First House of Cards

KOMMENTAR: Kanskje skulle Morten Wetland bare fortelle markedet hva han har greie på.

Publisert Publisert
  • Frank Rossavik
    Kommentator i Bergens Tidende

INTRIGEMESTER: Frank Underwood i serien House of Cards, spilt av Kevin Spacey. Foto: NETFLIX

FIRST HOUSE-PARTNER: Morten Wetland Foto: SCANPIX

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Alle som har lært om politikkens irrganger og sleipe triks ved å se den amerikanske serien House of Cards vil tenke sitt. Visst er det påfallende at First House-partner Morten Wetland, tidligere FN-ambassadør og mye annet, for få dager siden plutselig rykket ut med et debattinnlegg der han fortalte hvor latterlig Barack Obamas stabssjef Rahm Emanuel syntes det var at sjefen fikk Nobels fredspris i 2009.

Visst er det mulig å tenke seg at hemmelighetskremmerne i First House er betalt av Kina for å undergrave Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, mannen som også ga prisen til dissident Liu Xiaobo i 2010.

Så skjer det noe juicy: Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle, en av norsk presses tungvektere, rykker ut med en kommentarder han viser til «gode rykter» om at det er nettopp slik det henger sammen. First House-sjef Per Høiby svarer på selskapets hjemmeside med å avvise sammenhengen. Høiby mener dessuten, ikke uten grunn, at First House burde ha fått muligheten til å imøtegå påstandene før de ble brakt ut i offentligheten i landets største avis. Vær varsom-plakatens paragraf 4.14 gjelder også kommentarer.

Jeg vet ikke hvor gode kilder Harald Stanghelle har. Det jeg vet, er at også erfarne mediefolk av og til kan la seg villede av kilder eller dra spekulasjoner videre enn det er grunnlag for. Jeg har sur erfaring.

Det har formodning mot seg at First House, med noen av bransjens fremste kommunikasjonsfolk, skulle gjøre noe så banalt og så påfallende som å sende Morten Wetland ut i felten mot Jagland på vegne av en kinesisk kunde.

Å gjøre det gjennom et debattinnlegg er dessuten spesielt banalt. Det ville være mye mer effektivt, og rådgivningsteknisk korrekt, å få plantet historien hos VG, uten selv å være åpen kilde.

Derimot kan jeg meget vel tenke meg at kretsen rundt Thorbjørn Jagland, kanskje også mannen selv, har tenkt at slik må det henge sammen. Rundt lunsjbordet i First House – hvis de, mot formodning, spiser lunsj sammen – sitter Bjarne Håkon Hanssen, Torbjørn Giæver Eriksen, Jan-Erik Larsen og altså Morten Wetland, alle blant Jens Stoltenbergs støttespillere opp gjennom årene.

For 12 år siden kjempet Jagland og Stoltenberg om makten i Arbeiderpartiet. Stoltenberg vant, Jagland ble forvist til rollen som en slags politisk riksklovn.

Her ligger altså en mulig, alternativ forklaring på det hele: First House-gjengen, eller noen av dem, kan ha ønsket å «hjelpe» påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre til fjerne Thorbjørn Jagland fra Nobelkomiteen når valgene skal skje i høst. Ikke på vegne av Kina, på vegne av seg selv.

Jeg tror ikke på dette heller. Selv om jeg har sett House of Cards, tror jeg forklaringen er liketil: Morten Wetland har strategisk kompetanse på internasjonalt nivå, et nivå der selv ikke First House har så mange kunder. Kanskje Wetland ikke fakturerer for så mye som han burde? Når rådgivere i slike selskaper skriver debattinnlegg i avisene er det som regel fordi de vil markedsføre sin kompetanse: Se, her er jeg jeg, og dette er hva jeg kan.

Den påfallende timingen kan også skyldes det helt enkle, nemlig at det nå var en aktuell anledning for Morten Wetland til å fortelle sin anekdote.

Til slutt: Er det mulig at First House lyver når selskapet benekter at kinesiske interesser står bak Wetlands debattinnlegg? Alt kan tenkes, men her vi virkelig i et vilt landskap. Per Høiby er altfor forsiktig til å risikere noe slikt. Om en slik eventuell løgn skulle bli avslørt, vil det være slutten for selskapet.

wetland.jpg

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Omkom etter fall i foss

  2. Bistandsadvokaten: – Det har ikke vært uvennskap i familien

  3. «Politiet må slutte å ta førerkortet fra hasjbrukere»

  4. Terminlisten klar: Disse lagene møter Brann

  5. Par var på tur – kvinne falt i fossen

  6. «Amerikansk politi ødelegger nå selve limet i samfunnet»