PS. Mia Berner

Foran meg på bordet ligger det en A4-konvolutt. Den er fra Mia Berner. Hun ga meg konvolutten i januar, slik at det skulle bli enklere for meg å skrive dette når hun hadde nådd sin siste deadline.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Tre fotografier. Tre bunker med ark, printet ut fra hennes trøblete «dator». Arkene er påført en rekke kommentarer med hennes kunstferdige, regelmessige håndskrift. Med store, røde bokstaver: «Til Morten i anledning Mias forestående død».

HUN BLE FØDT i Stavanger den 13. juni 1923, inn i den høyborgerlige Berner-familien, omgitt av kunst, dannelse og bøker. Faren Joachim var industri— og forretningsmann. Moren het Maria Magdalena, bedre kjent som Maggi, og var nærmest en demonisk skikkelse for Mia Berner, hele livet. Hun knyttet seg lettest til menn.

Opposisjonen mot moren, og oppveksten i et Kielland-aktig, patriarkalsk og pietistisk Stavanger, formet Mia Berner. Hun ble kulturradikaler, det stikk motsatte av sin mor, i svært ung alder.

Da hun begynte på Universitetet i Oslo i 1942, lot hun seg omfavne av Arne Næss, og ikke bare rent logisk. Hun ble hans assistent og «evige venn». Arbeidet i motstandsbevegelsen - hun var kurer for Milorg, drev med ulovlig avisdistribusjon og seminarvirksomhet - tvang henne til Sverige i 1943.

Under krigen tok hun to aborter, en i Norge (med fare for dødsstraff) og en i Sverige. De unge legene i Sverige lo høyt under den nattlige operasjonen, som ble utført uten bedøvelse. «De kalte meg et fnask», skriver Mia til meg - fordi hun vil jeg skal skrive det.

LUSEN OPPFØRSEL av denne typen var ubegripelig for henne. Men ellers var hennes forståelse omtrent så grenseløs den kan bli når en begavelse bruker hver dag av et langt liv til systematiske studier, tenkning og skriving.

Arkene foran meg er spekket av bedrifter innenfor akademia og litteraturen. Rett nok hadde hun bare fire hovedfag og doktorkompetanse. Men hun var logiker, filosof, psykolog, vitenskapsteoretiker, sosiolog, pedagog og litteraturviter. I tillegg til kulturjournalist (i radio, TV og aviser), oversetter og forfatter innen alle sjangere. Hun skrev romaner (syv-åtte stykker), sakprosa, poesi, essays, gjendiktninger og utallige journalistiske arbeider. Hennes foreløpig siste bok (Fordi det er slik jeg ror) kom for fire år siden og handler om hennes seksuelle erobringer i flere verdensdeler.

Hobbyene hennes var slike ting som moderne kunstteori, arkitektur og biografiteori. På øya Tjörn utenfor Göteborg, hvor hun bodde fra slutten av 1970-tallet til hun forlot Sverige, drev hun et gårdsbruk, og opererte som fisker, ved siden av å lede sosiologiinstituttet ved Göteborgs universitet, en jobb hun hadde i 25 år.

Det er selvsagt umulig å oppsummere Mia Berner på denne måten, for hun var så mye mer enn summen av alle sine prestasjoner. Hennes teoriskolerte hjerne hadde jording i en enorm empati og menneskekunnskap. Hun elsket alle mennesker i hele verden, bortsett fra sosialdemokrater, som hun aldri lå med, markedsliberalister, selv om de var bedre i senga, og idioter, kristne, sosiobiologer, kommunale eldrekonsulenter, nek, naut og mehe i alle varianter.

ETTER 64 ÅR i Sverige vendte hun tilbake til Oslo. Hennes invasjon og erobring av Oslos kulturliv og offentlighet kunne ikke vært bedre regissert eller gjennomført av noe pr-byrå. I løpet av noen uker snakket halve byen om henne, mens resten snakket med henne. Det virket som om hun var flere steder samtidig. Hun gikk på alt av kulturarrangementer, debatter, utstillinger og fester.

Etter eksilet måtte hun lære seg å skrive norsk igjen, men publiserte nærmest ukentlig avisartikler, noveller og essays. Hun opparbeidet seg en usannsynlig vennekrets av kunstnere, forfattere, forlagsfolk, journalister akademikere og drosjesjåfører. Hun fikk alle til å føle seg spesielle og mer betydningsfulle, både for henne og for seg selv. Mange titalls personer går nå rundt og føler de har mistet sitt livsmenneske.

Tørsten etter diskusjon og mennesker hadde hun hele livet, og hun sluttet aldri å forbløffe meg med sine bekjentskaper, i USA, Sverige og resten av Europa. I januar satt vi sammen på Sørlandet og skrev. Jeg tok på meg skiklærne, og hun dro en lang historie om hva hun og Olof Palme brukte å snakke om når de gikk på ski sammen. Om kvelden leste hun en avisnotis om at «Ingo» Johansson var død. Med sin ekstreme og visuelle hukommelse begynte hun å fortelle om sine bordtennisturneringer og middager på Amerika-båten med Ingo, etter at han hadde blitt verdensmester i tungvektsboksing i 1959.

OCH HENNES färg var rød. Klærne, stokken, høreapparatet, brilleinnfatningen og kloggene. Dette var ikke fordi hun ikke ville at de døve skulle føle seg tilsidesatt, men på grunn av Pentti Saarikoski. Den legendariske finske dikteren, oversetteren og fylliken ble Mias andre mann. Hennes kjærlighet til Saarikoski, hvis talent for å skape kaos kunne måle seg med hans dikterbegavelse, var formidabel. Han drakk seg i hjel i 1983, og Mia Berner begynte å gå i rødt, siden det fikk henne til å føle seg mindre lei seg. Hun begynte også å skrive mer, noe Saarikoski ikke utsto, spesielt hvis han skjønte at hun syslet med noe skjønnlitterært. Livet med Saarikoski, og sorgen som fulgte, er beskrevet inngående i P.S. Anteckningar från ett sorgeår, som er Mia Berners klassiker.

MIA BERNER hadde en sjelden kjærlighetsevne, og elsket mye og mange, inkludert sin første mann Sven Öste. De fikk ett barn.

Men Öste måtte plutselig skille seg. Han ventet barn med en kvinne på en torsdag og skulle tirsdagen etter gifte seg med en annen. Mia måtte pile til Stockholm der presten skjelte henne ut fordi hun hadde latt sin mann bedrive hor. Etterpå inviterte Mia Öste på kafé og kino. «Vi holdt hverandre i hånden, for vi hadde alltid vært så gode venner, Öste og jeg».

HADDE MIA bodd hele livet i Norge ville hun utvilsomt vært det som kalles en «nasjonal institusjon», noe hun uansett nesten greide å bli etter fylte 80. Det gledet henne å bli gjenkjent og kalt «den ukronede dronningen av norsk kulturliv».

Mia Berner kunne være forfengelig og snobbete - sosialisten visste alt om borgerlig etikette og kutyme - men også grov som en gammel sjøulk i kjeften. Å høre henne snakke var en fryd. Originale og billedrike formuleringer fylt av vidd og ironi, rant ut av henne. Hun spedde på med svenske og engelske ord, litt latin og utdødde Stavanger-uttrykk. (Hva betyr egentlig marakkels?)

De siste månedene gjorde hun kirurgiavdelingen på Diakonhjemmet til et litteraturhus. Hun skrev, leste og holdt salong og seminar. Dagen før hun døde fikk hun antatt en ny diktsamling. Da jeg tok farvel med henne, uttrykte hun et ønske om å møte sjefen i Gyldendal for å pushe en annen utgivelse, halvveis fra det hinsidige. Larger than life.

«MORTEN, jeg har en rar følelse, vi kommer til å sees igjen», sa Mia da jeg tok farvel med henne. Jeg sa ingenting.

«Slapp av da mann, jeg har kreft i hjernen, men har ikke tenkt å begynne å bable om Jesus». Men tanken på at man aldri mer skal se noen man er så glad i, er hard å bære.

HER ER DE SISTE ordene hun skrev i sitt 12 sider lange dokument til meg, i anledning sin egen død: «Jeg skal bli norsk statsborger en av dagene, men de norske kvernene er trege. Vi får se om de rekker det. Stater bryr jeg meg ikke om. Bare lokale trakter og store verdensarealer. Jeg fikk skjønne venner i Norge. Takk for livet! Ta dere et glass og vær som folk!»

De norske «kvernene» rakk så vidt å gjøre Mia Berner norsk igjen. Onsdag bisettes hun i Oslo. Men asken hennes skal spres i det Jærlandskapet hun elsket over alle andre.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Mia Berner er død

  • Morten A. Strøksnes
BT anbefaler

Se lokale lag i aksjon

Finalene i Norway Cup ble spilt på lørdag, og BT sendte direkte fra Ekebergsletta.

LES SAKEN