Grab them by the pussy

Kvinner blir banket, voldtatt og behandlet som sex-trofeer. Feminisme trengs mer enn noen gang.

Publisert:
Eirin Eikefjord
Kommentator i BT

ARKIVTEGNING: MARVIN HALLERAKER

«Du er hore selv om du ikke får betalt», synger russeguttene som kaller seg Playboy 2017. Da jeg var russ for snart 20 år siden, het den offisielle russelåten «Blow my whistle, bitch». Enkelte ting forandrer seg visst ikke.

Ignorante drittunger på 19 år er blant dem som gjør at kjønnskampen må kjempes igjen og igjen. Dessverre får de god drahjelp av langt mer innflytelsesrike deler av samfunnet.

Hver dag blir kvinner slått og voldtatt og undertrykt, og brukt som sex-trofeer. Og det er alltid noen som iler til for å forsvare det – til og med kvinner selv.

En fersk dom fra Stavanger tingrett viser at selv domstolene i det progressive Norge sliter med kvinnesynet.

En 36 år gammel mann hadde banket og sparket konen sin. Vanligvis gir den typen vold ubetinget fengsel. Mannen fikk bare samfunnsstraff i 30 timer. Konen hadde nemlig vært utro. Retten tok dermed i bruk bestemmelsen om «berettiget harme». Den blir brukt for å sette ned straffen når det finnes omstendigheter som «forminsker den moralske skylden».

Les også

Russelåten: - Vi angrer

En kvinne som ligger rundt, fortjener altså å bli satt på plass. Signalet fra domstolen er at det er forståelig at en mann straffer konen med juling, og at det er mer akseptabelt å slå en utro kvinne enn en som er trofast. Var det noen som sa Sharia-domstol?

Man skulle tro at den kvinnefiendtlige dommen var et unntak og en enkeltstående misforståelse. Det er den ikke. Nøyaktig det samme skjedde i 2015. Den gangen var kvinnen gravid.

Omtrent samtidig, i Europaparlamentet, grep den polske representanten Janusz Korwin-Mikke ordet under debatten om lønnsgapet mellom kvinner og menn. «Selvsagt må kvinner tjene mindre», sa Korwin-Mikke. «Fordi de er svakere, mindre og mindre intelligente».

Den sexistiske tiraden er del av et større mønster. Korwin-Mikke mener kvinner bør miste stemmeretten, og etter en TV-debatt ble han etterforsket for oppfordring til voldtekt. «Voldtatt, hva betyr det? Kvinner later alltid som de viser motstand, og det er normalt», sa han.

Korwin-Mikke er grunnlegger og representant for et høyrevridd parti som nylig ble omdøpt til Liberty. Navnet er fullstendig misvisende. Partiet er en del av en større politisk trend, hvor høyreekstreme og kristenkonservative krefter er på fremmarsj. Det er dårlig nytt for verdens kvinner.

I Polen var aktivistgruppen «Stopp Abort» nær å få innført totalforbud mot abort i fjor høst. Syv land i verden opererer med et slikt totalforbud. Det betyr at barn som blir gravide etter voldtekt og incest blir tvunget til å føde.

Donald Trump er også en del av denne trenden. Han har så nedrig kvinnesyn at han vil grabbe kvinner by the pussy. Som president har Trump gjeninnført «the global gag rule» – kneblingsregelen. Den hindrer at amerikanske bistandsmidler bidrar til abort. Dermed skjer stadig flere svangerskapsavbrudd under uforsvarlige forhold. Det er livsfarlig.

Les også

Andrea Voldum: – Eg vart rett og slett dritforbanna

Det er generelt livsfarlig å være kvinne. Å være kvinne er sannsynligvis verdens vanligste dødsårsak.

I India gikk to unge jenter ut i åkeren for å gå på toalettet en maidag i 2014. Jentene ble gjengvoldtatt av bevæpnede menn og hengt i et mangotre. Samtidig, i Pakistan, ble gravide Farzana Parveen steinet til døde av faren og brødrene. De tålte ikke at hun giftet seg med mannen hun elsket.

De siste femten årene er over 200 norske kvinner drept av sine menn eller eks-menn. Partnervold er en global helsetrussel på linje med kreft og aids. Likevel har Russland nettopp legalisert vold i hjemmet, og norske domstoler er tydeligvis villig til å unnskylde det.

Snart skal Playboy-guttene markere inngangen til voksenlivet med å hyle seg hese på strofer som «er du tretten er du med, når du suger så gå ned». Sangen hyller både voldtekt og sex med mindreårige. «Jo nærmere null, jo trangere hull», skriver russebussen GoodKid 2017 på Instagram, og høyner dermed med pedofili.

Russeguttene forstår det åpenbart ikke selv, men de er en del av en nitrist, verdensomspennende tradisjon av overgrepsestetikk, undertrykkelse og idioti.

Det eneste lyspunktet i denne suppen av holdningsproblemer, er at det finnes folk som tar kampen.

I Polen boikottet polske kvinner jobb og studier for å demonstrere mot abortforslaget.

I Europaparlamentet reiste spanske Iratxe Garcia Perez seg. «Jeg er her for å forsvare europeiske kvinner mot menn som deg», sa hun til Janusz Korwin-Mikke.

Her i Bergen er russeguttene satt grundig på plass av tre medelever. «Vi går til angrep på kulturen som har klart å lure dere», skriver Flora Scofano, Synnøve Babatunde og Synne Bjerkestrand i innlegget «En råtten russekultur».

All respekt for at de orker.

«Er du feminist, Listhaug», spurte Dagbladet vår mest profilerte minister sist lørdag.

«Jeg vil at jenter skal ha like muligheter som gutter. Men jeg er ikke en del av den her bevegelsen ... Disse 8. mars-folka», svarte Sylvi Listhaug. Ifølge Dagbladet så det ut som hun hadde spist en ekstra sur sitron.

«Et av de viktigste valgene du tar hvis du ønsker å ha en karriere, er jo hvilken mann du velger å gifte deg med», sa Listhaug da hun gjestet Lindmo på NRK samme dag.

At en kvinnelig statsråd skjærer grimase av hele kvinnekampen, er som å stå på skuldrene til kjemper og pisse dem nedover nakken. Det er mange med henne.

Men feminisme er mer enn kvinnebevegelsen og 8. mars og ekteskap med moderne menn. Det handler om grunnleggende ting som respekt, likeverd og anstendig oppførsel. Kjønnskampen er ikke over, den er ikke vunnet og den må kjempes hele tiden. Alle bør bidra, hver dag.

Publisert: