Kirken beklager medlemsrot

Den norske kirke beklager at mange ble urettmessig oppført i det nye medlemsregisteret i 1997.

  • Rune Valderhaug
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 21 år gammel

— Vi forstår godt at mange føler det ubehagelig å bli oppført som medlem i Kirken uten verken å vite eller ville det, sier prosjektleder Eigil Morvik i Kirkerådet til Bergens Tidende.

Han hevder at det er politikernes skyld at mange tusen personer, som aldri har vært innmeldt i Kirken, plutselig havnet i det nye kirkelige manntallet i 1997.

Fikk ikke penger

Kirkeloven krevde at vi måtte lage et medlemsregister. Fra Kirkens side ønsket vi å registrere både alle døpte medlemmer opp mot dem som har meldt seg ut. Da ville vi fått et korrekt register. Men vi fikk kun penger til å registrere dem som hadde meldt seg ut. Nå i ettertid har Kirkerådet også ønsket å sende brev til samtlige som står oppført i medlemsregisteret og gi ikke-medlemmer mulighet til å reservere seg. Men heller ikke dette ble det bevilget penger til.

Må selv ta kontakt

— Vi har gjort det som har vært mulig for å rydde opp i dette innenfor våre budsjettrammer. Men fortsatt er det feil. Den eneste måten å få rettet opp i disse på er at de som vet at de aldri har vært innmeldt i Kirken, selv melder fra om dette, legger Morvik til.

Han avviser imidlertid at Kirken har drevet medlemsjuks

— Nei, på ingen måte. Vi ønsker et korrekt medlemsregister, men har ikke kunnet lage det på andre måter. Den norske kirke har heller ingen økonomiske eller andre fordeler ved at personer som ikke er innmeldt, står oppført som medlemmer, hevder han.

Publisert: