Slik kan Ap skape trøbbel for regjeringen

Det finnes et alternativt flertall på Stortinget. Spørsmålet er hvor lenge Erna Solberg klarer å holde KrF i tøylene.

Publisert Publisert

MANNEN I MIDTEN: Den kommende stortingsperioden vil Ap, KrF, Senterpartiet og SV ha flertall sammen. De kan skape mye trøbbel for statsminister Erna Solberg (H). Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Jonas Gahr Støre vil bli tøffere, Trygve Slagsvold Vedum kommer til å være seg selv, og Knut Arild Hareide insisterer på å holde regjeringen på avstand.

Sammen med SV har Ap, Senterpartiet og KrF flertall på Stortinget. Et sted kommer det til å gå en grense for hvor mye trøbbel de kan stelle i stand før statsminister Erna Solberg (H) setter ned foten og stiller kabinettspørsmål.

NYE PARTNERE: Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) vil gjerne invitere KrF-leder Knut Arild Hareide med på avtaler. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

«Det er ingen selvfølge at regjeringen overlever denne perioden», sa SV-leder Audun Lysbakken allerede på valgnatten. Det har han rett i.

Lysbakken er godt i gang med å legge grunnlaget for en splittelse på borgerlig side. På Stortingets første dag vil SV legge frem seks forslag, blant dem lærernorm, økt barnetrygd og utvidelse av pleiepenger til familier med syke barn.

Dette er bare et knippe av sakene som kan samle et alternativt flertall.

Les også

Fire knuter som Erna må løse

Les også

Fem grunner til at KrF er i trøbbel

Særlig spennende blir landbrukspolitikken. I vår var Ap, Sp, SV og KrF samlet om å gi bøndene vesentlig mer penger enn regjeringen ville, gjennom å endre hvordan inntektsveksten skulle måles. Den gangen var de i mindretall. Nå har de flertall, og Sp skal fremme forslaget på nytt når Stortinget samles igjen.

Regjeringen har i realiteten ikke flertall for landbrukspolitikken den ønsker å føre. Hvis Ap ønsker det, kan partiet bruke det årlige jordbruksoppgjøret som brekkstang for å presse frem regjeringskrise.

I sin første periode utviste statsministeren alltid en overbærende ro når ting ikke gikk hennes vei på Stortinget.

Men nå blir det vanskeligere. Skulle det alternative flertallet være klart til å vedta noe veldig dyrt, vil Solberg neppe ha en annen utvei enn å tvinge KrF til bestemme seg for om de virkelig vil ha en borgerlig regjering.

Da vil Hareide oppdage at en vippeposisjon er alt annet enn enkelt.

Publisert