Boligbygging mot ensomhet

DEBATT: Det private bør inviteres til sykehjemsbygging, for å minske ensomheten blant eldre.

Publisert Publisert

ENSOMHETEN: Det burde bli fart på byggingen av sosiale eldreboliger og sykehjemsplasser, slik at ikke det økte antallet eldre må bo alene hjemme, skriver Greta Langseth. FOTO: BERIT KEILEN

  • Greta Langseth
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

En undersøkelse foretatt over et år blant 100 eldre kronisk syke, viser at 76 prosent av de undersøkte følte på ensomheten. Dette viser et stort problem i vårt samfunn, og setter krav og utfordringer til oss alle. Både til oss selv, de pårørende, det offentlige helsevesen, det private marked og til de frivillige besøksvenner.

Lange dager

Vi vet at antall eldre i befolkningen vil stige betraktelig når eldrebølgen slår inn for fullt. En konsekvens av dette medfører til at de eldre vil måtte bo hjemme lenger. Vi vet at det kan bli stor mangel på helsearbeidere i eldreomsorgen, og vi leser at hjemmesykepleie og hjemmehjelptjenester er presset og har begrenset med tid. Det forskes på moderne teknologi innenfor eldreomsorg, og med tiden vil nok tekniske hjelpemidler erstatte den menneskelige kontakt der hvor dette er mulig.

Det kan bli lange dager for de eldre som ikke alltid har muligheter for et aktivt liv. Det er viktig å utvikle en god hjemmesykepleie og hjemmehjelptjeneste, og det er viktig å bygge omsorgsboliger. Det er viktig å etablere eldresentre, hvor det kan være aktiviteter av mange slag.

Det mangler ikke på løfter. Men det viser seg jo at 12.000 nye sykehjemsplasser innen 2015 ikke holder mål, og så viste det også at det heller ikke var meningen at 12.000 plasser skulle komme i tillegg til de som allerede er. Rehabilitering og omgjøring til enerom, betyr visst også nye plasser. Prognosene viser derfor at det kun er 4376 nye plasser innen 2015.

Klar sykehjemsplass

Det offentlige klarer ikke å dekke behovet alene. De burde samarbeide med det private marked. Jeg mener boligselskapene igjen må bygge leiligheter til mennesker over 55 år. BOB, Vestbo og Stor-Bergen Boligbyggelag må alle bygge boliger hvor det er mulig å bo når en blir gammel. Det trengs praktiske boliger, også med plass for felles aktiviteter. Det finnes alltid noen ildsjeler, og med et aktivt styre kan det arrangeres regelmessige sammenkomster med sosialt samvær for de som ønsker det. Om en bor med likesinnede, blir en kanskje ikke så ensom. Kanskje er det mulig å bli kjent med noen som de kan gå på tur med, eller invitere på kaffe.

I tillegg bør det offentlige bygge sykehjem. Det kommer et punkt i livet hvor en sykehjemplass er det som må til, og hvor det ikke gir mening å ligge hjemme alene og vente på hjemmesykepleie. Da bør det være en selvfølge at det står en sykehjemsplass klar.

Rimelige leiligheter

Det må være mulig å få til en finansiering med Husbanken og Bergen kommune, slik at leilighetene ikke blir alt for dyre. Mange eldre har en egenkapital, og ved å eie leiligheten betaler de til seg selv, og verdien av leiligheten er der når denne en gang selges.

Ensomhet, sier du, skrev Arild Nyquist. Det er greit med litt ensomhet bare det ikke blir for mye. Da åpner jeg døren og roper ut i natten. Kom inn kom inn – her er ensomhet nok for to.

Ja for fire. Og på riktig ille dager brøler jeg. Her er ensomhet nok for et helt orkester!

Publisert