Det er på tide å skrote nemndene. Men i abortpolitikken lønner det seg å være minst mulig ytterliggående.

Opprør har preget ukens debatter. Her er fire av dem.

 • Eirin Eikefjord
  Eirin Eikefjord
  Politisk redaktør i BT
Publisert Publisert
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

1

SVs kaotiske forslag tilrettelegger for svært sene aborter på friske fostre.

«Kvinner tar seinabort fordi de må, ikke fordi de vil. La oss snakke om hva vi kan gjøre for dem», argumenterer SVs nestleder Kirsti Bergstø. Foto: Terje Pedersen

SVs vedtak om å fjerne abortnemndene og gi kvinner siste ordet helt frem til uke 22 har skapt sterke reaksjoner, også innad i partiet.

Dagens abortlov prøver å balansere hensynet til både selvbestemmelse og ufødt liv. Etter uke 18 kreves tillatelse fra en nemnd og «særlig tungtveiende grunner».

Senaborter handler nesten alltid om at noe er alvorlig galt med et ønsket barn. Problemet er at det sjelden blir oppdaget før grensen for fri abort er utløpt.

I praksis får kvinnen nesten aldri nei, men lovverket gir ingen garantier: Formelt sett bestemmer nemnden. Det er dette paternalistiske grunntrekket flere partier nå vil fjerne.

SV har skapt mye kaos rundt eget forslag. Ett problem er at de ikke klarer å svare på hvordan prinsippet om at kvinnen alltid skal bestemme skal forenes med strenge, medisinske vilkår for senabort. Selv om sånt knapt skjer, tilrettelegger forslaget for veldig sene aborter på friske fostre.

Det de kan få gjennomslag for, er å erstatte nemndene med en ordning preget av mer rådgivning enn overformynderi.

Størst praktisk betydning har likevel innføringen av tidlig ultralyd og Nipt-test, fordi tidlig kunnskap om fosteret vil avverge belastende senaborter. Vitenskap gir som regel bedre svar enn paternalisme.

2

Arkitekturopprøret er en perfekt erkebergensk krangel. Men den bør helst ikke handle om kjønn.

Bergen var engang kjent som «tilfeldighetenes by». Den siste uken har byutviklingsdebatten tatt fyr. Foto: Marita Aarekol

En ny nasjonal bevegelse får stadig mer oppmerksomhet. «Arkitekturopprøret Norge» vil ha slutt på «stygge» bygninger, og Instagram-kontoen har nå over 50.000 følgere.

Bergen lar selvsagt ikke muligheten for et friskt opprør passere.

Stortingsrepresentant Peter Frølich (H) sparket i gang med en innstendig bønn til egen hjemby: Dropp Tetris-byggene som gjør Bergen til en trist forstad i Finland.

Forrige uke tok gatenavndebatten fyr. Denne uken følger MDG-politiker Eline Aresdatter Haakestad opp med enda en identitetspolitisk brannfakkel: Problemet er at byene blir formet av menn, og at de driver frem en byutvikling som handler om å få biler fort frem.

Som vanlig er det lite konstruktivt å legge skylden for all elendighet på ett kjønn. Hva som er stygge bygg er jo også en smakssak.

Debatten gir dermed stort rom for å protestere mot alt man ikke liker. Altså det perfekte utgangspunkt for en erkebergensk krangel.

3

Kamelen ble frikjent i «Fuck politi»-saken. Resultatet er riktig, begrunnelsen er irriterende.

«Ting som «fuck politi» og «snut e’ ut» er noe jeg sier fra scenen for å få opp stemningen. Det er en del av showet», sa rapperen Marcus Kabelo Møll Mosele før rettssaken i Kristiansand i fjor høst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Under en konsert på Kick i Kristiansand crowdsurfet bergensrapperen Kamelen til baren mens han rappet «Fuck politi, fuck politi».

Sånne uttrykk er en sentral del av rappens show og sjargong, og Kamelen gjør det «for å få opp stemningen». Han ble likevel dømt i tingretten for å forulempe to politifolk som sto i baren.

Dommen ignorerte den kunstnerisk ytringsfriheten, men det lå an til en mer prinsipiell avklaring i ankesaken.

Denne uken ble Kamelen frifunnet i lagmannsretten. Men i stedet for å ta stilling til om ytringsfrihet trumfer respekt for voldsmakten, ble saken redusert til et bevisspørsmål.

Siden Kamelen begynte å rope «fuck politi» før han så politifolkene, mener retten det ikke kan bevises han mente å fornærme dem.

Påtalemyndigheten er jo tjent med et sterkt vern om sin posisjon, og kommer neppe til å anke. En viktig prinsippseier for ytringsfriheten er dermed tapt.

4

De som tjener politisk på abortstriden, er neppe de mest ekstreme.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad håper at SVs abortvedtak kan vekke potensielle KrF-velgere. I talen til landsmøtet lovet han å være en tydelig motstemme. Foto: Torstein Bøe / NTB

SVs abortvedtak er det beste som har skjedd KrF på lenge, mener politisk redaktør i DN, Frithjof Jacobsen. Han spår at saken kan sende KrF over sperregrensen, og sikre en borgerlig regjering.

BT-kommentator Jens Kihl mener derimot at det fort blir den neste, store tapssaken for partiet.

Ilske verdidebatt om en kjernesak er ypperlig indremedisin for et plaget parti, men det vinner neppe mange velgere utenfor grunnfjellet. Dessuten er det ikke dagens moderate abortlov partiet egentlig kjemper for – selv om Kjell Ingolf Ropstad nå fremstiller det sånn.

SV har fått kraftig motbør for vedtaket, og det er uklart om de tar det inn i regjeringsforhandlinger. I abortsaken lønner det seg å være minst mulig ytterliggående.

Sp kan vinne på å være eneste parti med en verdikonservativ tilnærming på rødgrønn side. Høyre har en ypperlig anledning til å ta posisjonen som en sober og stødig forsvarer av dagens abortlov.

«Don’t rock the boat», er en frase som gjerne brukes om å la den betente abortsaken ligge. Og som kjent er stille i båten en paradegren for statsminister Erna Solberg (H).

Publisert
 1. Abort
 2. Senabort
 3. Kjell Ingolf Ropstad
 4. Audun Lysbakken
 5. Erna Solberg
BT anbefaler

Per Ole hadde fast jobb og god inntekt – sluttet for å følge drømmen

– Det har vært tøft, men verdt det.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Slik så det ut i Nygårdsparken i morges

 2. Koronamedisin fra Bergen effektiv mot alvorlig sykdom

 3. – Kommunen er på ville veier i Eidsvåg

 4. «De unge er ikke Branns problem. Det er de erfarne som svikter.»

 5. Flere ulykker med sparkesykkel

 6. Her blir festdagen avsluttet