Når sist så du en stillingsbeskrivelse for tømrer som bygger utenfor tegningene?

Er jeg den eneste som er kritisk til et arbeidsliv der vi forventes å presse oss selv lengre og lengre for den minste ting?

Publisert Publisert

INGEN VIL HA DEG: Sier kroppen stopp, er det dusom får svi, og du havner utenfor arbeidslivet. Da er det ingen som vil ha deg. Arkivfoto: Rune Sævig

  • Anne Sofie Bergvall
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

EVRY søker konsulenter til digital transformasjon. Som typiske utlysninger for konsulentstillinger nå til dags lyder den: «Vi søker deg som ikke går seg vill utenfor boksen, som ikke kjenner etter når du strekker deg litt ekstra — og som ikke merker at du går en ekstra mil» - før du går på veggen, blir utbrent og sykemeldt. Så klarer du ikke komme deg på topp igjen og havner utenfor arbeidslivet lenge nok til å få betydelige hull og langtidssykemelding på CV-en. Da er det ingen som vil ha deg.

Les også:

Les også

- Kvifor hyllar ingen oljearbeidaren. Kvifor skrik ingen no når titusenvis av dei mistar jobbane sine?

Er jeg den eneste som er kritisk til et arbeidsliv der vi forventes å presse oss selv lengre og lengre for den minste ting? I et rått arbeidsmarked der unge sjelden når opp, og der kompetansen du har fått i høyere utdanning egentlig ikke er så viktig. Bacheloren er mer et minstekrav på CV-en enn et kompetansekrav. Særlig innenfor konsulentstillinger der man skal være sekretær, journalist, fotograf, grafiker, ha kompetanse på IT, politiske system, erfaring fra liknende arbeid, og være en mester i å koke kaffe. Du bør være en høyere utdannet potet fremfor en kompetent person med et spesialfelt.

Markedsliberalismen krever ikke bare at man skal skape nye markeder overalt, men også at de ansatte skal bli mer «kostnadseffektive» ved at de tar på seg mer arbeid enn de burde.

Noen ganger skulle jeg bare ønske jeg hadde blitt tømrer. Når sist så du en stillingsbeskrivelse for tømrer der det står «Vi søker deg som bygger utenfor tegningene, som ikke legger merke til at armene dine løfter tyngre enn de noensinne har gjort, og som jobber lange dager uten å be om overtidsbetalt»?

Les også:

Les også

De jobber gratis for å få sin første jobb

Selvsagt er det ofte dette som skjer med fagarbeidere. Blant annet helsefagarbeidere og sykepleiere blir stadig presset til å ta lengre vakter. Mange har deltidsstillinger, men jobber 120 prosent. Eller hotell— og restaurantarbeiderne som fortsatt streiker for en lønn å leve av. Du tenker kanskje ikke at også de som jobber på kontorene presses hardere enn noensinne for å skape mer verdier enn noensinne. Sier kroppen stopp, er det vi som får svi. Mens eierne sitter på toppen og tar ut enorm profitt, på at både fagarbeideren og konsulenten har jobbet så hardt at de ble syk.

Så kanskje jeg bare skulle fått meg jobb i kommune eller stat i stedet for.

Dette innlegget ble først publisert på Anne Sofie L. Bergvalls facebookside

Publisert
BT anbefaler

Yngve ville fremleie til indere. «De ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleier.

«De er ikke til å stole på fordi de ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleieselskapet BKV Eiendom i e-post.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Menyen fantes kun på engelsk – og kelneren snakket ikke norsk

  2. FHI: 17 flyginger med koronasmitte – offentliggjør liste

  3. Onsdag vart kveldsfyll erstatta med tåredrypande auge og sviande nasar i Nygårdsparken

  4. Politiet rykker ut til høylytte studentfester

  5. Kjære Bent. Eg har forstått det no. Kva du liker.

  6. – Det var ikke ungdommen som sendte oss til syden