Luksusfellen

I februar i år møttes en gruppe styrtrike menn til en diskré diskusjon over filet mignon på Manhattan. Angår det deg?

Publisert Publisert
  • Christina Pletten

iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Den åttende februar i år arrangerte den eksklusive investeringsbanken Monness, Crespi, Hardt & Co en «idémiddag» i en eksklusiv bygård på Manhattan. Gjestene var sjefene for New Yorks største hedgefond, mennesker hvis jobb det er å flytte astronomiske pengebeløp rundt i verdens finansmarkeder som om det skulle vært små plastbrikker på et monopolbrett. Blant ideene de diskuterte på middagen, som ifølge Wall Street Journal inkluderte både grillet kylling og filet mignon, var hvordan de skulle tjene store penger på å investere mot euroen, det vil si vedde massive summer på at euroen ville falle i verdi.

Hvis det virkelig gikk til helvete i Europa, mente hedgefondsjefene, så kunne det være store muligheter for en «karrierehandel» — en utbetaling så stor at man bare opplever det en gang i karrieren.

Blant gjestene på middagen var lederen av hedgefondet til milliardæren George Soros, som hadde sin karrierehandel i 1992, da han investerte massivt mot det britiske pundet. Soros var med på å drive den britiske valutaen så langt ned at myndighetene måtte midlertidig trekke pundet fra den europeiske valutabørsen. Den amerikanske investoren skal ha tjent en milliard dollar på det som skulle bli kalt «Black Wednesday». Senere regnet Bank of England ut at krakket hadde kostet landet cirka 40 milliarder kroner.

Lukten av blod

Det var langt fra første gang hedgefondsjefene hadde en slik middag. Lukten av blod har bragt dem sammen før; for eksempel for to år siden, da den store investeringsbanken Lehman Brothers begynte å vise tendenser til å vakle. Hedgefondene bestemte seg for at utbyttet fra et Lehman-krasj ville være fett, og gikk inn på et massivt veddemål. Det la ytterligere press på den allerede svake banken, og satte fart på ferden mot stupet. I september 2008 gikk banken konkurs, og finanskrisen brøt ut for fullt i den vestlige verden. Millioner av arbeidsplasser gikk tapt i USA og Europa, også her på Vestlandet, der blant annet hundrevis av mennesker mistet jobben i Høyanger når Fundo Wheels måtte stenge dørene.

Når det gjelder hedgefondenes samlede front mot euroen, er det umulig å kalkulere akkurat hvilken effekt det har hatt, skriver Wall Street Journal, men legger til at det har bidratt betydelig til presset på den greske økonomien, og det europeiske valutasamarbeidet. Avisen skriver samtidig at det ikke er ulovlig for disse fondene å investere i de samme veddemålene.

I går skrev BT om hedgefondmilliardæren John Paulson, som tjente 24 milliarder i 2007 på å vedde mot amerikanske boliglån, såkalt shorting. Når huseierne ikke lenger klarte å betale lånene sine, og husene måtte tvangsselges, tjente Paulson penger i bøttevis. Investeringsbanken Goldman Sachs hjalp Paulson med disse veddemålene, ved å skape et marked for råtne lån. Det råtne lånemarkedet hadde konsekvenser langt utover USAs grenser, blant annet for de norske kommunene som investerte i de famøse Terra-verdipapirene.

Veddemålet mot Hellas

Selvsamme Paulson har også, i likhet med mange andre Wall Street investorer, veddet betydelige summer på at Hellas ikke skal klare å betale tilbake lånene sine. Grekerne har ved flere anledninger beskyldt spekulanter for å gjøre situasjonen verre, ved å legge press på markedet. Enkelte kommentatorer går så langt som å hevde at det har vært drevet en økonomisk krigføring mot Europa fra de amerikanske finanshusene.

Den omstridte og svindelanklagede storbanken Goldman Sachs står også i sentrum i oppkjøringen til krisen i Hellas. I 2001 hjalp Goldman landet med å skjule gjelden sin ved å konstruere kompliserte finansprodukter. Grekerne solgte blant annet fremtidige lotteriinntekter og inntekter fra flyplassgebyrer til Goldman Sachs. I tillegg betalte Hellas banken nesten 2 milliarder kroner i gebyrer for jobben med å pynte på regnskapene. Slik fikk grekerne innpass i eurosonen. Også ved senere anledninger var Goldman Sachs i Athen for å bistå grekerne med å skjule gjeld og flytte på penger.

Dermed hadde også banken god oversikt over landets egentlige økonomiske situasjon. De siste månedene har Goldman Sachs vært travelt opptatt med å bistå flere store kunder med å investere short mot Hellas og euroen. Storgevinsten venter like om hjørnet.

Regningen, takk!

Få av oss skjønner helt hva som egentlig foregår på de internasjonale finansmarkedene, før vi får krisene i fleisen. Ingen av oss får nok noen gang komme på filet mignon-middagene til Monness, Crespi, Hardt & Co.

Først når regningen kommer, blir vi alle invitert med.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Vinmonopolet får trolig endret åpningstid på lørdager

  2. Karoline (26) omkom etter fall i foss: – Dette er et stort tap for oss alle

  3. Her stupte bom-inntektene under koronakrisen

  4. «Det finst eit mangfald som KrF ikkje har plass til»

  5. Nesten-brann hos Brann

  6. «Politiet må slutte å ta førerkortet fra hasjbrukere»