Kunstnere trenger også koronavern

Staten skal beskytte økonomien i viktige sektorer fra virusinfeksjonen. Det bør også gjelde kulturfeltet.

Publisert Publisert

Kulturminister Abid Raja (V) må komme seg på banen. Han bør ta seg en pause fra lederstriden i eget parti, og ta med seg forslag til hvordan kulturlivet under og etter korona kan få førstehjelp og stabiliserende behandling, skriver Frode Bjerkestrand. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er 24 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

Kulturfeltet er i ferd med å stenges ned. Konserter, teater, revyer, utstillinger, show, debatter og andre arrangementer avlyses på løpende bånd.

Publikum sørger kanskje ikke så tungt over det akkurat nå. Det føles mer dramatisk når skoler, barnehager og arbeidsplasser lukker dørene.

Men mange aktører, utøvere og artister står midt i et jordskjelv. Kunstnere uten fast kontrakt eller jobb er spesielt utsatte nå. Noen av dem får sine avtaler og utbetalinger de neste månedene kansellert på dagen.

I Norge er kultur for en stor del offentlig finansiert. Når Den Nationale Scene (DNS) stenger i to uker, virker det dramatisk for alle involverte.

Dårlig stilt er også de uavhengige aktørene, teatrene, showscenene, arrangørene og galleriene.

DNS og andre større institusjoner får store bidrag fra det offentlige og vil klare seg. Men alle frilanserne kulturlivet er så avhengige av, føler seg nok mer usikre nå.

Les også

Venter nye permitteringsregler fredag: – Voldsom pågang fra bedriftsledere og arbeidstakere

Det er cirka 25.000 aktive kunstnere i Norge. Svært mange av dem lever på kortsiktige engasjementer, utstillinger og stipender.

Sist kulturarbeidernes inntekter ble kartlagt, i 2015, kom billedkunstnerne desidert dårligst ut. De bokførte kun 89.000 kroner årlig fra den kunstneriske virksomheten sin.

Resten av snittlønnen på 286.000 kroner tjente de på bi- og strøjobber.

Både musikere og forfattere hadde i overkant av 200.000 kroner året i inntekter fra kunsten sin. Skuespillerne bokførte cirka 290.000 i inntekt i snitt.

Kunstnerøkonomien i Norge er altså skjør. Akutte avlysninger betyr at mange kan få økonomiske problemer.

Kulturminister Abid Raja (V) må komme seg på banen.

Han bør ta seg en pause fra lederstriden i eget parti, og ta med seg forslag til hvordan kulturlivet under og etter korona kan få førstehjelp og stabiliserende behandling.

Les også

Norske anslag bommet kraftig på koronaviruset

Onsdag sendte blant andre Norsk Skuespillerforbund (NSF) ut et krisevarsel. Forbundet mener alle avlysningene vil ramme skuespillere hardt. Spesielt det store flertallet av scenekunstnere som ikke har noe sikkerhetsnett.

Mange av dem er selvstendig næringsdrivende, og kan miste viktige inntekter i ukene som kommer. Det er tross alt premieresesong.

– Jeg håper regjeringen vil se spesielt på strakstiltak for denne gruppen, skriver forbundsleder Knut Alfsen i pressemeldingen.

Også fagforeningen Creo, som organiserer kunstnere og kulturfolk, har sendt ut rødt varsel til Kultur-, Nærings- og Finansdepartementet.

Forbundsleder Hans Olav Rian skriver at «det ikke vil være rimelig å forvente at det er de enkelte kunstnerne og kompaniene som skal måtte bære de økonomiske tapene som kommer som en konsekvens av folkehelsetiltakene».

Creo kommer samtidig med flere konstruktive forslag til hvordan situasjonen kan avhjelpes, ganske raskt.

Blant dem er en kompensasjonsordning for dem som rammes av alle avlysningene: arrangører, leverandører, kunstnere, musikere og artister.

Et annet forslag er å innføre en slags dagpengeordning for næringsdrivende kunstfrilansere.

I tillegg bør Kulturrådet avstå fra å kreve tildelte penger tilbake for avlyste arrangementer, slik reglene tilsier.

Les også

Oppdatert: Dette er dagens viktigste korona-nyheter

Kultur er en viktig del av BNP, av nasjonens møblement og innredning, av livet vi lever.

Akkurat i disse dager er det viktig at politikerne ikke bare ser på det som pynt, men som historie- og nasjonsbygging og lim for hele samfunnet.

Og ikke minst: daglig brød for mange tusen mennesker.

Mennesket kan ikke leve i karantene med Spotify og Netflix alene. Vi trenger å mingle, mase, krangle, høre, se og danse, sammen med hundrevis av andre.

Vi trenger kunstnere og kulturarbeidere som kan løfte oss opp i stående når alt dette her er over.

For det kommer til å gå over.

Publisert