From Staten with kjærleik

«Godhetsuken» er i gang. Men er det NRKs oppgave å lære folk å være snill?

Publisert Publisert
 • Frode Bjerkestrand
  Kulturredaktør i BT
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Du skal ikke være en stor konspiratoriker for å mene at NRKs «godhetsuke» har noe med Sylvi Listhaug å gjøre.

Integreringsministeren har bygget deler av sin karriere på provoserende ordbruk, som det beryktede begrepet «godhetstyranni». Listhaug mener fremdeles det er en god beskrivelse på tilstanden blant velmenende grupper i Norge, representert ved Den norske kirke.

At statskringkastingen lager «godhetsuke» kan derfor, med noe uvilje, tolkes som at NRK vil gå foran i kampen for å gjøre Norge til et politisk rausere land, og nordmenn til hyggeligere folk. Prosjektet gir assosiasjoner til den gangen NRK var alene på eteren på 1950-tallet, og drev aktiv agitasjon og nasjonsbygging.

 • Sylvi Listhaug: — Klart jeg er bekymret for mine barns fremtid.
  NRK har for tiden samlet mange saker under vignetten #nrkgodhet. Der kan du lese historier om folk som har vært skikkelig rause med hverandre, om både kjendiser og hverdagsfolk som har opplevd hvordan det har hatt vesentlig betydning i livet. Her er både Ole Paus og Per Fugelli. I samme slengen inviterer NRK lytterne til å sende inn sine egne fortellinger om gode gjerninger de selv er blitt utsatt for.

For å understreke det opplagte: Det er overhodet ikke noe galt i å lage den typen journalistikk. «Gladsaker» er en egen sjanger i vår bransje, og de er ment for å gjenspeile at verden ikke bare er konflikt, død og dævelskap. Det finnes lyspunkter, fabelaktige folk og enestående generøsitet. Godhet er også en del av verdensbildet, og den må være med.

Men å gi «godhetsuken» en hæsjtægg, og bake det inn som en større satsning for å speile nasjonens sjel, gir preg av politisk kampanje. Å sette den i sammenheng med den rå debatten om norsk asylpolitikk, er naturlig.

Det er slett ikke sikkert at NRK bevisst har planlagt at satsingen skulle være en slags motkraft mot fremmedfrykt flyktningkrisen kan føre med seg. Men statskanalen er noe naiv hvis den ikke ser at den koblingen kan oppstå.

Da oppstår straks mistanken om at NRK påtar seg oppgaven som statsmoralist, som skal sørge for at vi alle kommer oss inn på rette spor igjen.

 • Debattinnlegg: Lær av Pippi Langstrømpe, Listhaug.
  Hvis det er sånn, er det en ufortjent mistillit til det norske folk. Flyktningkrisen skaper hard meningsutveksling, men også sunn debatt. I NRKs verdensbilde virker det som om det finnes for lite godhet i verden. Det trenger ikke være gudsens sannhet.

Krisen viser nettopp at det finnes hjertelag på de kaldeste steder. Ikke minst nordøst i Finnmark, der bra folk gjør en sterk innsats for å ta vare på flyktninger og asylsøkere som kommer over den forfrosne grensen ved Storskog. De trenger ikke kringkastingens hjelp til å åpne hjertedøren.

NRKs «godhetsuke» kan oppfattes som paternalisme i statlig regi. Jeg vet iallfall hva Sylvi Listhaug vil kalle den.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Da viruset kom til Norge, tok Ingeborg (47) grep. Personer med fedme rammes hardere av korona, viser ny forskning.

Hun slet med overvekt og dårlige matvaner, men syv måneder senere er livet til Ingeborg Stensby (47) forandret.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Dette må du vite om busstreiken

 2. «Vanligvis er dette oppførsel jeg ville irritert meg over, men nå er det nesten rørende»

 3. Solen titter frem: – Kan bli opp mot 20 grader

 4. Bil sto i full fyr i Eidsvåg

 5. Sønnen fikk hjerneskade etter bunkerfesten: – Livet hans er satt flere år tilbake

 6. Da Monicas tante døde av covid-19, skjønte hun at det var alvor. – Vi har nesten ikke hatt noen inne hos oss siden mars

Kommentar
Kommentarartiklene i BT blir skrevet av avisens redaktører og kommentatorer. Skribentene har stor frihet til å gi uttrykk for egne meninger. Noen ganger avviker disse fra BTs offisielle syn, som fremmes i lederartiklene.