Asylavtale nummer to

KrF og Venstre har vunnet en eksepsjonell seier. Spørsmålet som gjenstår, er hvor stor Frps seier er.

Publisert: Publisert:
Frøy Gudbrandsen
Politisk redaktør i BT

ALLE SJEFENE: Partileder i KrF Knut Arild Hareide (t.v.), partileder i Venstre Trine Skei Grande, statsminister og partileder i Høyre Erna Solberg, justisminister Anders Anundsen (Frp) og partileder i Frp Siv Jensen fortalte onsdag kveld om den nye avtalen om de utsendte, lengeværende asylbarna. Foto: NTB SCANPIX

Så har altså det eksepsjonelle skjedd: Rundt 60 barn, pluss mange småsøsken, vil få en ny sjanse til å få opphold i Norge. Ikke alle vil få komme tilbake, men mange av dem.

KrF og Venstre fikk fullt gjennomslag for sitt krav. Det sier mye om hvor viktig asylbarnsaken er for de to partiene.

Les også

Moren til Shaimaa: - Jeg er glad, men også litt trist

Les også

Presenterer asylbarnavtale nå

Noe lignende har aldri skjedd før i norsk innvandringshistorie. Kanskje var det derfor det tok så lang tid før regjeringspartiene innså at det ikke var noen annen utvei.

Etter høringen i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité, var det ikke lenger noen tvil: Den mye omtalte regelendringen, som sa at lengeværende barn ikke lenger skulle prioriteres for tvangsretur, ble aldri satt ut i livet.

I tillegg hadde justisminister Anders Anundsen presset Politiets utlendingsenhet knallhardt for å nå nye, høyere måltall for tvangsreturer. Konsekvensen var at rekordmange lengeværende barn ble sendt ut i fjor.

Selvsagt kunne ikke KrF og Venstre leve med det resultatet. Det var tvingende nødvendig at regjeringen på en eller annen måte ordnet opp. Til slutt innså de også at det handlet om regjeringens overlevelse.

Frps stortingsgruppe har hatt sin helt egen oppfatning av hele asylbarnsaken, og er hovedårsaken til at avtalen sittet fryktelig langt inne.

Men nå skjer det altså. Mange barn som har hatt en oppvekst i Norge før de ble sendt tilbake til foreldrenes hjemland, får likevel et liv her.

Det vi vet, er at KrF og Venstre har klart det utenkelige.

Det skal visst ha vært fryktelig vondt for en del Frp-representanter å svelge. Vanskelig å forstå, rett og slett, når det så åpenbart har skjedd feil med konsekvenser for barns fremtid.

Men denne avtalen bør ikke være særlig vanskelig for dem å akseptere: Det er gjemt en aldri så liten seier for Frp i avtalen. Tiltak mot flerkoneri og bortfall av oppholdstillatelse for flyktninger som drar på ferie i hjemlandet, det er ukontroversielt.

Punktet som bør følges nøye opp i tiden fremover, er det som er gjemt under overskriften «Midler til UDI om oppfølging av utlendingsloven §§ 37, 61 og 62». Den ble nærmest nevnt i en bisetning på pressekonferansen, men kan i verste fall være en ny linje i norsk flyktningpolitikk.

UDI skal få midler slik at de heretter skal kunne vurdere om flyktninger fortsatt har behov for beskyttelse, før de etter fem år får permanent oppholdstillatelse.

Danmark har nylig vedtatt noe tilsvarende for dem som ikke får asyl på grunn av individuell forfølgelse, men fordi den generelle sikkerhetssituasjonen gjør at de ikke kan returneres.

Det norske lovverket skal ikke endres, men det behøves heller ikke: I dag praktiseres det nesten bare for dem som begår kriminelle handlinger. Om dette nå skal gjelde alle flyktninger som får opphold i Norge, kan konsekvensene bli merkbare.

Punktet Frp fikk gjennomslag for, kan bety at flyktninger ikke kan vite sikkert om de får bo i Norge livet ut. Om det blir trygt i hjemlandet innen fem år, må de returnere. Det kan påvirke deres interesse for å integrere seg i det norske samfunnet.

Nær sagt alle detaljer mangler. Kanskje rammer endringen ytterst få. Men om denne nye instruksen omfatter alle som får asyl, om terskelen blir den samme som for å få asyl og den nye praksisen blir godt kjent, kan den fort ha en kraftig innvirkning på antall asylsøkere. Norge kan bli et langt mindre attraktivt land å søke tilflukt i.

Vi vet med andre ord lite om hvor stort Frps gjennomslag i forhandlingene var.

Men det vi vet, er at KrF og Venstre har klart det utenkelige. Nå hentes faktisk barn hjem.

Publisert: