Seminaret er slutt

Finnes det gode argumenter mot å boikotte Israel?

Publisert Publisert
  • Morten Størksnes

iconDenne artikkelen er over ti år gammel

DET ER LETT å følge med utviklingen i Midtøsten. Blant annet legger Palestinian Monitoring Group (PMG) daglige rapporter ut på nettet. PMG ble opprettet i 2003, med internasjonal hjelp, for å overvåke situasjonen på Vestbredden. Rapportene er troverdige i sin systematikk og detaljrikdom.

Hva foregikk for eksempel på Vestbredden mandag denne uken? En palestiner ble drept, ti ble skadet, inkludert en journalist og en helsearbeider. Det ble utført seks angrep og 19 raid fra israelske militære. To bulldosere som reparerte en vei i Jeriko ble konfiskert, og en buss full av arbeidere ble veltet utenfor Hebron. Flere steder ble palestinere truet med våpen eller banket opp av bosettere. Bare et par hus ble revet og okkupert. 40 hovedveier ble stengt, mens det ble satt opp 28 mobile kontrollposter.

Israel bryr seg ikke om Jonas Gahr Støres fagre ønsker om dialog

TOLV PALESTINERE ble arrestert og tretten satt i administrativ forvaring, inkludert flere utenlandske fredsaktivister. Aktivister forsøker nemlig å følge palestinske bønder ut på markene, så de ikke skal bli drept eller mishandlet. Men Israel erklærer stadig palestinsk mark for «lukkede militære soner», og arresterer aktivistene. Bøndene nektes adgang til sin jord. Etter tre år overtar Israel den «ubrukte» jorden.

Til sammen ble det registrert 181 hendelser på Vestbredden mandag. Palestinske angrep mot israelere registreres også, men ingen slike forekom mandag.

Det var en ganske vanlig dag på Vestbredden. Til sammen utgjør rapportene et overveldende dokument om okkupasjonens menneskelige kostnader. Fjoråret var det verste siden rapporteringen begynte for palestinerne.

SAMTIDIG SOM den såkalte fredsprosessen står stille, skapes det stadig nye «fakta på bakken». I lys av denne håpløse utviklingen støtter stadig flere en økonomisk, kulturell og/eller akademisk boikott av Israel.

I desember i fjor underskrev kirkeledere i Jerusalem det såkalte «Kairos-dokumentet». Her bønnfalles søsterkirker i Vesten om å boikotte Israel. Norske biskoper var til stede i Jerusalem, og mange uttrykte sterk sympati med ideen.

Rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen (UiB) er åpen for en akademisk boikott av Israel. Det samme gjelder NTNU i Trondheim. Politikere er også på glid. I midten av mars vedtok fylkesårsmøtet i Hordaland Arbeiderpartiet å gå inn for økonomisk boikott av Israel. Regjeringspartiet SV har samme syn.

Trenden er den samme i Europa og USA. I California leder nå Berkeley-universitetet an for boikott av amerikanske bedrifter som tjener på okkupasjonen. Mange jødiske organisasjoner og fremtredende intellektuelle oppfordrer til full boikott — for å redde Israel fra seg selv.

JONAS GAHR STØRE ga de norske biskopene kraftig refs. Utenriksministeren er like forblindet som sine forgjengere med sin oppfordring til «dialog».

Israel har i snart 20 år kunnet kolonisere Vestbredden nærmest i ro og mak, nettopp i ly av fredsprosessen som startet i Oslo. Israel hevder man ønsker reelle forhandlinger og en tostatsløsning. Men nesten alt man har foretatt seg har bevisst undergravd begge deler. Dette er resultatet av Gahr Støres «dialog».

I dag nekter Israels politiske ledelse å kalle de okkuperte områdene for okkuperte. De definerer problemet med palestinerne som en del av «den internasjonale krigen mot terror».

Selv ikke USA, som gir Israel enorme overføringer i form av våpen og penger, slipper unna ydmykelser.

«CHUTZPAH» er et hebraisk ord som brukes på folk som er så fulle av frekkhetens nådegaver at man nesten må beundre dem. Et eksempel på chutzpah er unggutten som drepte sine foreldre, og tryglet juryen om nåde, siden han bare var en stakkars foreldreløs gutt.

Israel hevder det ikke finnes en «partner for fred» - etter at man selv har undergravet alle palestinske ledere og bombet nesten alt som er bygget opp av «statlig» palestinsk infrastruktur i 15 år. Landet fremstiller seg konsekvent som et offer, enda det er Israel som har holdt palestinerne i et jerngrep av okkupasjon og undertrykking i snart 43 år.

Hvis du ikke synes det viser chutzpah , hør på denne: Israel vil bygge et «toleransemuseum» i Jerusalem - oppå en mange hundre år gammel gravplass med flere tusen palestinske graver.

VI BOIKOTTET Sør-Afrika. Palestinerne utsettes for en systematisk vold og diskriminering som er klart verre enn den svarte opplevde under apartheid. Israel bryr seg ikke om Jonas Gahr Støres fagre ønsker om dialog. De trekker på skuldrene av FNs anklager om krigsforbrytelser. Men de frykter virkelig en økonomisk og kulturell boikott. Israel føler seg nemlig mer hjemme i Vesten og Europa, enn i Midtøsten.

De er velkomne. Men først må de avslutte okkupasjonen og den folkerettsstridige behandlingen av palestinerne. De må undertegne internasjonale avtaler. Da, men ikke før, fortjener Israel å behandles som et demokrati på linje med andre.

ISRAEL strekker strikken stadig lengre, for å vise verden at de gjør akkurat som de ønsker. Når passeres punktet der en tostatsløsning i praksis blir umulig? Det kan allerede være passert.

Spørsmålet er: Skal vi fortsette med våre pinlige klisjeer om dialog i 15 år til? Seminaret er over. Men vi kan fremdeles sende et budskap som Israel vil lytte til. I dag er boikott det eneste riktige, både politisk og moralsk.

Finnes det gode argumenter mot å boikotte Israel? Si din mening her.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Krysset av for at han skulle testes - så behandlet han 39 pasienter

  2. Nå er straffemysteriet oppklart

  3. Marthe (27) har ADHD. Slik får hun og mannen forholdet til å fungere.

  4. Fikk 20.000 i bot etter å ha løsnet fortøyning ved båthavn der flere familier sov

  5. Vil bygge innendørs skianlegg i Bjørnafjorden

  6. Låner ut Brann-talent til Åsane

Kommentar
Kommentarartiklene i BT blir skrevet av avisens redaktører og kommentatorer. Skribentene har stor frihet til å gi uttrykk for egne meninger. Noen ganger avviker disse fra BTs offisielle syn, som fremmes i lederartiklene.