Takk og pris for at jeg har fornuftige kamerater!

Kalenderen viser at det nærmer seg bursdagen min, og det er jo stas. Det indikerer riktignok at jeg stadig blir eldre, men alternativet er jo ganske dårlig, for å si det forsiktig. 

STADIG ELDRE: Erik Hanøy har skjønt at det ikke er noe stas å ikke bli eldre.
  • Skråblikk: Erik Hanøy
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

På gavefronten antar jeg at det vil forløpe seg på samme vis som i fjor, min kone forsyner meg med noen flotte nye klær og hun har kjøpt gave fra ungene. (Som de ikke har den fjerneste anelse om hva er…)Dessuten kommer det trolig en pengeseddel fra mine foreldre. Alt dette er kjempekoselig, og noe jeg virkelig setter stor pris på!!

Fra min tallrike kameratflokk kommer det garantert ingenting, absolutt niks og nada. Jeg får nok en drøss med mail, tekstmeldinger og Facebook-gratulasjoner, men ingen av mine kompiser stikker innom for å gi meg så mye som en ørliten symbolsk presang.

Takk og pris for at jeg har så fornuftige kamerater!!

Fikk du med deg denne?

Les også

Vet du hva som skjer hvis du bruker Zalo i oppvaskmaskinen?

Mannfolk kaster nemlig ikke bort tid på å utveksle dilldall med hverandre, vi er alt for pragmatiske til det. Vi trenger ikke gi hverandre gaver for å vise at vi bryr oss, dersom en kamerat inviterer meg med på fjelltur eller en pils på byen, så er det bekreftelse nok på at han setter pris på meg.

Det kan virke veldig utakknemlig, men jeg hadde faktisk blitt litt misfornøyd dersom kompisene mine hadde gitt meg gave, for det ville gitt meg en forpliktelse til å gjøre det samme på deres bursdager! Dette er noe alle mannfolk forstår, vi har en uskreven stilltiende avtale om at vi ikke påfører hverandre slike tidkrevende gjøremål.

Nå er det ikke slik at vi er fundamentalister, neida, dersom noen inviterer til en markering av en rund dag, så stiller vi selvsagt med presang. Som oftest går vi da flere sammen, for å kunne gi bursdagsbarnet noe han faktisk har bruk for, f.eks nye skisko eller en golfkølle. Organiseringen rundt dette er imidlertid alltid såpass krevende, med telefonsamtaler, sms og utveksling av kontonummer, at hovedregelen blir stående: Ingen fest, ingen presang.

Hanøys hjelp til selvhjelp:

Les også

Dette geniale trikset hjelper deg til å huske navn

Kvinner har et annet syn på saken, for å si det forsiktig. Med et digert hakeslepp observerer jeg hvordan min kone deltar i et evigvarende orienteringsløp mellom butikker for å kjøpe nips og naps til venninner, kollegaer, slektninger og andre som måtte befinne seg på innsiden av hennes kjempestore gavesirkel. Det topper seg alltid før jul, da er det virkelig alvor! Jeg har sett gavelisten hennes, den er fyldigere enn Kristelig Folkepartis argumenter mot alkoholsalg på julaften!

Jeg tror at kvinner er veldig oppmerksomme på sin egen gave-mani, for med jevne mellomrom så inngår fruen avtaler med venninnene om at de skal begrense seg. Det er imidlertid vanskelig å undertrykke sitt eget DNA, så rett før julaften dukker det likevel opp presanger på døren, med påfølgende panikk-shopping fra mottaker.

Hanøy vil redde menneskeheten:

Les også

Det er feigt å bruke handleliste!

Gavesuget er faktisk så prekært at madammen fra tid til annen arrangerer et såkalt «snappe-party», der alle stiller med pakker, og så spiller de terning om gavene. Når alle til slutt får åpne de gavene de har vunnet, bryter jubelen løs! Sjampo, lysestaker, servietter og hudkremer har byttet eier…

Ikke misforstå, det er flott at damene viser hvor glade de er i hverandre, og jeg misunner deres evne til å markere hengivenhet og vennskap. Men dere må ikke tro at vi mannfolk er følelsesløse roboter, selv om vi ikke gir hverandre presanger. Vi viser vår omtanke ved å unngå å gi hverandre merarbeid.

Det hele er egentlig veldig enkelt. Mellom to kompiser er den perfekte bursdagsgave en kort sms:

«Gratulerer med dagen tjommi, vi får ta en øl en dag! :-)»

Publisert
  1. Skråblikk
BT anbefaler

Aleksander (35) fra Bergen omkom på fjelltur

Mannen var alene på fjelltur mellom Malmangernuten og Melderskin i Rosendal da han omkom.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Gravemaskin raste 10–15 meter ned – nå får Vegvesenet bot etter ulykken

  2. Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

  3. Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om

  4. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  5. 20 år gammal vart han kalla eit «statsministeremne». Så vart det stille rundt Pål.

  6. Kariann har ein beskjed til alle som treff ungdom på sommarjobb