Kristin kjemper for kontroll

Mens Kristin Halvorsen styrer landets finanser, er hennes indre opposisjon i ferd med å ta styringen i SV. Det tar på.

  • Frank Rossavik
    Frank Rossavik
    Kommentator i Bergens Tidende
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Når Kristin Halvorsen søndag gjenvelges, blir hun SVs lengst sittende leder. Hun har alt vært sjef i ti år, og tangerer dermed Erik Solheims rekord.

Selv om Halvorsen står sterkere enn noen før henne, og ikke blir mer enn 47 i år, skimter SV et maktskifte. Det kan i verste fall komme alt etter at et nederlag i 2009 raserer regjeringsprosjektet.

Nestleder Audun Lysbakken er en mulig etterfølger. Han ligger et lysår til venstre for Kristin Halvorsen, men er ikke av bråketypen. Han driver avansert balansekunst: I vanlige medier opptrer han forbilledlig lojalt mot regjeringen, mens han fraterniserer venstresiden i og utenfor partiet på bloggen sin.

Der hilste han etter Afghanistan-bråket i februar velkommen en debatt om hvorvidt SV bør forlate regjeringen: «Svaret på det er aldri selvsagt, fordi det ligger mye makt i å kunne sette dagsorden og skape bevegelse på utsiden av regjeringskontorene.»

Lysbakken kan ikke direkte tas for slike ord, men Kristin Halvorsens søvnkvalitet bedres ikke av at hennes nestleder synes det er greit å diskutere om SV bør forlate regjeringen, samtidig som hun selv føler hun er i ferd med å endre landet til det bedre.

Valgene på SV-landsmøtet handler mest om hvorvidt Lysbakken og hans allierte skal fortsette å feste grep om partiet. De har nå hånd om minst halve sentralstyret og et økende antall ansatte rådgivere. En av Lysbakkens støttespillere er partisekretær Edle Daasvand. De to har stått sammen siden SVs ungdomsorganisasjon SU ble splittet og gikk mot venstre med et ledervalg i 1999. Heller ikke Daasvand er bråkete, og litt mer moderat enn Lysbakken, men Kristin Halvorsen er ikke helt komfortabel med henne heller.

Det vil si; Halvorsen kan være komfortabel med begge hvis hun også har en i partiledelsen hun kan forlate seg på i tykt og tynt.

Derfor er det nå så viktig for henne å få valgt statssekretær Bård Vegar Solhjell til det andre nestledervervet, fremfor sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa. Sistnevnte er ikke bare lenger enn langt ute til venstre, hun er av typen som løper til media og skjeller ut regjeringen stadig vekk.

Kristin Halvorsen orker ikke en tredje opposisjonell rundt seg i den nærmeste ledelsen. Derfor sier hun blankt nei til Fiskaa, og ganske sikkert også til en kompromisskandidat. Blir det votering, tyder alt på at Bård Vegar Solhjell vinner med minst 60 prosent av stemmene.

Så kan Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell bygge seg opp til en kamp om å overta SV når den tid kommer. En konkurrent kan bli stortingsrepresentant Heikki Holmås, som politisk ligger mellom de to, men nærmere Solhjell. Ingen av dem er likevel opplagte lederemner, så det kan komme helt andre navn.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Raud klut vil til topps

BT anbefaler

– Rimelig å tenke at sterke krefter var involvert

Mannskaper fra Røde Kors, politiet og brannvesen har jobbet gjennom natten.

LES SAKEN