Tilbudet til våre yngste barn

I BT 15.mars leste vi om en meget beklagelig episode. Den handlet om en dagmamma som i sinne og frustrasjon har skadet et barn hun hadde omsorgen for.

Publisert Publisert

Vi får håpe og tro at dette er et enkeltstående tilfelle, og at mennesker som velger å påta seg ansvar for andres barn har en genuin interesse for og kjærlighet til barn.

De aller fleste dagmammaer jobber svart, og det er ingen kontroll verken på lokaler som benyttes, eller kvaliteten på tilbudet. En dagmamma jobber i sitt eget hjem. Hun har intet nettverk rundt seg, og som regel er det ingen andre voksne til stede som kan avlaste dagmammaen, uansett hva som oppstår. Det er ingen krav til utdanning, pedagogisk innsikt eller politiattest. Det er heller ingen begrensning i hvor mange barn som kan være til stede hos en dagmamma som jobber svart.

En offentlig godkjent barnehage har fått et samfunnsmandat som pedagogisk virksomhet, og stor legitimitet som læringsarena. Barnehageloven stiller strenge krav til de ansatte. Det skal være utdannede pedagoger, og i tillegg andre voksne som gjerne har utdanning som barne— og ungdomsarbeider. Bemaninngsnormen i Bergen er tre voksne: en pedagog, pr. 9/18 barn, avhengig av om barna er under eller over tre år. De voksne har faglig nettverk og samarbeid. De deltar på kurs og driver jevnlig med pedagogisk utviklingsarbeid. Alle som jobber i barnehagen må legge frem politiattest på at de ikke er dømt for overgrep mot barn. Lokalene der barnehagen drives er godkjent av miljørettet helsevern, arealnormer må følges, brannøvelser gjennomføres med jevne mellomrom. Kommunen og fylkesmannen har tilsyn med barnehagene, og ansvar for at det er et kvalitativt godt tilbud som gis til barn og foreldre.

Undersøkelser viser at barnehageplass står øverst på ønskelisten for de aller fleste foreldre, også for de yngste barna. Selv om foreldrene mottar kontantstøtte for ikke å benytte barnehageplass, er det barnehageplass som står øverst på ønskelisten. Nå blir kontantstøtten trøstegevinsten for desperate foreldre som mest av alt ønsker et pedagogisk, forsvarlig og trygt tilbud for sine kjæreste. Kontantstøtten ble av den forrige regjeringen kalt valgfrihet. Full barnehagedekning står høyt på prioriteringslisten til vår nåværende regjering, og for første gang har løftene en viss troverdighet. Målet om full barnehagedekning er innen rekkevidde.

Nok barnehageplasser til en pris alle kan betale, og et kompetent personale er det beste vi kan gi våre barn. Nå må politikerne ta ansvar for valgløftene sine og sørge for nok barnehageplasser. De barna som ikke får barnehageplass i dag, kan aldri få dette kompensert.

Kristine Halvorsen, nestleder seksjon barnehage Utdanningsforbundet Hordaland

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Tre øyer utenfor Bergen er til salgs. Pris for den dyreste: 20 millioner.

En kort båttur fra Bergen ligger tre øyer for salg. Den dyreste ligger i Lysefjorden.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Dette må du vite om busstreiken

  2. «Vanligvis er dette oppførsel jeg ville irritert meg over, men nå er det nesten rørende»

  3. Solen titter frem: – Kan bli opp mot 20 grader

  4. Gulen: Fant person i sjøen etter tre timers leting

  5. 139 nye koronatilfeller siste døgn

  6. Bil sto i full fyr i Eidsvåg