- Jeg ble «ordentlig» kvinne og overlevde

  • Jeg hadde helt sikkert vært ett av navnene på selvmordsstatistikken blant transseksuelle i Norge dersom jeg ikke hadde vært en av de heldige som fikk hormonbehandling og operasjoner.
  • Jan Stedje
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

Det sier Tone Maria Hansen. I 1990 så hun håpet. Da hadde Tone Maria strevet med sin kjønnsidentitetskrise i over 20 år, og ventet på behandlingshjelp som mann-til-kvinne-transsekssuell.

Ordentlig fra 1999

Fra 1999 har Tone Maria vært «ordentlig» kvinne; etter en hormonbehandling som senket testosteronnivået og øket mengden østrogenhormoner, etterfulgt av operasjonene. Nå forsøker hun å hjelpe andre som er i samme psykiske krisetilstand, men foreningen hun er leder for blir avspist med noen titalls tusen kroner på milliardbudsjett i psykiatrien.

— Helt fra puberteten og inn i 40-årene opplevde jeg meg selv som kvinne i en mannekropp. En kjønnsidentitetsforstyrrelse fikk ikke somatisk kjønn og psykologisk kjønn til å stemme overens, sier hun.

I Statens Helsetilsyn defineres tilstanden som en psykisk lidelse.

Foreleste i Bergen

I forrige uke ble hun hentet til Universitetet i Bergen for å forelese om det hun kaller «den mest utsatte minoritetsgruppen i forhold til psykisk helse i Norge».

— En av fire transseksuelle har gjort selvmordsforsøk. De står i behandlingskø. Vi har synliggjort problemet, med grundig dokumentasjon til helseministeren. Nå har vår forening også skrevet personlig til statsminister Kjell Magne Bondevik. Han har ikke svart oss, det er skuffende, sier Tone Maria Hansen.

— Vi har synliggjort tallene for selvmord. Likevel ser ikke helseministeren noen verdi i å bruke penger på denne gruppen, for å forebygge. Det er slik vi må tolke at pengene ikke kommer til vår forening, som årlig får 2500 kontakter via vår e-post, sier hun.

LEVER: – Jeg hadde i dag ikke sittet her på hotellet i Bergen dersom jeg ikke hadde vært en av de heldige som har fått behandlingen, sier Tone Maria Hansen.
Publisert
BT anbefaler

Fire ting du må vite om superstjernen som skal spille for 23.000 mennesker i Bergen

Artisten fra Dallas har vært en av de mest markante stemmene i den internasjonale popmusikken de siste ti årene.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Slik slo kollegene ring om Charles etter Oslo-skytingen: – Jeg er skikkelig rørt

  2. SAS innfører tiltak for å hjelpe kundene ved pilotstreik

  3. «Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning»

  4. Stortingets direktør sier opp sin stilling

  5. Spesielt én spiller utmerker seg på spillerbørsen

  6. Her ligger stjernen «hardt skadet» i TV-dramaet fra Hardanger