– Støre var stødig

Kommentator Eirin Eikefjord og politisk redaktør Frøy Gudbrandsen vurderer Støre og Solbergs innsats i NRK-debatten.

HØY TEMPERATUR: Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk tøft ut mot statsminister Erna Solberg (H) i Tromsø tirsdag kveld. Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (H) har vært i duell på NRK. Her er BT-kommentatorenes vurderinger.

Jonas Gahr Støre

Beste replikk

Eirn Eikefjord: «Dette er ikke det Norge jeg vil ha, derfor vil jeg bytte ut deg».

Frøy Gudbrandsen: «Listhaug dro (til Sverige) for å skremme, ikke lære»

Mest overbevisende

Eikefjord: Bruker Sylvi Listhaugs utspill effektivt mot Solberg. Offensiv og troverdig når han snakker om hjertesaker som skole, helse og utenriks.

Gudbrandsen: Hamrer løs mot Solberg for Frp-politikeres uttalelser. Går hjem hos velgerne Støre må hente nå. Konkrete løfter om lærertetthet og helsesøstre.

Debattstil

Eikefjord: Stadig mer engasjert, avslappet og løs i snippen. Fremstår tidvis noe hektisk og virrete, men stort sett tydelig og med godt innøvde talepunkter.

Gudbrandsen: Engasjert. Under seansen om innvandringsminister Sylvi Listhaugs sverigetur er han på grensen til sint. Mest avslappet på direkte spørsmål fra folk i salen. Har sluttet med å avbryte motdebattanten, slik han gjorde hyppig i forrige partilederdebatt.

Svakeste punkt

Eikefjord: Sliter med å få frem hva som er Aps konkrete løsninger, for eksempel når det gjelder klima, rusomsorg og private velferdstjenester.

Gudbrandsen: Forvirrende retorikk om private velferdsleverandører/velferdsprofittører. Vil ha et mangfold av offentlige private og ideelle aktører, men sliter med å forsvare at partifeller har rekommunalisert tjenester blant annet i Oslo.

Se også BTs debatt om industripolitikk.

Helhetsvurdering

Eikefjord: Fremstår godt forberedt og offensiv, og angriper Solberg på punkter han vet hun sliter med å forsvare seg mot. Er stødig og fremstår med autoritet og tyngde i spørsmål om helse, og særlig folkehelse, selv om han gjør det litt enkelt for seg selv ved å vise til mer bevilgninger.

Gudbrandsen: På sitt aller beste når han snakker direkte til dem som stiller spørsmål. Tidvis i overkant jovial, kanskje, men avslappet og god.

Mange deler hans sterke misnøye med Sylvi Listhaugs retorikk, og hans tydelige kritikk av regjeringen faller nok i smak langt utover Aps velgermasse. Nyter godt av sin bakgrunn som helseminister når han snakker om helse.

Snakker innimellom litt for fort, men generelt særdeles stødig og engasjert.

STØDIG: Ap-lederen framsto med autoritet, mener BTs kommentatorer. Men Solberg holdt roen. Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Erna Solberg

Beste replikk

Eirn Eikefjord: «Vi er i stand til å løse oppgaver, ikke bare hente penger ut av folks lommebok.»

Frøy Gudbrandsen: «Jeg mener at folk som er 90 år er gamle nok til å gjøre sine egne valg.»

Mest overbevisende

Eikefjord: Har fordelen av å kunne vise til gjennomført politikk og budsjettvedtak, og snakker med tyngde om regjeringens meritter og håndtering av kriser. Offensiv når hun angriper Støre for å gi makt til ytre venstre i spørsmål om private velferdstilbud.

Gudbrandsen: At Norge ikke er blitt et kaldere samfunn. Parerer ganske effektiv Støres påstand ved å forklare at landet er like varmt som før, blant annet ved å referere til undersøkelser som viser at nordmenn er verdens lykkeligste folk.

Debattstil

Eikefjord: Fremstår stødig, tydelig og med mild autoritet. Angriper drevent, og er flink til å plassere politiske seire når hun får anledning.

Gudbrandsen: Overbærende og rolig. Fremstår noe mindre engasjert enn Støre.

Svakeste punkt

Eikefjord: Blir fort teknokratisk og opphengt i detaljer. Fremstår irritert når hun blir konfrontert med ansvaret for en kaldere tone og innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) utspill. Tynt å forsvare seg med at Støre tidligere har brukt eksempler fra USA og Storbritannia og svensk politikk mot henne.

Gudbrandsen: For teknisk og detaljorientert. Strever særlig når hun snakker om skole. Vanskelig å få med seg hva konkret hun ønsker å gjøre. Det er ikke lett å forstå hva konkret det betyr for elevene at et lovforslag har vært ute på høring.

Helhetsvurdering

Eikefjord: Rolig og statskvinneaktig. Stor detaljkunnskap, men blir noe teknisk og utilgjengelig når hun snakker om utslippskutt, klima og kreftbehandling. Offensiv når det gjelder integrering og flyktningkrise, men på defensiven i forsvarsdebatten. Har vage løsninger når det kommer til folkehelse, men er mer overbevisende når det gjelder rus, psykisk helse og problematikk knyttet til kreftbehandling.

Gudbrandsen: Solberg blir presset hardt på samarbeidet med Frp, og særlig uttalelsene til innvandringsminister Sylvi Listhaug. Hun har etterhvert god trening i å å forsvare det, og er rimelig overbevisende.

Hun argumenterer godt for Høyres helsepolitikk, og klarer å smette inn elementer av regjeringens skryteliste her og der.

På sitt aller beste når hun snakker om innvandring og integrering.