Det er mye velgerne ikke liker med Donald Trump. Han brukte debatten til å minne dem på alt de misliker med Hillary Clinton.

Klarte Donald Trump å redde en valgkamp i fritt fall?

HISSIG: Stemningen var til tider amper da Donald Trump og Hillary Clinton kranglet om Trumps uttalelser om kvinner og Bill Clintons kvinnehistorier.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer og redaktører, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Donald Trump gikk inn i nattens debatt som en underdog, etter avsløringen der han skrøt av at han kunne «ta tak i musa» på kvinner fordi han var kjendis.

En skadet underdog. Og skadede hunder kan bite fra seg. Allerede før debatten startet gikk Trump i angrep, og holdt en pressekonferanse med kvinner som hevder de ble misbrukt av Bill Clinton.

Da selve debatten startet tok det ikke mange minutter før Trump måtte svare på hvorfor han hadde skrytt av at han kunne antaste kvinner.

– Det er bare snakk, avfeide Trump spørsmålet med. Slik man snakker i guttegarderoben. Så forsøkte han å snu debatten til IS. Han mente situasjonen var like ille nå som i middelalderen:

IS hogger hodene av folk, og vi kaster bort tiden på å diskutere gutteprat, forsøkte Trump seg med.

Les også

Trump til Clinton: – Du burde vært i fengsel

Å vri seg ut av uttalelsene som har fått deler av hans eget parti til å ville kaste ham som presidentkandidat, bør egentlig ikke være mulig for Trump. Og debattlederne var ikke villige til å slippe temaet.

Derfor gikk Trump til motangrep. Bill Clinton hadde gjort langt verre ting mot kvinner enn ham selv, hevdet han. Og Hillary hadde angrepet kvinnene Clinton misbrukte, raste Trump mens han snufset høylytt og ofte.

På Hillary virket det som angrepet mot ektemannen og henne selv fungerte. Hun var ikke på nær så selvsikker og i kontroll som i den første debatten.

Trump på sin side avbrøt Clinton, angrep debattlederne, og stemningen føltes til tider aggressiv. Trump så ut som om han var mer klar for en wrestling-kamp enn en debatt, så giret opp var han.

Clinton valgte å sitere Michelle Obama, og hennes strategi når noen angrep ektemannen med slag under beltestedet: Å heve seg over det.

Både Trump og Clinton virket lettet da debatten etter en halvtime begynte å handle om andre ting enn underliv og overgrep.

Det er ingen som tviler på at Hillary Clinton er en bedre politiker enn Donald Trump. Mens hun har gjennomtenkte, solide svar på det meste og henvender seg til de som stiller spørsmål fra salen, er Trumps stil en annen.

Som da han ble spurt om hva han egentlig vil gjøre med Obamacare og helsetjenester til det amerikanske folket:

– Vi skal ha et nydelig helseprogram, lovet Trump, før resten av svaret hans gled over i usammenhengende setninger.

Likevel: Trump virket langt bedre forberedt enn i den første debatten. For selv om han har lite – eller ingen – konkret politikk å presentere, hadde han en hel del å melde.

Les også

CNN-måling: Clinton vant debatten

For dem som hadde glemt hvorfor de liker Donald Trump – og det er tross alt en hel del av dem i USA – så minnet Trump dem på det.

Han skal slå knockout på IS, han skal fikse Obamacare, han skal bygge en mur mot Mexico.

Men like viktig: Trump minnet velgere sine på alt de ikke liker med Hillary Clinton.

Etter at den første, intense halvtimen var over, fikk Trump inn trigger-ord etter trigger-ord for dem som misliker Hillary:

Wikileaks. Benghazi. Bernie Sanders. Rike donorer. Slettede eposter.

Det mest oppsiktsvekkende var da han lovet å se på muligheten for å straffeforfølge Hillary Clinton hvis han blir president.

– Du burde vært i fengsel, sa Trump til Clinton, og sa hun skulle bli etterforsket på nytt hvis han ble valgt.

De som ikke liker Hillary Clinton gned seg nok i hendene.

Og det er mange som ikke liker henne. Rundt 53 prosent av velgerne sier de har et negativt inntrykk av henne.

Problemet til Trump er han er enda mer mislikt. Nesten 59 prosent sier de ikke liker ham.

Trumps debatt i kveld var neppe egnet til å skaffe ham nye velgere, men han kan ha stoppet dem som mener han må trekke seg fra hele valgkampen. Og han klarte kanskje å oppildne de som allerede støtter ham. Men det er ikke et flertall av det amerikanske folket.

Kanskje klarte han å få noen Clinton-tvilere til å bli på gjerdet ved å minne dem om det de ikke liker ved henne.

Kanskje betyr det ikke noe. For Clinton leder i meningsmålingene. Nå gjelder det for henne å minne velgerne på det de var opptatt av før debatten: Donald Trumps kvinnefiendtlige utsagn.

De kan fortsatt koste Trump valget.

Publisert: