Slik er veien til Det hvite hus
På tirsdag er det magiske tallet 270. Dette er slagene Trump og Clinton må vinne for å nå det målet.

1. Derfor teller hver stat

270. Det er tallet Donald Trump og Hillary Clinton kommer til å være opptatt av natt til onsdag. 270 er antallet valgmannstemmer som trengs for å vinne presidentvalget.
I USA er det nemlig ikke direktevalg til president. I stedet velger man i hver stat valgmenn, som så gir sine stemmer. Det er 538 valgmenn totalt, fordelt på USAs 50 stater og hovedstadsområdet Washington D.C.
Valgmennene skal stemme på den kandidaten som har fått flest stemmer i sin stat. Så når Hillary Clinton 8. november får et flertall av stemmene i California, får hun også alle statens 55 valgmannstemmer.
De mest folkerike statene har flest valgmannstemmer, og California har aller flest. Statene der det bor færrest folk, som grisgrendte Montana, har bare tre valgmannstemmer.
På kartet over ser du de statene som har stemt likt i hvert valg siden 1992. California er en av dem, og det ville være et valgsjokk av de store hvis ikke Clinton vinner staten slik demokrater har gjort i 20 år før henne.
Selv om demokratene eller republikanerne har vunnet en stat de siste valgene, er det selvsagt ingen garanti for de vil vinne den i dette valget. I virkelige valgskred, som da Ronald Reagan ble gjenvalgt i 1984, ble nesten hele USA farget republikaner-rødt.
Dessuten endrer det politiske styrkeforholdet i stater seg over tid, ettersom befolkningssammensetningen i staten endres. Desto mindre hvit en stat blir, desto større sjanse for at demokratene kan vinne den, for eksempel.
Texas’ 38 valgmannstemmer har vært sikre for republikanerne siden 1980. Med en økende latino-befolkning, er det forventet at demokratene på sikt vil ha en bedre sjanse i «The Lone Star state». Men i år regner nok Donald Trump og hans republikanske partifeller Texas som en sikker rød stat.
Hvis historien gir oss en pekepinn, starter demokratene med en betydelig fordel i høstens valg: 242 valgmannstemmer har vært sikre blå siden 1992, mot republikanernes 102 sikre røde.
I realiteten er det nok flere stater republikanerne kan regne med, blant annet i Sørstatene. Hvis vi tar med statene Mitt Romney vant med mer enn fem prosentpoengs margin i 2012, kan vi legge til blant annet Arkansas, Louisiana, Tennessee, slik at Trump nok kan regne med 191 valgmannstemmer.
Men hvordan skal Clinton og Trump komme seg helt opp til 270?
2. Clintons mange muligheter
Hvis vi tar utgangspunkt i statene som har stemt demokratisk siden 1992, mangler Hillary Clinton bare 28 valgmannstemmer for å vinne.
14 av disse kan hun trolig finne i nabostatene Colorado og New Mexico. Barack Obama vant begge stater i de to siste valgene, og Clinton har ledet i meningsmålinger i disse to statene.
Situasjonen er den samme i Virginia, på Østkysten. Clinton virker trygg på å vinne statens 13 stemmer. Da er hun på 269 valgmannstemmer, og mangler kun én stemme på å være sikker. Det vil si at New Hampshires fire valgmannstemmer eller Nevadas seks vil kunne gi Clinton seieren.
Hvis Clinton ikke skulle vinne noen av disse statene, har hun fortsatt flere muligheter. Det er tre store vippestater som alle kan gi Hillary seieren: Florida, Ohio og Nord-Carolina.
Velgerne i Vigo county gjetter alltid rett president
Florida avgjorde valget i 2000, og statens 29 valgmannstemmer er ettertraktede. For Trump er Florida en «må vinne»-stat. Solskinnsstaten kan gi Clinton seieren, men hun kan også finne stemmene hun trenger lenger nord.
Ohio har 18 valgmannstemmer, og siden 1964 har ingen vunnet presidentvalget uten å vinne staten. Meningsmålinger nå viser at Trump trolig ligger best an til å vinne den tidligere mektige industristaten. Trumps budskap om å få arbeidsplasser tilbake treffer mange velgere, men Clinton har ikke gitt opp Ohio. President Barack Obama har selv drevet valgkamp for henne der. Ohio vil kunne dytte Clinton over 270, men hun har også råd til å tape staten.
I Nord-Carolina har republikanerne blitt upopulære etter at de fikk vedtatt en lov som tvinger en transperson som identifiserer seg som kvinne, men som er født mann, til å gå på herretoalettet. Demokratene har også en god sjanse til Nord-Carolina på grunn av statens store andel svarte velgere, og fordi stadig flere med høyere utdannelse bosetter seg i staten. Barack Obama vant Nord-Carolina i 2008, og tapte staten i 2012. Nå kan statens 15 valgmannstemmer være det som gir Clinton seieren.
Clinton har med andre ord flere veier til 270. For Trump er stien smalere.
3. Trumps smale vei
Republikanerne har 102 «sikre» valgmannstemmer fra blodrøde stater. Med statene partiet vant med god margin i forrige valg, har Trump 191 valgmannstemmer. Hvor skal han finne de 79 han mangler på å bli president?
Florida er vinn eller forsvinn for Donald Trump. Han har satt inn mye på å vinne de 29 valgmannstemmene i staten, der han selv eier flere hoteller. Han må også vinne Iowas seks valgmannstemmer, og Nevadas seks. Så må han klare å kapre den store vippestaten Ohio. Her vil Clinton gi Trump knallhard motstand, men det er vanskelig å se for seg at republikanerne kan komme til 270 uten Ohios 19 valgmannstemmer.
Alle disse fire statene, Florida, Iowa, Nevada og Ohio, var stater demokratene vant i 2012, så det er på ingen måte plankekjøring for Trump å vinne dem. Og fortsatt mangler han 20 valgmannstemmer på å bli president.
Skal man se på meningsmålingene, har Trump to plausible alternativer for å finne de siste valgmannstemmene. Det ene alternativet er å kapre de 20 valgmannstemmene han mangler i Pennsylvania. Republikanerne har ikke klart å vinne staten siden 1988, men Donald Trump tror at hans budskap om nye jobber vil mobilisere arbeiderklassevelgere der.
Når man kjører rundt i Pennsylvania står Trump-skiltene tett i småbyer og på landsbygden. Men statens to store, folkerike byer, Philadelphia og Pittsburgh, er demokratiske bastioner. Clinton har også ledet på meningsmålinger i staten. Pennsylvania er på ingen måte et sikkert kort for Trump.
– Hver gang de stjeler et skilt, lager jeg et større og bedre
Det andre alternativet for Trump innebærer at han vinner Nord-Carolina. Staten har 15 valgmannstemmer. Republikanerne har vunnet staten i hvert valg siden 1980, bortsett fra da Obama vant i 2008. Demokratene tror de har en god sjanse å vinne staten, men det er ikke usannsynlig at Trump kan vinne her.
I så fall mangler han fortsatt fem valgmannstemmer. Fire av disse kan han finne nordøst i landet, i New Hampshire. Den siste, og avgjørende stemmen, kan komme fra Maines 2. kongressdistrikt. Maine er nemlig en av to stater som faktisk deler sine valgmannstemmer (den andre staten er Nebraska).
Det er altså ikke umulig for Donald Trump å komme til 270, men da skal han vinne i nesten alle stater som ifølge meningsmålinger og prognoser i dag står på vippen.
4. Dette er statene du må følge med på
Den siste uken har meningsmålingene antydet et stadig tettere valg. I Realclearpolitics.com sin oversikt fredag er 11 stater og 132 valgmannstemmer på vippen. Utfra meningsmålingene har Clinton en ledelse på 226 valgmannstemmer mot 180 til Trump.
De 11 vippestatene er i varierende grad på vippen, skal vi tro amerikanske mediers prognoser. De fleste spår at Trump vil vinne Arizona og Iowa. Clinton kan på sin side trolig se frem til å vinne Colorado og Virginia.
Trump og Clinton kan se ut til å få hver sin seier i de to store midtvest-statene Ohio og Pennsylvania. Trump ligger an til seier i Ohio, mens Clinton vil vinne Pennsylvania, ifølge prognosene til New York Times og Fivethirtyeight.com.
Flere prognoser spår at Nevada, Nord-Carolina og New Hampshire ligger an til å stemme demokratisk, men Clinton kan ikke ta seieren på forskudd i noen av disse statene. Her blir det kamp om hver stemme frem til valgdagen 8. november. Både Trump og Clinton har besøkt de tre statene flere ganger i løpet av valgkampen, og de kan vippe begge veier.
Jokeren kan nok en gang bli Florida. Hvis valget blir så jevnt som prognosene og meningsmålingene nå antyder, kan presidentvalget bli avgjort her. 29 valgmannstemmer fra solskinnstaten kan enten sende Donald Trump tilbake opp til tårnet sitt på Manhattan, eller til Det hvite hus.