Anundsens ansvar

For mange asylbarn kan være sendt ut av Norge. I så fall er det en skandale.

  • Frøy Gudbrandsen
    Sjefredaktør i BT
Publisert Publisert

Mer enn ett år har det tatt de borgerlige partiene å komme til enighet om et nytt regelverk for asylbarna. Tatt i betraktning hvor langt partiene står fra hverandre i innvandringspolitikken, er det imponerende om det er sant som ryktene sier, at de nå er enige.

icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Regjeringen burde for lengst ha stoppet utsendelsene av barna som har vært lengst i landet, i påvente av det nye regelverket. Forskriften ble sendt ut på høring i sommer, men tilbakemeldingene var så dårlige at partiene måtte tilbake til forhandlingsbordet.

I verste fall har forsinkelsene ført til at flere titalls barn som kunne fått opphold gjennom de nye reglene, allerede er sendt ut av landet.

Men det var i det minste noe, da det ble klart at justisminister Anders Anundsen hadde gitt beskjed om at utsendelsene av lengeværende barn skulle nedprioriteres. Våren 2013 ga den rødgrønne regjeringen politiet ordre om prioritere å sende ut barn som har vært her lenge. Det reverserte Anundsen.

Justisministeren har forsikret Stortinget om at selv om tempoet i uttransporter har økt, har de lengeværende barna blitt flyttet bak i køen.

Likevel har det gått rykter om at ekstra mange asylbarn er blitt sendt ut den senere tiden. Folk har også spurt meg, om det er sant at politiet prioriterer barna som har vært her lengst. Det er deres inntrykk.

Nei, har jeg sagt, regjeringen har selvsagt sørget for at barna som har vært her lengst ikke er på prioriteringslisten nå. For det ville vært helt uhørt. Rett ut uanstendig, når det er klart at et nytt regelverk er rett rundt hjørnet.

Jeg tok visst feil. Anundsen ser også ut til å ha tatt feil, da han forsikret Stortinget om at de har myket opp politikken på dette punktet.

Anundsens beskjed ser nemlig ikke ut til å ha nådd særlig langt. Den kom til Politidirektoratet, men ser ikke ut til å ha blitt sendt videre til dem som faktisk jobber med uttransporter.

Regjeringen la formelt sett om politikken for uttransporter av asylbarn. I praksis er ingenting endret.

Noen ordrer er så viktige at det er nødvendig å sjekke at de er kommet frem. Nå er det bare å håpe at antall barn som er rammet, er ytterst få.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Varsler nye tiltak for Bergen – flere av dem påbud

Tirsdag legges det frem en ny korona-forskrift.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 403 nye smittede

  2. – Jeg har bare ventet på det. Det burde for lengst vært påbudt.

  3. – Jeg kan ikke huske at en norsk offiser har gjort noe lignende

  4. – Vet du hvor mange venner jeg vil miste hvis jeg sier noe?

  5. Espen (49) er en av mange som dropper trenings­senter. Nå slår bransjen alarm.

  6. – «Fem gjestar» er berre eitt av fleire uforståelege krav. Høie må rydde opp.