Sprikende Støre

Rett nok er Jonas Gahr Støre en tåkefyrste, men oppgaven med å formidle Aps asylpolitikk er også umulig.

 • Frøy Gudbrandsen
  Frøy Gudbrandsen
  Sjefredaktør i BT
SNUDD TREND: Det siste året har Ap-lederens popularitet sunket betraktelig. Her er Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg i Stortingets spørretime.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Så er altså statsminister Erna Solberg (H) blitt mer populær enn Ap-leder Jonas Gahr Støre, ifølge en NRK-måling. Gitt at den første tiden regjering ikke akkurat var noen braksuksess på målingene, er dette en interessant vending i norsk politikk. 42,5 prosent mener nå Solberg er mest skikket til å være statsminister, mens 39,8 går for Støre på NRKs måling. For et år siden foretrakk 50 prosent Ap-lederen.

Arbeiderpartiet forsøker å gi inntrykk av at nedgangen skyldes at det har lagt partipolitikken til side for å redde landet i flyktningkrisen.

Aps problem er heller følgende: Velgerne mener regjeringen har håndtert flyktningkrisen godt. Solberg har stått støtt og snakket forståelig gjennom hele høsten.

Arbeiderpartiet har på sin side har forsøkt å nå frem med et forvirrende budskap om at partiet er både enig og uenig med regjeringen, at regjeringen viderefører Aps politikk og at regjeringen bidrar til å spre fordommer.

Omdal:

Les også

- Magnetismen fra Frp er blitt for sterk. Det ideologiske kompasset til Arbeiderpartiet er gått i spinntreng mot de svake

Om velgerne ikke forstår Aps budskap så godt, er det forståelig. Partiets politikk går tilsynelatende i alle retninger. Han fremstår stadig mer som en politikkens Snillesnut/Slemmesnut, kjent fra Lego the Movie: Langt mykere inni enn utenpå. Eller var det omvendt?

Støre anklages hyppig for å være en tåkefyrste, men oppgaven hans er også umulig: Partiet vil helst bli oppfattet som både streng og liberal på samme tid. Ap har alltid blitt dratt mellom liberale og restriktive fløyer, men det har vanligvis vært et problem til å leve med. Når asylspørsmål plutselig er blitt et viktig spørsmål for velgere, blir spriket et større problem.I vår erstattet partiet ordet «streng» med «human» iasylpolitikken. Et lite ord, men et helt bevisst valg som signaliserte at partiet tok en ny retning. I kommunevalget var flyktningkrisen ny og hadde ikke ennå nådd Norge. Den nye retningen falt i smak hos velgerne.

Siden da har partiet fremstått som kontinuerlig forvirret. Selvsagt går det galt når partiet prøver å fortelle om at regjeringens strenge politikk er den samme som Aps humane politikk.

I julen hevdet nestleder Trond Giske at regjeringen viderefører Aps politikk. Det er ikke et spesielt troverdig budskap, så lenge det er gjort drastiske endringer i asylpolitikken i løpet av høsten. Muligens mener han at Ap ville gjort det samme om de var i regjering, men også det stemmer dårlig overens med skremmebildet partiet tidligere har skapt av asylpolitikken til Frp.

Listhaug:

Les også

- Det er klart jeg er bekymret for mine egne barns fremtid

Støre har likevel et poeng i at at det er vanskelig å markere sin egen politikk når arbeidet på Stortinget nå preges av brede forlik. Ap har ikke lykkes i å få frem hvordan regjeringen er for dårlig på integrering, når partiet samtidig blir enige med regjeringen om integreringspolitikken.

Det skal også sies at Arbeiderpartiets politikk ikke er fullt så inkonsekvent som den fremstår utad. Det er for eksempel mulig å føre en streng politikk overfor dem som søker asyl ved grensen, og samtidig ta imot et høyt antall kvoteflyktninger.

Men Støre antyder altså at partiet hans ville gjort det bedre på meningsmålingene om de hadde holdt seg unna de brede forlikene og heller brukt tiden på å kritisere regjeringen.

Men det er heller tvilsomt. Uten de brede asylforlikene ville regjeringen fått enda mer rom til å markere sin strengere politikk, som ser ut til å ha stor støtte hos velgerne.

Det er i det hele tatt lite troverdig at Ap utelukkende har bidratt til de brede forlikene for å hjelpe landet i en vanskelig situasjon. Brede forlik har også den effekten at den demper den politiske debatten, noe partiene med den mest forvirrende politikken er tjent med.

Ap gjør det dårligere nå fordi regjeringspartiene har taklet den politiske flyktningkrisen bedre. Trøsten for Støre må være at alt som er snudd på hodet siden i høst, kan igjen snus opp ned før 2017.

Publisert
BT anbefaler

«Johnny Depp er bedre som skuespiller»

Johnny Depp mumler mer enn han synger. Kommer seg litt mot slutten, men det er gitarspillet til Jeff Beck som gjør den…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Bil veltet i rundkjøring

 2. Han denger løs i ny TV-satsing fra Bergen

 3. TV 2: SAS-ansatte har fått permitteringsvarsel

 4. Tolvåring døde: – Bilisten mener ulykken ikke var til å unngå

 5. Skal ha brote seg inn på ungdomsskule

 6. Fryktet ferien røk. – Jippi! Nå var vi virkelig heldige.