Hun spurte om hjelp med matteleksen. Nå ventet hun på pappas svar.

Jeg måtte lese teksten både to og tre ganger der jeg sto bøyd over min datters mattebok.

TAPT SKOLELÆRDOM: Jeg har forhørt meg litt i vennekretsen, og tidens tann har åpenbart tæret kraftig på mattekunnskapene for flere foreldre enn meg, skriver Erik Hanøy.
  • Erik Hanøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Oppgave 4: Per, Pål og Espen er brødre, og to av dem er tvillinger. Espen er den yngste av de tre, og produktet av guttenes alder er 72. Hvor gamle er tvillingene, og hvor mange år er Espen? Vis utregning.

Jeg måtte lese teksten både to og tre ganger der jeg sto bøyd over min datters mattebok. Hun så utålmodig opp på meg, noen minutter tidligere hadde hun spurt om hjelp med matteleksen, og nå ventet hun på pappas svar. Problemet var bare at pappa ikke hadde den fjerneste snøring på hvordan han skulle gå frem, dette var en utfordring verre enn å kjøre bil i Roma.

Les også

Leste du forrige ukes spalte? «Hei, jeg heter Erik, og jeg er gniten»

Man føler jo et visst forventningspress når ungene spør deg om hjelp, de har jo et inntrykk av at foreldrene er flinke, dette kan de sikkert forklare meg. Vel, det er mulig at jeg i min tid var brukbar i matematikk, men det er faktisk over 30 år siden jeg gikk på ungdomsskolen, så det er ingen overdrivelse å si at kompetansen har blitt svekket.

Det er jo i grunnen ikke så rart, for i det daglige har jeg ekstremt sjelden behov for å regne ut alderen til tre brødre, og skulle jeg ha behov for å vite svaret, så bare spør jeg dem. Om det er noe barn har kontroll på, så er det alderen sin. Jeg aner heller ikke hvordan man regner ut flateinnholdet i et parallellogram, jeg husker at det var en ganske enkel formel, men den er blåst ut av hjernen for flere tiår siden.

Det slår meg at det er mye av det jeg lærte på skolen som jeg ikke har bruk for i hverdagen. Jo da, kunnskapen vi tilegnet oss har dannet en solid grunnmur for senere læring, så den er absolutt nødvendig, men i 2016 aner jeg ikke lenger hvordan jeg regner ut volum og flateinnhold på et trekantet prisme. Da jeg gikk på skolen var det sikkert like enkelt som å spise et stykke kake.

Spør du meg derimot om valuta, merverdiavgift, renter og prosent, da er sjansene betydelig større for at jeg kan være til hjelp. Det er jo slikt som vi har bruk for den dag. Dessverre fikk jeg sjelden slike spørsmål av ungene, for de matteoppgavene klarte de som regel å løse på egen hånd.

Jeg har forhørt meg litt i vennekretsen, og tidens tann har åpenbart tæret kraftig på mattekunnskapene for flere foreldre enn meg. Heldigvis er det ingen grunn til å resignere, for det finnes heldigvis en enkel løsning på dette litt pinlige problemet. Jeg har en kamerat som har begynt å følge med på sønnens pensum, og han ligger hele tiden et kapittel foran guttungen. Dermed er han klar til innsats når han blir spurt om hjelp. Genialt!

Nå har jeg en ivrig syvåring i huset, som går på 2. trinn. Foreløpig takler jeg nivået på matteoppgavene greit, men jeg har bestemt meg for å bla litt i læreboken, slik at jeg er forberedt på hardere tider. Han oppdager jo tidsnok at pappa ikke er blant de skarpeste knivene i skuffen, så her gjelder det å kjøpe seg tid. Dessuten så skader det jo ikke med en liten oppfriskning, du vet aldri når du får bruk for litt algebra.

Les også

Slik holder du styr på ektemannen din

Tilbake til regnestykket om de tre brødrene. Jeg hadde ingen anelse om hvordan det skulle regnes ut guttenes alder, men jeg fant faktisk frem til riktig svar. Det tok sin tid, for jeg benyttet meg av den ikke helt anerkjente «prøve og feile-metoden». Jeg testet en drøss med forskjellige alternativer, og til slutt traff jeg blink. Denne metoden var riktignok ikke mye til hjelp for min datter, for den viktigste delen av oppgaven var altså å vise utregningen. Dagen etter fortalte hun meg at læreren hadde ristet på hodet over metoden jeg hadde brukt, og jeg husker at jeg gruet meg til neste foreldremøte ...

Tilbake til oppgaven med de tre brødrene. Hvor gamle er egentlig Per, Pål og Espen? Jo, tvillingene er 6 år, Espen er 2. For å finne løsningen må du visstnok primtallfaktorisere tallet 72.

Ikke spør meg hvordan det skal gjøres, men jeg lærer det vel når guttungen blir gammel nok ...

Publisert: