Cannabis-bløffen

Actis bruker uredelige propagandametoder.

Publisert Publisert

LOVLIG: Denver Kush Club i Colorado selger marihuana lovlig. Foreløpig er det for tidlig å si noe om hvordan legalisering har påvirket bruken av cannabis i den amerikanske delstaten. Foto: Scanpix

Organisasjonen Actis har markert seg som en sterk motstander av liberalisering av norsk narkotikalovgivning. I debatten om oppmykning av forbudet mot cannabis fremstår Actis som en ren propagandamaskin som presenterer en strøm av ensidig informasjon og unyanserte argumenter.

Det siste eksempelet er hvordan Actis omtaler cannabisbruken i den amerikanske delstaten Colorado. I 2014 ble salg av cannabis lovlig i delstaten.

Nylig offentliggjorde amerikanske myndigheter sin siste undersøkelse om amerikanernes bruk av rusmidler. Undersøkelsen ble gjort i perioden 2013 – 2014, og viser en økning i bruken av marihuana i Colorado. 21,7 prosent av de spurte oppga at de hadde brukt marihuana i løpet av det siste året økte, opp fra 18,9 i perioden 2012–2013. Det har også vært en økning blant mindreårige, selv om det er 21 års aldersgrense for å kjøpe cannabis i delstaten.

I en kronikk i Dagsavisen hevder Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, at økningen er et resultat av legalisering. Problemet er at det er umulig å si noe om hvordan legalisering av marihuana påvirker bruken etter så kort tid. Som sosiologiprofessor og rusforsker Willy Pedersen påpekte i et innlegg i Aftenposten i mars i fjor, er det altfor tidlig å trekke konklusjoner av legaliseringen i Colorado.

  • Les også: Hasjen ga min venn en verdig slutt på livet
    Gerhardsen tar heller ikke hensyn til at Colorado har hatt en vekst i bruk av marihuana også i årene før cannabis ble legalisert. Økningen det siste året kan like gjerne være en del av en langsiktig trend som et resultat av legalisering. Det er også mulig at ikke alle fortalte sannheten da marihuana var ulovlig.

Uansett hva de foreløpige tallene sier, er det ikke utenkelig at legalisering gir økt forbruk. For Actis er all bruk av marihuana problematisk. Det er en feilslutning. Selv om det skulle føre til økt bruk, kan legalisering ha andre fordeler. Blant annet vil legalisering undergrave de kriminelle miljøene som i dag produserer og distribuerer cannabis.

  • Cannabis i Canada: Sett i gang! Legaliser!
    Dette avfeier Actis med at det fortsatt foregår spritsmugling, selv om alkohol er lovlig. Som om omfanget av smugling ikke ville vært langt høyre dersom alkohol var illegalt.

Actis fremstiller all bruk av cannabis som skadelig. Organisasjonen bruker utelukkende forskning som viser negative konsekvenser av legalisering, og ignorerer konsekvent forskning som støtter tale til fordel for en liberalisering av narkotikalovgivningen.

I fjor ga Actis ut et notat med tittelen «Hva vet vi om Cannabis?» Faktaene presenteres som svar på en rekke myter om cannabis. Mye av notatet er ren stråmannsargumentasjon, noe professor i kriminologi Paul Larsson påpekte i et intervju med Natt og Dag. Ingen argumenter mot posisjonen til Actis ble presentert i notatet.

Actis beskriver seg selv som rusfeltets samarbeidsorgan, og insisterer på at det ikke er en avholdsorganisasjon. Det er å pynte på sannheten. Organisasjonen vokste ut av Avholdsfolkets landsråd, og medlemmene er hovedsakelig organisasjoner som arbeider mot bruken av alkohol og andre rusmidler. Det er naturligvis lov å ta side i en debatt, men det er uredelig å gjemme seg bak et slør av falsk nøytralitet.

Publisert