«Søndag kan Europa få sitt Trump-øyeblikk.»

Med Marine Le Pen som fransk president, vil Putin få en venn i Paris. EU kan rakne i sømmene.

Publisert Publisert
  • Stig Arild Pettersen
    Stig Arild Pettersen
    Kommentator i Bergens Tidende
For andre valg på rad er høyrepopulisten Marine Le Pen en av to finalister i presidentvalget i Frankrike. Dersom hun vinner på søndag vil det sende sjokkbølger gjennom hele Europa.

Pest og kolera.

Slik opplever mange franskmenn valget mellom de to kandidatene Emmanuel Macron og Marine Le Pen i Frankrikes presidentvalg nå på søndag.

Og derfor går mange velgere for den tredje muligheten: Nei takk, ingen av delene.

Vinner Macron på søndag, vil han bli den første franske presidenten på 20 år som klarer å bli gjenvalgt. Ifølge meningsmålingene skal det gå ganske greit. Han leder med ti prosentpoeng på motstanderen.

Presidenten kan imidlertid ikke ta seieren på forskudd. En kombinasjon av to faktorer kan nemlig felle ham: Han er dårlig likt, og mange tror at han uansett kommer til å vinne.

Macron er utrolig upopulær blant folk flest, og sees av mange på som en «president for de rike». Nesten helt siden han ble innsatt i 2017, har et flertall av franskmenn ment at han gjør en dårlig jobb som president.

Hans store fordel ligger i at han møter den svært splittende og kontroversielle høyrepopulisten Marine Le Pen. Mange motiveres til å stemme Macron bare for å holde henne unna presidentembetet.

Les hele saken med abonnement