De tunge barna

GJESTEKOMMENTAR: Overvekt i barnealder øker dramatisk. Sunne foreldre er viktigere enn noensinne.

  • Pål Rasmus Njølstad
TUNG START: Mange ønsker å gå ned i vekt, men få klarer det. Et utall slankekurer er på markedet. Ingen er effektive eller aktuelle for barn, skriver professor Pål Rasmus Njølstad.
njolstad.jpg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Overvekt og fedme er en av verdens største helseutfordringer. Spesielt bekymringsfull er utviklingen blant barn. Forekomsten er 20 prosent i Norge og 30 prosent i Canada, USA, Kuwait, Italia og Spania.

Små barn rammes også. WHO har beregnet at 43 millioner førskolebarn har overvekt eller fedme, og forekomsten ble doblet 1990–2010. Det er risiko for type 2 diabetes, hjerte— og karsykdom og kreft. Og overvektige barn har helseplager relatert til psykososialt stress, leddsykdommer, fettlever og insulinresistens. Både forebygging og behandling er nødvendig.

Født sånn, eller blitt sånn? Årsaken er et komplekst samspill mellom genetikk og miljø, individ og samfunn.

Bruk av brus har økt kraftig og er en viktig miljøfaktor. Barn og unge er mål for markedsføring. Brus har få næringsstoffer og ledsages av annen usunn mat.

Den uheldige effekten er nylig slått fast: Normalvektige barn i alderen 4 til 11 år fikk brus, både med sukker og med kunstig søtningsmiddel, uten å vite hva som var hva. Barn som fikk sukker gikk klart mer opp i vekt.

Fysisk inaktivitet er en annen sentral miljøfaktor. Det er en tankevekker at foreldrene våre opererte med husarrest. Gjorde en noe ulovlig, var straffen å være inne.

I dag sitter barn foran ulike skjermer i stedet for å være ute og leke. Dagens idrett, der barna kjøres til og fra treningen, gir lite aktivitet sammenlignet med å være ute hele dagen etter skoletid.

Genene våre er i endring, men det tar tusener av år for endringer som kan forklare epidemien. Likevel er de viktige.

I 2007 ble det såkalte FTO-genet koblet til overvekt. Bærere av to høyrisikovarianter er tre kilo tyngre enn dem med to lavrisikovarianter.

Ved å undersøke 41.000 personer fra helseundersøkelser i Nord-Trøndelag og Malmø, fant vi at økningen på tre kilo begynner før 20-årene, men fører ikke til større vektøkning.

Det er nå funnet 50 overvektsgener. Mange er aktive i hjernen. Det er interessant at noen medfødte tilstander med mutasjoner i gener som uttrykkes i hjernen medfører personlighetsforstyrrelse og redusert sultfølelse.

Samspillet mellom gener og inntak av mat er komplekst. I en studie ble effekten av gener testet på inntak av brus: Jo flere risikovarianter, jo lettere la personen på seg. Fedmegener kan regulere sult og metthet og gi ulik sårbarhet for vektøkning.

Hva påvirker våre valg? Mange kjøper snop og brus på impuls. Forskning viser at våre valg ofte er automatiserte og ubevisste.

Plassering av mat kan være viktigere enn holdninger for våre valg. Forskning viser at det vi ser, og hvor lenge vi ser, har stor betydning.

Hva er resepten? Mange ønsker å gå ned i vekt, men få klarer det. Et utall slankekurer er på markedet. Ingen er effektive eller aktuelle for barn. Noen hevder kommersielle aktører har skapt en illusjon om at du kan spise deg slank.

Samfunnstiltak kan være økt pris på snop og brus

Å øke barns fysiske aktivitet er heller ikke enkelt. En artikkel oppsummerte effekten av 30 studier, der målet var å øke barns aktivitet.

Resultatet var nedslående: Man oppnådde i gjennomsnitt bare fire minutter mer gåing eller løping hver dag.

Medikamenter er lite aktuelle for barn. Legemiddelet Orlistat, som ofte brukes mot overvekt, har liten effekt. Medisinen Metformin kan benyttes til ungdom med insulinresistens.

Tiltaket som gir varig vektreduksjon, er bariatrisk kirurgi; som betyr å fjerne deler av tarmen. Dette er et drastisk inngrep, og man har ikke gode data for langtidseffekt og bivirkninger.

Det har knapt vært brukt på barn i Norge, men rapporteres brukt på ungdom i USA.

Dedikerte klinikker, engasjerte foreldre og atferdsterapi har gitt bedre vektkontroll hos barn, i alle fall for en tid.

Samfunnstiltak kan være økt pris på snop og brus, billigere grønnsaker og frukt, og fjerning av usunn mat fra attraktive steder i butikkene.

Faktorer tidlig i livet kan være nøkkelen. Det er slående at vektøkningen starter alt før skolealder.

I 1992 foreslo Barker at overvekt og diabetes skyldes underernæring i svangerskapet, og fosterets tilpasning til et miljø med få næringsemner.

Senere er det funnet at fødselsvekt over fire kilo er assosiert med risiko for overvekt i barnealder.

Det er også økt risiko om mor røyker under svangerskapet, om barnet har rask vektøkning første leveår, og om mor er overvektig før svangerskapet.

Dette kan skyldes epigenetiske mekanismer: At gener påvirkes av miljøet, ved at det oppstår en ny endring som kan nedarves. Dermed oppstår en uheldig sirkel.

Med midler fra EU og Universitetet i Bergen undersøker vi effekt av genetikk og miljø på fødselsvekt, tidlig vekst og overvekt.

Materialet stammer fra den unike "Mor og barn-undersøkelsen", som startet i Norge i 1999. Miljøfaktorer, sykdomsutvikling og genetiske varianter kartlegges ved regelmessig oppfølging av 110.000 barn og deres foreldre.

Vi håper bedre forståelse kan gi grunnlag for målrettede tiltak for sårbare grupper tidlig i livet.

Det er vanskelig å gjøre noe med overvektsepidemien. Derfor må vi passe på barna våre fra spedbarnsalderen av gjennom sunn mat i riktig balanse med fysisk aktivitet.

Selv om det er mye en ikke forstår, er det aldri vist at sunn livsstil er uheldig. Det er grunn til å tro at sunne foreldre med sunn livsstil er barnas største ressurs.

Publisert
BT anbefaler

76 prosent av SAS-avganger blir «trolig innstilt» ved streik

Innstilte flyruter, timelange flyplasskøer og passmangel – her får du siste nytt om reisesommeren 2022.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Disse sogningene får tusenvis til å danse på Koengen

  2. Flere Argentum-ledere har fått millionutbetalinger

  3. – Dessverre ser det ut til at det blir ein del nedbør

  4. – Brann er allerede et godt eliteserielag

  5. – Jeg kan aldri gå noe sted uten å få blikk eller bli hvisket om

  6. – Jeg har en viktig melding til dere som river andre ned