Noen burde også lage en trollvaksine

Et par trusler sprer seg like raskt som koronaviruset: falske nyheter og konspirasjonsteorier på nett.

 • Frode Bjerkestrand
  Frode Bjerkestrand
  Kulturredaktør i BT

Akkurat her ligger kanskje litt av håpet om at fornuften går av med poengseier etter hvert. I en så ekstrem samfunnstilstand som nå, blir de verste konspirasjonene synligere. Mange av dem møtes med lavmælt, faglig korreksjon av forskere og fagfolk med tilgang til sosiale og tradisjonelle medier, skriver Frode Bjerkestrand. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er 424 dager gammel Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet. -> Gå til livesenteret
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Sorry, godtfolk. Det finnes ingen enkel vaksine mot kynisme eller smittevern mot trolling.

Internett leverer en strøm av teorier og remedier for alle som nå er vettskremt og krever enkle løsninger på verdens mest kompliserte krise.

Koronapandemien har ført til en jevn strøm av falske nyheter og konspirasjonsteorier. Noen mener varmt vann vil drepe viruset. Andre hevder kaldt vann har samme effekt.

Noen sprer nyheten om at det å puste inn varm luft fra en hårtørker er den beste kuren.

Den kjente amerikanske pastoren Jim Bakker har markedsført vidundermiddelet «Silver Solution» som mirakelkur.

Å innta litt ekte sølv til morgen og kvelds, skulle visst ta knekken på korona ganske effektivt.

Les også

Oppdatert: Dagens viktigste saker om koronautbruddet

Andre spør seg om koronaviruset kan være spredd bevisst av Microsoft-gründer Bill Gates.

Kineserne på sin side beskylder USA for å ha skapt panikk, muligens for å undergrave kinesisk økonomi.

Propagandakanalen Fox News mente en stund at demokratene bevisst blåste opp koronakrisen for å få president Donald Trump ut av Det hvite hus.

Men der endret heldigvis stemningen seg over natten, da redaktørene skjønte alvoret.

Det er mulig vi lever i mistillitens tidsalder. Frykt og usikkerhet skaper gode markeder for sjarlataner og profesjonelle produsenter av konspirasjonsteorier.

Møt Michel Choussodovsky, en av de aller mest produktive. Han driver «tenketanken» Global Research, med base i Ottawa, Canada, og er en av verdens storprodusenter av konspirasjoner.

Noen spør seg om koronaviruset kan være spredd bevisst av Microsoft-gründer Bill Gates. Kineserne på sin side beskylder USA for å ha skapt panikk, muligens for å undergrave kinesisk økonomi. Foto: Scanpix

Choussodovsky har gjort levebrød av å påføre offentligheten absurde ideer om hvordan tingenes tilstand egentlig er.

Det har han gjort siden terroren den 11. september 2001, da påstanden om at amerikanerne selv sto bak «Nine-eleven», begynte å sirkulere.

Organisasjonens hjemmeside er blitt konspi-miljøenes snopedisk den siste tiden. Flere referer til Global Research for «vitenskapelig» dokumentasjon om de mest hårreisende påstander.

Blant annet heter det at Verdens helseorganisasjon har mottatt ordre fra dem som «egentlig» styrer hele verden (Både Trump og EU) når det gjelder spredningen av viruset.

«Den endelige beslutningen om å slippe løs covid 19-pandemien ble tatt på World Economic Forums toppmøte i Davos i januar 2020 – bak stengte dører», heter det. Blant annet.

Les også

Dette er maskinene som kan finne ut om du har korona. Men hvorfor blir ikke alle testet?

Det er fristende å stemple slike anskuelser som sykelige. Problemet er at de sprer seg, og undergraver viktig informasjon og tiltak fra helsemyndigheter og politikere.

Derfor har både Facebook, Google og Youtube gått kraftig til verks for å fjerne apper og profiler, og slette falske nyheter og rent konspi-vrøvl.

Innsatsen er prisverdig. Men når du har oppunder to milliarder brukere, som Facebook, er kampen mot løgnfabrikkene nesten umulig.

Dessuten vil enhver organisert kampanje for å stenge ute konspi-miljøene neppe gjøre inntrykk på dem. Tvert om.

Forsøk på å bringe dem til taushet, vil bli tolket som en bekreftelse på at onde makter forsøker å sensurere viktig informasjon til folket.

Deretter vil miljøene trekke seg tilbake til skyggene, og dyrke sine egne teorier i kokende indignasjon. Og fortsette å påvirke de livredde og utrygge.

Slik er internettets «catch 22»: Jo større innsats for å spre folkeopplysning og vitenskapelig funderte råd, jo mer bensin vil dryppe på konspirasjonsmiljøenes leirbål.

Dette er ikke nytt, men dynamikken blir spesielt tydelig i disse ukene.

Men akkurat her ligger kanskje litt av håpet om at fornuften går av med poengseier etter hvert. I en så ekstrem samfunnstilstand som nå, blir de verste konspirasjonene synligere.

Mange av dem møtes med lavmælt, faglig korreksjon av forskere og fagfolk med tilgang til sosiale og tradisjonelle medier.

En av deres viktige oppgaver, er å sette oss i stand til å identifisere konspirasjonsteorier og feil informasjon som flyter fritt på nett.

Les også

Haukeland starter forsøk med korona-medisin

Blir denne korreksjons-virksomheten stor nok, vil det også bli tydelig for flere hvor uansvarlige konspi-produsentene er.

En slik saklig, opplysende motstrøm vil neppe omvende de mest hardcore vitenskapsfornekterne. Men det kan hindre at de rekrutterer nye tilhengere.

Norge er fremdeles et land med høy tillit mellom borgere, politikere og institusjoner.

Måten myndighetene har håndtert koronakrisen til nå, viser stort sett at de er tilliten verdig. Det kan styrke tilknytningen til samfunnet og fellesskapet på sikt. Falske nyheter og konspirasjonsteorier gjør kun det motsatte.

Publisert
 1. Koronaviruset
 2. Kommentar
 3. Falske nyheter
 4. Konspirasjonsteorier
 5. Koronaviruset

Les mer om dette temaet

 1. Redd for smitte? Slik vasker du klær og hjem nå.

 2. Bergen 18. mars klokken 15.57

 3. Slik vil Torgunn (24) hjelpe dei som treng nokon å snakke med

 4. «Stortinget har gjort det svært gunstig for bedriftene å permittere folk»

BT anbefaler

Per Ole hadde fast jobb og god inntekt – sluttet for å følge drømmen

– Det har vært tøft, men verdt det.

LES SAKEN