Den perfekte Nobels fredspris

Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, poserer med et bilde av Nobels fredspris vinner Ales Bjaljatski og logoen til organisasjonen Memorial. «Den perfekte fredspris», mener BT-kommentator Stig Arild Pettersen.

På sin 70-årsdag fikk Vladimir Putin en fredspris i fleisen for andre år på rad. Dette er et solid stykke håndverk fra Nobelkomiteen.

Publisert: Publisert:

Det måtte bare bli sånn.

Det ville vært en skandale om ikke årets Nobels fredspris handlet om krigen i Ukraina. Ikke siden andre verdenskrig har noen væpnet konflikt utgjort en så stor trussel mot verdensfreden som Russlands angrep på nabolandet.

Men dette er ikke resultatet av en desperat jakt på en prismottaker som kunne kobles til verdens viktigste konflikt akkurat nå.

Belarusiske Ales Bjaljatski, russiske Memorial og ukrainske Center for Civil Liberties er i seg selv svært verdige vinnere.

Prisen er en tydelig kritikk av autoritære makthavere som fører en pågående, folkerettsstridig krig, samtidig som den bidrar til å tydeliggjøre sterke og positive bånd mellom folkene i tre naboland og historiske erfaringer som kan gi håp om en bedre fremtid.

Det er den perfekte Nobels fredspris.

Les hele saken med abonnement