Hvem er egentlig disse gamle som ikke klarer å slå på en PC?

Mandag kom nyheten om at BT og BA ikke lenger skal gi ut søndagsavis. Det tok ikke lange tiden før jeg leste første kommentar om at «dette vil ramme de eldre leserne».

Publisert Publisert

FULL KONTROLL: De gamle, som denne pensjonisten her, har god oversikt over det som skjer på internett. Foto: NTB Scanpix

 • Erik Hanøy
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Flere norske banker har den siste tiden tatt til orde for at vi bør droppe bruk av kontanter, årsaken er at disse etterhvert er lite brukt og dyre å håndtere. Igjen så kommer argumentet: «Hva skal de eldre gjøre hvis det ikke finnes kontanter?

Det er da jeg må få spørre, hvem er egentlig disse eldre som ikke klarer å slå på en PC, som ikke har betalingskort og som ikke har klart å tilegne seg noe ny kunnskap de siste 20 årene?

Jo, det skal jeg fortelle dere, de finnes ikke, de er bare en myte. Jeg trenger ikke se lenger unna enn til min egen far, 76 år gammel bestiller han ferie via nettet, bruker nettbrettet flittig og betaler regninger i nettbanken. Han er også i stand til å huske pinkoden på betalingskortet, han klarer fint å både åpne og lese mail, og for ikke lenge siden var det han som fant løsningen da vi to skulle installere en gjenstridig printer. Sist jeg sjekket var heller ikke madrassen hans full av gamle sedler, (greit å være på den sikre siden…) for sparepengene er plassert i fond og aksjer, som han kan følge med på via sine teknologiske duppedingser.

Et av livets store mysterier:

Les også

Blir støvsuging mer effektivt når det er fotball på TV?

Når jeg sitter på bussen, ser jeg ingen gamle damer stå foran bussjåføren og fomle med portemoneen sin. De fleste rekker frem et kort og så høres et lite pip, andre igjen har betalt for turen via Skyss-appen. Dessuten så antar jeg at ca 3 prosent av de eldre sniker på bussen, for det er rart med det, de eldre er akkurat som oss andre. De er bare unge mennesker som har levd noen flere vintre enn de fleste andre.

BANKKORT: Klarer ikke de eldre å huske en PIN-kode, liksom? Foto: NTB Scanpix

Jeg kjenner en stødig kar som har passert 80 år, hans yndlingsprogram på TV er «I kveld med Ylvis». Og ja, han har sånn ny dekoder som han får signalene inn på flatskjermen med, og kanalvelgeren er ikke limt fast på NRK1, han vet at det også finnes andre kanaler, som for eksempel TVNorge, der han finner Ylvis-brødrene.Han er forøvrig travelt opptatt om dagen, om 2 uker skal han nemlig på den årlige gutteturen med kameratene, til Sveits. Da handler det om ski, bratte bakker og kanskje noen pils i ny og ne. Planleggingen av turen tar kameratene på en lukket Facebook-gruppe, det blir nemlig mer oversiktlig enn alle disse hersens mailene, som han sier.

Det store juledilemmaet:

Les også

Vil du ha ekte juletre, eller et laget av olje?

Joda, jeg er klar over at det finnes eksempler på eldre som ikke har kontroll på vår nye digitale hverdag, men det er som regel de som har hatt dårlig helse over en viss tid. De friske følger med på utviklingen og dersom de oppdager en nyvinning som gjør livet enklere, ja da tar de den i bruk.

Så om papiravisen og kontantene skulle forsvinne, om det blir mobilbetaling i butikk, om antallet passeringer i bomringen i fremtiden blir registrert via en chip under venstre armhule, om PC-er blir erstattet av briller du må snakke til, så bare slapp av. Dersom de eldre føler at dette er noe de har bruk for, så tilpasser de seg. Vær du trygg!!

Jeg bare håper at jeg blir i stand til å gjøre det samme :-)

Da Hanøyen kom i styret:

Les også

I årevis klarte Hanøy å snike seg unna FAU og komiteer

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Husker du da blyanten var en viktig del av musikken?

 2. Blir du med på nachspiel? 

 3. Jeg fikk panikk da jeg tok skjønnhetsoperasjon

 4. En veldig pinlig julefortelling

 5. Egget som ble til 216 millioner høns!

 6. Snill mann, men en hissig bilist

 7. Mission impossible: 24 timer uten internett

 8. Hvorfor hilser vi egentlig på fremmede når vi går på tur?

 9. Hvorfor selger de blyanter i parfymeavdelingen?

 10. Kampen om garderobeskapet

 11. 13 tenåringsjenter kastet meg ut av mitt eget hus!

BT anbefaler

På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

Alle tre valgte feil studier etter videregående. Slik løste de det.

LES SAKEN