Det er opprør i Amerika. Donald Trump er ikke en vanlig politiker. Nettopp derfor er han USAs neste president.

En langfinger i været mot eliten.

Publisert Publisert
 • Helge O. Svela

PROTESTPRESIDENTEN: Donald Trump er USAs 45. president. Foto: REUTERS/SCANPIX

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

De fleste amerikanere mener utviklingen i USA går i feil retning. Derfor vinner Donald Trump.

Folk er lei av politikere, lei av eliten, lei av folk som mener de vet best. De er lei av at jobbene forsvinner, lei av lønnen ikke strekker til, lei av å være tapere i et spill der andre lager reglene.

Sist gang det var like mye opprørsstemning i USA var 240 år siden, da koloniene erklærte uavhengighet fra England, som en butikksjef i Indiana formulerte det.

Den gang var folk misfornøyde med en elite som satt et atlanterhav unna og styrte over dem. Nå sitter eliten i Washington D.C., men avstanden mellom folket og yrkespolitikere som Hillary Clinton er minst like stor som et verdenshav.

RUSTEN DRØM: Graffitien slår fast at den amerikanske drømmen har feilet. Det som tidligere var en bilfabrikk i Detroit er blitt en ruin. Foto: REUTERS/SCANPIX

Det er flere enn 65 prosent av alle amerikanerne som mener at landet utvikler seg i feil retning, ifølge meningsmålinger.

Noen frykter muslimske terrorister, andre liker ikke at befolkningen blir brunere i huden, at flere og flere snakker spansk i stedet for engelsk. Slikt kan man avfeie som fordomsfullt, kanskje til og med rasistisk.

Det vi ikke lenger kan avfeie er at mange vanlige folk, folk fra arbeiderklassen som sliter med å få endene til å møtes, ikke føler at politikerne snakker deres sak.

Fagforeningene i statene der man bygde biler og smeltet stål sørget for å sikre demokratiske stemmer. Men mange av fabrikkene i Ohio og Michigan og nabostatene er dekket av et lag med rust og støv, produksjonen er flyttet til andre land. Det er velgerne her i rustbeltet som nå gir Donald Trump tillit.

Les også

Triumf for Trump

For hvis du ikke har arbeid, hvis du ikke har penger til å betale huslånet, hvis kredittkortregningene vokser, hva er det da du vil høre?

Du vil høre at Amerika igjen skal bli verdens beste land. At frihandelsavtalene skal stanses eller reforhandles, slik at det igjen kan bli mulig å tjene til livets opphold. Du vil høre at det skal ordne seg.

Kanskje tror du løftene om ny storhet, kanskje tenker du at det bare er valgflesk. Men det er i alle fall noen som lover deg noe. Og verre kan det vel uansett ikke bli?

TRUMP-VELGERE: Donald Trump-supportere på et valgkampmøte mandag. I dag kan de feire seieren. Foto: AP/SCANPIC

Etter at et parti har hatt åtte år i Det hvite hus, er det som regel tid for skifte i USA. Sånn sett er det ikke så overraskende at den republikanske kandidaten vinner presidentvalget.

Donald Trump er en uvanlig kandidat. Han er populistisk til det ekstreme, tilsynelatende nesten kunnskapsløs, ikke kvalifisert til å ha det som kanskje er verdens viktigste jobb. Han er en outsider.

Hillary Clinton fremstår derimot som nærmest overkvalifisert. Hun har vært senator og utenriksminister. Hun kjenner Det hvite hus fra innsiden, etter åtte år som Bill Clintons førstedame. Hun er en insider.

Men når du vil ha et skifte, en forandring, når du er forbannet på dem som sitter på makten, da stemmer du ikke på insideren.

De fleste forståsegpåere, meningsmålere og kommentatorer – meg selv inkludert – har trodd at Clinton ville vinne. Hun er jo den dyktigste kandidaten, har det beste valgkampmaskineriet, har mest penger til å kjøpe reklame.

Vi har trodd at folk, når de gikk inn i valglokalet og kjente på stundens alvor, skulle velge den fornuftige kandidaten. I stedet har mange stappet en Trump-stemmeseddel i valgurnen og strukket en langfinger i været.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. – Donald Trump er en mobber og en djevel. Vi fortjener bedre enn ham, sier Lise (48) fra Bergen.

 2. Kampen om Rust-Vesten

 3. Velgerne i Vigo county gjetter alltid rett president. I år stemte de Trump.

 4. Å forstå Hillary Clinton

 5. Se bildene fra valgnatten

 1. USA
 2. Hillary Clinton
 3. Donald Trump
 4. Washington D.C.
 5. USA-valg 2016