Ting som faller utenfor

Intimkirurger som «rydder» i normale underliv må ta seg en bolle.

Publisert Publisert

INNAFOR?: I NRK-serien «Innafor» utforskes fenomenet intimkirurgi. Det går stort sett ut på å skjære vekk deler av de indre kjønnsleppene – for å gi et «estetisk tiltalende uttrykk». Foto: Jan M. Lillebø

  1. Leserne mener

I første episode av NRK-serien «Innafor» utforsker programleder Emma Clare Gabrielsen fenomenet intimkirurgi. Her i vesten går det stort sett ut på å skjære vekk deler av de indre kjønnsleppene – for å gi et «estetisk tiltalende uttrykk».

Etter hvert dukker et legeetisk lavmål opp: Den notoriske plastikkirurgen Halfdan Vier Simensen. Han har operert underlivet til minst tusen kvinner på «sløydrommet» sitt i Oslo.

– Som jeg pleier å si til pasienter: meningen er at de skal være indre. Naturen har jo døpt dem til indre, eller «de små kjønnsleppene», som de også kalles. Når de da begynner å fremstå som noe annet, når de faller utenfor …

Ja, når de faller utenfor – noe som er helt normalt – tar Simensen frem kniven og gjør slaskete underliv «ryddige». Samtidig gir han kvinnene sin profesjonelle bekreftelse på at de ikke holder mål.

Kanskje får kvinnene det bedre en stund – helt til de finner en annen skavank å henge seg opp i.

Komplekser og idealer oppsto verken på grunn av internett eller pornobransjen eller Halfdan Vier Simensen. Men ingen av dem gjør saken noe bedre.

Kosmetiske inngrep hjelper verken mot depresjon eller skrudde idealer. Det løser ikke det egentlige problemet.

Voksne folk vet at komplekser stort sett er nokså grunnløse oppheng som man vokser av seg, eller lærer å leve med.

Både voksne folk – og særlig leger – bør gjøre sitt for å unngå at ungdom lar meningsløse kroppskvaler ødelegge. Legens fokus skal være det beste for pasienten, ikke egen inntjening.

– Når du ser på kunst, så er kvinnens underliv tegnet som en strek. Det er jo førende for hvordan det skal se ut, sier Simensen.

Hva da «skal»? I virkeligheten kommer kjønnslepper i alle fasonger, på samme måte som peniser, øyne og tær.

Men når vi først «ser på kunst», så er leger tegnet som kloke. Meningen er at de skal være etiske og forstandige. Det er jo førende for hvordan de skal oppføre seg.

Når de da begynner å fremstå som noe annet, når de faller utenfor … Da bør de legge kniven på hyllen og ta seg en bolle.

Publisert