Blir du med på nachspiel? 

SKRÅBLIKK: Erik Hanøy sto i drosjekø en sen lørdagskveld

Publisert Publisert

PÅKJENNING: Drosjekøen, som her på Ole Bulls plass, er ikke Bergens vakreste eventyr. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ

 • Erik Hanøy
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Å stå i kø på en drosjeholdeplass kan være en forunderlig opplevelse, i hvert fall dersom du er tilnærmet edru, slik jeg var denne lørdagskvelden. Det brukes mye utestemme, flere har problemer med balansen og enkelte ser ut til å ha glemt grunnleggende sosiale regler. Diverse fantasifulle teknikker for å få i seg en kebab er det også mulig å observere. Det er ikke til å unngå at jeg tenker litt på disse naturprogrammene til BBC, der sir David Attenborough på engasjert vis forklarer oss hva som foregår i flokkens indre liv. Egentlig burde observasjoner fra slike køer vært pensum for kommende psykologer, sosialantropologer og zoologer, for her er det mange faglige detaljer å gripe fatt i.

Denne køen var intet unntak, foran meg sto en brisen kar på drøye 30 år, og etter dialekten å dømme var han fra en av øyene utenfor Bergen. Han var lysten på å arrangere nachspiel og gikk inn og ut av køen i forsøk på å overtale tilfeldig forbipasserende kvinner. Kameraten hans var mer innadvendt, han sto der helt taus, lett svaiende og så ned i bakken.

Endelig har jeg lært:

Les også

Ingen nyttårsforsett i år

Et ungt par kom inn i køen bak meg, de hadde tydeligvis drukket en del og var midt i en heftig krangel. Hun mente at han hadde oppført seg dårlig hele kvelden, han kunne på sin side ikke forstå hva han hadde gjort galt! De neste minuttene måtte jeg ufrivillig lytte til eskalerende diskusjon, der de på meget detaljert vis, med utestemme, tok for seg de fleste av hverandres dårlige egenskaper.

I mellomtiden hadde strilen foran meg utrolig nok fått napp, to sjanglende jenter, vesentlig yngre enn ham selv, var klar for å bli med på nachspiel. Da ble det straks mer energi i kameraten også, han våknet til liv på et vis som ville gjort selveste Lasarus imponert.

Det store juledilemmaet:

Les også

Vil du ha ekte juletre, eller et laget av olje?

Køen var lang, og det tok sin tid mellom hver gang en taxi dukket opp. Mens jeg sto der og hutret så merket jeg hvor utrolig motivert folk var på å få organisert samkjøring. Det var i alles interesse å få flest mulig personer inn i hver drosje.

«E det nokken som ska te Åsane, vi har plass te to støkkar te!!!»

To personer gikk fort ut av køen og satte seg inn i baksetet. I hverdagene liker jo vi bergensere helst å kjøre til jobb alene, i hver vår bil, men i helgene får taxiprisene oss tydeligvis på andre tanker. Det er i grunnen rørende å se hvor miljøbevisste vi blir når vi kan spare både tid og penger …

Hos paret bak meg hadde damen begynt å gråte, og han gjorde sitt beste for å trøste henne. Nå var han full av beklagelser og forsikringer om at han ikke mente noen av det han på ampert vis hadde utbasunert et lite minutt tidligere. Det hjalp lite, kvinnen bare gråt videre. I mitt stille sinn tenkte jeg at det er mye makt i rennende tårer, og jeg fikk en liten mistanke om at dette kanskje bare var taktikk fra hennes side. Men jeg vet jo ikke ...

Da Hanøyen kom i styret:

Les også

I årevis klarte Hanøy å snike seg unna FAU og komiteer

Alle mannfolk som har stått i drosjekø med et nytt damebekjentskap vet at tiden er din verste fiende. Drøyer det for lenge før dere kan sette dere inn i en taxi, er faren stor for at hun ombestemmer seg. Det var akkurat dette som skjedde med kvartetten foran meg, en av jentene ble etter hvert skeptisk og plutselig forsvant de to venninnene ut i natten. I et kort øyeblikk virket strilene resignerte, men de skal ikke beskyldes for å gi opp så lett, de kom fort i gang med sine forsøk på å invitere nye damer på nachspiel. Om de lyktes med sine anstrengelser, det vet jeg faktisk ikke, for plutselig hørte jeg en dyp røst fra fremme i køen.

«E det nåkken flere som skal te Dalen? Det e en plass ledig!!»

Slips, ikke pannebånd:

Les også

Erik Hanøys åtte julebord-regler for voksne menn

Jeg skrek ut et bekreftende svar og min frosne tilværelse på drosjeholdeplassen var endelig over. Fra varmen i baksetet så jeg ut på de ustødige individene i køen, og det var da det slo meg: Jeg skal ikke være for kjepphøy, denne lørdagen var jeg nesten helt edru, men neste gang kan det være jeg som får litt for mye i glasset …

I det neste øyeblikk svingte drosjen svingte ut fra holdeplassen, og det siste jeg så av køen var det kranglete paret. De sto tett omslynget på fortauet og klinte. Det var da enda bra at det endte godt :-)

Publisert
 1. Skråblikk
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Jeg fikk panikk da jeg tok skjønnhetsoperasjon

 2. En veldig pinlig julefortelling

 3. Egget som ble til 216 millioner høns!

 4. Snill mann, men en hissig bilist

 5. Mission impossible: 24 timer uten internett

 6. Hvorfor hilser vi egentlig på fremmede når vi går på tur?

 7. Hvorfor selger de blyanter i parfymeavdelingen?

 8. Kampen om garderobeskapet

 9. 13 tenåringsjenter kastet meg ut av mitt eget hus!

BT anbefaler

På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

Alle tre valgte feil studier etter videregående. Slik løste de det.

LES SAKEN