Uten troverdighet

Justisministerens forklaring raknet da politiet sa det som det var.

 • Frøy Gudbrandsen
  Frøy Gudbrandsen
  Sjefredaktør i BT
HØRING: Stortingets høring om asylbarn i Stortinget fredag. Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Martin Kolberg (Ap) (t.h) poengterte etter høringen på Stortinget om lengeværende asylbarn at forståelsen av saken spriker fundamentalt. Justisminister Anders Anundsen (Frp) måtte svare på spørsmål fra pressen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

JUSTISMINISTER Anders Anundsen har ligget taus til lading i mange uker mens han ventet på høringen i asylbarnsaken. Han var — som ventet - fremoverlent og selvsikker. Komiteen slet også - som ventet - med å nagle han i å ha direkte villedet Stortinget.

Det betyr ikke at han kom godt ut av høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Tvert imot, justisministeren har klart å rote det enda mer til. Regjeringens støttepartier fikk ikke styrket sin tillit til ham i høringen.

ALLEREDE i løpet av formiddagen ble det klart at politiet ikke hadde fått med seg justisminister Anders Anundsens politikkendring for tvangsretur av lengeværende asylbarn. Dette er noe ganske annet enn det kontroll- og konstitusjonskomiteen ble fortalt i et brev fra Anundsen før jul. Politiet hadde «forstått og lagt til grunn» prioriteringene fra Anundsen, var meldingen der.

Les også

- Tilliten er svekket

Informasjonen som kom frem i utspørringen av politidirektør Odd Reidar Humlegård og PU-sjef Kristin Kvigne kom helt uventet på Anundsen. Han ble i praksis tvunget til å innrømme at den politikkendringen som visstnok var så viktig for ham, den ble aldri noe av.

Les også

Anundsen: - Saker som dette er aldri hyggelig

TIL TROSS FOR DETTE åpenbare nederlaget, satt selvkritikken fryktelig langt inne. På spørsmål fra Jette Christensen (Ap) om han ikke burde beklage, pekte han på at han gjorde det i desember: «Jeg tror ikke det er mulig å gjøre det på en bedre måte enn det jeg har gjort». Han mente dessuten at «vi har gjort det vi kan» i denne saken.

Til slutt klarte likevel komiteen å lirke ut en slags motvillig innrømmelse om at beskjeden om den nye politikken nok kunne vært tydeligere.

Men først og fremst sparket Anundsen nedover. Det er aldri stilig av en statsråd. «Det må forutsettes at ledere i politiet leser brevene», sa Anundsen, da han forklarte hvorfor den nye politikken for tvangsreturer ikke ble innført.

SOM RASMUS Hansson (MDG) påpekte, var den største feilen et uklart signal fra justisministeren. Feilen i politiet mente han heller kunne betraktes som en misforståelse: Tross alt var det kun ett ord som var endret i tildelingsbrevet fra 2013 til 2014.

Det er i det hele tatt ikke mulig å tro Anundsen når han sier at politikkendringen var viktig for ham. Han fulgte den aldri opp. Han stilte aldri et spørsmål om hvordan det gikk. Han viste ikke på noe tidspunkt interesse for å finne ut hvordan den «klare politikkendringen» ble fulgt opp.

Da blir det også direkte ufint av Anundsen å klandre sine underordnede for feilen som var skjedd.

DET MEST oppsiktsvekkende som kom frem på høringen, var likevel informasjonen fra politiet om at politikkendringen ikke ville hatt noen som helst effekt, selv om de hadde fått den med seg. Jakten på måltallene, gjorde at det som styrte PUs arbeid var «returforutsetningene»: Hvem som hadde kjent identitet og hvorvidt hjemlandene var villige til å ta dem imot.

Når måltallene var så høye, hadde PU i praksis ikke noe handlingsrom til å prioritere barn opp eller ned.

ANUNDSEN må ha gjort et elendig forarbeid da han gjorde en «viktig» politikkendring uten å undersøke hvilken effekt den ville ha. Han fortalte om endringen til samarbeidspartiene i forhandlingene. Han nevnte den i Stortinget gjentatte ganger. Men aldri sjekket han om den kunne virke.

Justisministeren snor seg sannsynligvis unna mistillit — rent formelt. Politisk står Anundsen nå helt uten troverdighet.

Publisert
BT anbefaler

– Hvis du ser på scoringene mot Brann i år, er det et godt komishow

Få med deg alle reaksjonene.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – Det dette betyr, er at folk ikke får gaten sin tilbake med det første

 2. Florø: Røykutvikling i bolig

 3. Nå snakker han om Brann-sparkingen for første gang

 4. MC og bil i ulykke på Nyborg i Åsane

 5. 47 nye korona­smittede i Bergen siden fredag

 6. Siktelsen utvidet til drap og draps­forsøk