Solberg tror på Norge. Men tror velgerne på henne?

Statsminister Erna Solberg la vekt på å bevare små forskjeller i sin landsmøtetale. Det er et fornuftig og risikabelt buskap for Høyre.

Publisert: Publisert:
Frøy Gudbrandsen
Politisk redaktør i BT

HOLDT TALE: Det har skjedd en bevegelse når et høyreparti så tydelig sier at å redusere forskjeller er målet. Det har også skjedd noe i Norge når statsministeren så tydelig sier at oljealderen ikke kommer tilbake. Foto: NTB Scanpix

Å spørre høyrefolk hva de synes om partileder Erna Solbergs tale til landsmøtet, er som å spørre jenter på Marcus og Martinus-konsert om tvillingene er kjekke. Statsministeren er fortsatt ellevilt populær i partiet. Landsmøtet ville jublet nesten samme hva hun sa på talerstolen.

For verden utenfor menigheten, gir talen hennes et glimt av hva partiet vil få frem i valgkampen.

Hadde ikke Arbeiderpartiet allerede tatt slagordet, kunne Høyre gått til valg på at «Alle skal med». Om det var noe som gikk igjen i Solbergs tale, var det å skape nye jobber og inkludere flere i arbeidslivet.

Les også

Gjett selv og få fasiten: Slik har Norge utviklet seg under Solberg-regjeringen

Høyres nye slagord ble likevel «Vi tror på Norge». Partiet prøver seg altså på en slags glad-nasjonalisme. Det er i tiden å bruke navnet på landet i politiske slagord. I motsetning til destruktive krefter som spiller på frykt, har tydeligvis Høyre tenkt å pøse på med optimisme. Men det spørs om de som nå er misfornøyd med kommunereform og sentralisering, og som nå siger over til Senterpartiet, vil foretrekke Høyre fordi statsministeren har tro på dem.

Det mest interessante med statsministerens budskap til landsmøtet, er hvor mye hun legger vekt på små forskjeller som et gode. Opposisjonen kommer til å presse på at skattelettelsene – både de som er gjennomført og de som Høyre ønsker seg fremover – er usosiale. At Høyre er et parti for rikfolk.

Les også

Solberg vil ikke velge bort noen av partnerne

Solberg forsøker å få den politiske debatten til å handle om virkemidler. Der venstresiden legger vekt på skatt, og gjerne økt skatt, som veien til bedre fordeling, tror Høyre mer på skole for å bekjempe økte forskjeller.

For å klare å lokke over Ap-velgere, er det nok ikke så dumt av Solberg å si så tydelig at stor ulikhet er en uting. Spørsmålet er likevel hvilket parti velgerne mener er best egnet til å sørge for at godene er jevnt fordelt.

Det har skjedd en bevegelse når et høyreparti så tydelig sier at å redusere forskjeller er målet. Det har også skjedd noe i Norge når statsministeren så tydelig sier at oljealderen ikke kommer tilbake.

Fremtiden er endring, og Solberg brukte tid på å fremstille de borgerlige partiene som de eneste som står for endring. Venstresiden, derimot, vil få landet til å forvitre.

Det er et ganske kraftig angrep, men også et vi vil høre i flere varianter fremover. For akkurat nå er det nok det beste forsvaret for regjeringens upopulære reformer.

Publisert: