Rom for å feile

Norsk langrenn gjorde seg selv til latter på mandagens 15-kilometer. OLs åpningsøvelse ble en nasjonal ydmykelse vi knapt har opplevd maken til.

Publisert Publisert
  • Knut Langeland
    Journalist i BT

icon
Denne artikkelen er over ti år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Litt fordi prestasjonen var historisk dårlig, men mest fordi vi hadde skaffet oss en fallhøyde som gjorde møtet med realitetene ekstra smertefullt.

I Petter Northug har nemlig Norge en utøver av helt uvanlig format, men også av helt uvanlig støpning. Petter Northug er annerledes som skiløper, og han er annerledes som menneske. Av de fleste blir han oppfattet som et friskt pust, og han er blitt en medieyndling av dimensjoner etter at han spurtet seg inn i norske langrennshjerter foran OL i Torino for fire år siden.

PETTER NORTHUG er langrennssportens Zlatan. Frittalende, selvsikker, selvbevisst. Begavet. Problemet for slike er at ord må følges opp av handling, og mandag var det provoserende langt mellom forventningene som var skapt og resultatet som ble oppnådd.

Da er det lett for at en som Petter Northug ligner mer på en klovn og en ubehjelpelig oppkomling enn en langrennsløper i mesterklassen.

Når han i tillegg ikke er mann nok til å møte pressen, som han ellers elsker å bruke og forføre, da fremstår han som umoden og feig og uten den selvinnsikten som kjennetegner de sanne mesterne. Nummer én eller 41. Det kreves litt ekstra av en som Petter Northug, og mer enn noen andre burde den norske gullfavoritten stå til ansvar og rakrygget svare for en fiasko som svir langt inn i den norske folkesjelen.

MEN OGSÅ PÅ OSS SOM PUBLIKUM hviler det et ansvar, også til oss stilles det krav. Vi kan ikke på den ene siden beundre Petter Northug for hans frittalenhet og mot, for i neste omgang å bruke det mot ham når han feiler. Hvis vi synes det er spennende at han våger å være offensiv, må vi være overbærende med ham når han ikke helt klarer å følge opp.

For også for Petter Northug må det være lov å ha en dårlig dag. Også for Petter Northug må det være lov å svikte og komme til kort om han aldri så mye selv har bidratt til forventningene.

Petter Northug er ennå ung. Som utøver og som menneske. Kan hende har mandagens opplevelse lært ham noe om ydmykhet, noe som gjør ham bedre i stand til å veie egen kapasitet mot risikoen for ikke å strekke til. Men jeg håper at han fortsatt vil være en modig friskus og en annerledes fargeklatt i et univers av stereotyper. For jeg vil heller at Petter Northug blir husket som en som forandret og satte sitt eget stempel på langrennssporten, enn en som tilpasset seg den.

JEG ER SIKKER PÅ at han kommer fryktelig tilbake. Jeg er sikker på at vi igjen kommer til å se ham i sitt ess, avventende litt bak i feltet, for så å slå til med en spurtstyrke ingen av konkurrentene ennå har funnet noe mottrekk mot. Jeg er overbevist om at vi får se det allerede i disse lekene.

Det er slik vi kjenner ham. Seilende på en sky av selvtillit over målstreken. Først. 41.-plasser kler ikke Petter Northug, like lite som det kler ham å være beskjeden. Vi elsker ham for det, hans spisskompetanse og hans bråkjekke kommentarer. Og vi vil gjerne ha mer av begge deler.

MEN VI MÅ OGSÅ INNRØMME ham rom for å feile.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Mann skal ha voldtatt barnevaktene (14)

Han erkjenner ikke straffskyld.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Bensin og diesel kan bli forbudt i Bergen

  2. Dette betyr bybudsjettet for din økonomi

  3. Mann (29) omkom

  4. – Er man venn av Bryggen, bør man ønske seg Bybanen dit

  5. Taparen i årets budsjett: byrådet

  6. Bildene vekker oppsikt: Her er 46.000 mennesker samlet