Spenn fast setebeltene, Bergen. Dette valgresultatet er et kaos.

Den som skal styre byen trenger hell og styrke.

Frøy Gudbrandsen
Politisk redaktør i BT

TO TAPERE, ÉN VINNER: Harald Victor Hove (H), Trym Aafløy (FNB) og Roger Valhammer (Ap) leder nesten jevnstore partier i Bergen. Det er en stor seier for FNB og et stort nederlag for de to andre. Vegar Valde

Bergen har levert en komplett spenningsroman av et valg. Selv seint på valgkvelden var det ikke sikkert hvor flertallet landet.

Men noe var åpenbart straks forhåndsstemmene var talt opp: Folkeaksjonen nei til mer bompenger har gjort et ekstremt godt valg. Med Trym Aafløy i spissen har protestpartiet gått fra null å bli en stor gruppe i bystyret. Det er ganske eksepsjonelt.

Men det er ikke sikkert at det vil gi seg utslag i noen videre innflytelse i bystyret. Kanskje den største seieren allerede har kommet, gjennom bompengeavtalen til regjeringen.

For det skal mye til før høyresiden får makten med dette valgresultatet.

Det ble tidlig klart at Høyre har gjort et skrekkelig dårlig valg i statsminister Erna Solbergs hjemby.

Lenge lå det an til at Høyre greit kunne vinne tilbake makten. Frem til mars i år fløy partiet høyt og komfortabelt på målingene, som byens overlegent største.

Så kom bompengeprotestene, og siden har det gått galt. Hele valgstrategien måtte skrives på nytt. Den operasjonen gikk skikkelig dårlig.

Rett nok har toppkandidat Harald Victor Hove (H) klart å løfte seg opp fra de aller verste målingene. Men årets resultat ser i nå ut til å bli verre enn skrekkvalget for fire år siden.

Fiaskoen skal nok evalueres opp og ned, men én ting bør Høyre konkludere med allerede i natt: Standpunktet i bybanesaken har vært ubegripelig. Banen mot Åsane skal reguleres, men ikke nødvendigvis bygges.

Slik vingling blir ikke tatt godt imot blant de velgerne som faktisk synes Bybanen er en god idé.

Og uklarheten om hvorvidt banen mot Åsane faktisk skal bygges, har ikke lokket noen tilbake. Å si nei til Bryggen skal ha vært Høyres beste sak i årets valg. Ikke veldig visjonært, akkurat.

Arbeiderpartiet har også gjort et elendig valg. Fallet fra 37,8 prosent er rekordhøyt. Det er ikke mulig å legge det frem som noe annet enn en skikkelig valgsmell. Nedgangen skyldes nok delvis nasjonale trender, men ikke bare. Ap har ikke truffet godt nok med valgkampen lokalt.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) har likevel en stor fordel i kaoset: Han sitter allerede med makten. Og han ser ut til å forbli byrådsleder.

Men Aps dårlige valgresultat får konsekvenser. Maktbalansen er endret dramatisk. De siste fire årene har Ap vært mer enn tre ganger større enn KrF og Venstre til sammen i bystyret.

Heretter blir det mindre Ap og mer nesten alle andre.

Valgets andre store vinner er MDG. Toppkandidat Thor Haakon Bakke vil kreve en hel del innflytelse med et slikt resultat.

Det kan gi en ganske interessant og høylytt dynamikk i bystyret, siden Folkeaksjonen nei til mer bompenger blir en så stor gruppe.

Sentrumspartiene KrF og Venstre, derimot, har krympet siden sist. Hva velger de å gjøre nå? Hvor gøy blir det egentlig å være minstemenn på lasset sammen med MDG og trolig SV? Særlig for KrF sin del er det nok et åpent spørsmål om de vil fortsette i byråd.

Senterpartiet gjør også et svært godt val, og ser ut til å få hele fire mandater. Ove Sverre Bjørdal, som frem til nå har vært Sps eneste representant, uttalte mandag kveld til NRK at han «mest sannsynlig» vil gå i byrådsforhandlinger med venstresiden om Sp havnet på vippen. Det er ikke særlig overraskende, når FNB er en så ukjent og fersk gruppe politikere.

Men å samle et tilstrekkelig antall partier som ønsker å samarbeide er en ting. Å få samtlige partier fra Senterpartiet til Rødt til å bli enige om et forpliktende samarbeid, blir en heftig jobb.

Bybanetraseen kan atter en gang få hovedrollen, siden Sp har vært krystallklare på at banen ikke skal gå langs Bryggen. Hvor steil blir den nye partigruppen til Sp på det i forhandlinger med partier som står fast på at Bybanen skal gå nettopp der?

Valgkampen og valgkvelden har vært ulidelig spennende. Alt tyder på at bergenspolitikken blir i overkant fartsfylt og kaotisk i tiden etterpå også.