme, og de vet akkurat hva de gjør. De hekter bevisst en enkel, kontroversiell sak på en utvalgt politiker, og forsøker å gi inntrykk av at de driver legitimt politisk arbeid.

Men etter at de begynte å bruke falske nyheter som metode, og i tillegg la ut Grandes telefonnummer, har truslene mot henne økt i omfang og alvorlighetsgrad.

Det er helt legitimt å kjempe mot flyseteavgiften, som for mange har blitt en overskyggende rød politisk klut. Vanligvis bruker folket vanlige politiske kanaler, lobbyisme og nettverksbygging til sånt. Å starte drittpakke-kampanjer på Facebook er derimot nytt, og vanskelig å verge seg mot.

At folkene bak gruppen forsøker å påberope seg et hederlig motiv for dette mølet, er ganske drøyt. Den er nok et eksempel på hvordan terskelen for debatt stadig flyttes nedover, i en vond sirkel av hets og ondsinnet mobbing.

I samme slengen forsøker enkelte debattanter å unnskylde utskjellingen med at grunntonen i gruppen er ironi eller humor. Det står ikke til troende. De fleste vet nå at konsekvensene for Grandes muligheter til å føre et normalt privatliv har vært alvorlige.

For alle som har oppdratt barn, må det være vondt å bivåne hvordan sladder, ondsinnet lytehumor og grov sjikane blir brukt i et forsøk på å kneble og skremme en profilert politiker.

Både for barnehager, skoler, utdanningsinstitusjoner, forskere og alle andre som jobber systematisk mot mobbing, må slike fenomen være ekstra triste.

Hva tenker barn og unge som snubler over slike grupper på sosiale medier? At når voksne slipper seg ned på dette nivået, så må det være greit for alle?

Anti-mobbearbeidet har fått en svær og ny utfordring. Det er å få voksne til å forstå konsekvensen av signalene de slipper ut, også i Facebook-gruppene sine, der de tror alt er lov og bare moro.

Les også

GRØNNE FORELDRE: Syv sosiale medier som barna kjenner bedre enn deg.

Har du ett grams kjennskap til Facebooks dynamikk og ekkokammer-effekt, vet du at uthenging av denne typen åpner avløpet på vidt gap.

Dette er stedet der folkeskikken dør, og enkelte godt voksne mennesker blotter sine laveste egenskaper. Heldigvis er det en del som forsøker å begrense skadene, og oppfordrer til måtehold med skjellsordene. Ære være dem for at de orker.

En av dem er stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn fra Venstre. I et innlegg på Facebook ber han alle sine venner slette sine likes til hetsgruppen mot partikollega Trine Skei Grande.

Det gjør han i en saklig og opplysende tone. Altfor mange Facebook-brukere klikker sine likes i hytt og vær, uten å sette seg skikkelig inn i hvilken sak de egentlig tas til inntekt for. Noen blir også lagt til hatgrupper uten å være klar over det. Å være Facebook-bruker er ikke lenger for amatører.

Les også

RAZIKA HETSES PÅ NETT: – Vi som gruppe tåler det.

Jeg håper flere gjør som Rotevatn. At flere politikere, støttespillere og samfunnsengasjerte folk på alle nivåer slår kompakt ring rundt sine kolleger, i partier av alle farger. Og oppfordrer folk til å lese før de klikker, og helst tar til motmæle når de oppdager grov hets og mobbing.

Selv om Facebook nå tar grep for å la brukerne varsle om falske nyheter, kan vi ikke vente på at Mark Zuckerberg skal gjenopprette anstendigheten på internett.

For det må være målet; å vekke til live de gode refleksene, det vi før kalte folkeskikk, empati og saklighet.

Selv små ord kan såre. En kampanje av store, stygge ord og hets kan bli et demokratisk problem.

Publisert