Sosial røykbombe

KOMMENTAR: Endelig har ikke-røykerne et reelt valg om å velge vekk sine røykende og snusende venner.

Publisert Publisert
  • Sigvald Sveinbjørnsson
    Kommentator i BT.

OPP I RØYK: Jensens valgfrihet er en snusfornuftig, sosial røykbombe. Endelig har ikke-røykerne et reelt valg om å velge vekk sine røykende og snusende venner, skriver Sigvald Sveinbjørnsson. Foto: Bjørge, Stein J.

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett måtte selvsagt ha noen symbolske godsaker til den liberale velgeren. — Mer valgfrihet, sa finansminister Siv Jensen, da hun trakk opp vekslingsordningen for taxfree kvoten.

Den går ut på at reisende kan veksle inn tobakkskvoten i to flasker vin eller tilsvarende mengde øl. - En gladnyhet, sa Jensen. Da tenkte hun ikke på oss som er festet til nikotinens lenker.

Når folk jeg kjenner (godt) er utenlands, pleier jeg å lure dem til å ta med seg snus. Snus er fryktelig dyrt i Norge, og som de fleste andre prøver jeg å holde kostnadene ved mitt misbruk nede. Ingen ting er så gøy som å få noe billig, det slås bare av å få det gratis.

Hos mine ikke-misbrukende venner har dette vært et greit offer. De slipper å fremstå som kjipe moralister, og de får anledning til å snyte Siv Jensen & co. i Finansdepartementet for noen avgiftskroner helt lovlig. Mine venners alternativkostnad dessuten har vært tilnærmet lik null.

Men ved denne vekslingsordningen er det ikke lenger tilfellet. Den gjør at de må velge mellom meg, og to flasker vin.

Jeg er en empatisk person og har lett for å sette meg inn i andres følelser. Derfor er jeg ikke i tvil om hva mine nærmeste venner nå vil velge. Det blir selvsagt to flasker rødvin fra nederste hylle. Jeg klandrer dem ikke. Man er seg selv nærmest.

Jensens valgfriheter en snusfornuftig, sosial røykbombe

De nye og «fleksible» kvotene gjør at alle oss som henfaller til tobakk blir stadig mer marginalisert. Nå kan vi ikke engang tigge våre nærmeste, reisende venner om kostnadsfrie almisser.

Jensens valgfrihet er en snusfornuftig, sosial røykbombe. Endelig har ikke-røykerne et reelt valg om å velge vekk sine røykende og snusende venner.

Men vi nikotinister har fått en gode allierte fra uventet hold. Avholdsfolket synes vekslingen er noe tull, og Vinmonopolet varsler prisoppgang.

Kanskje KrF og Venstre stopper det hele i Stortinget. I så fall vil det bli den beste nyheten norske tobakksslaver har fått siden innføringen av porsjonssnus og filtersigaretter.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Dagen før dette bildet ble tatt, fikk de dødsdommen

  2. Her vil de ha en gigantisk gondolbane. Dårlig idé, mener gründer.

  3. Høie skuffet: – Jeg har brukt 20 år av mitt liv på å kjempe mot mange av disse endringene

  4. Skule stengt i Kvam på grunn av koronasmitte

  5. – No er han Noregs aller dårlegaste politiske strateg

  6. Her plukket de 250 kilo plast på en knapp time. Nå lover de å gjøre Vestland «plastsmart».