- Sats på «Norge for alle»

Publisert Publisert
  • Erstatt «Alt for Norge» med «Norge for alle», så lager vi en samlende visjon. Den inkluderer alle nordmenn, samtidig som vi tilkjennegir et klart internasjonalt ansvar.
  • Einar H. Spang
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

Dette sa de to innlederne på årets Næringslivssymposium på Norges Handelshøyskole i går, Ingebrigt Steen Jensen og Svein Mollekleiv til Bergens Tidende, etter sitt fellesforedrag.

Der opptrådte de som misjonærer for en klar og enkel formulering av kjerneverdier som ansatte i bedrifter, innbyggere i Norge og medlemmer av politiske partier kan identifisere seg klart med. Visjoner som gir mening med tilværelse og innsats.

De avsluttet med å utfordre de ca. 500 deltakerne, som er sammen i to dager for å diskutere visjoner og kjerneverdier, med å komme med noen klare forslag til visjoner for Norge. Forslag som kan oversendes til regjering og storting.

— Uten ekte og enkle formulerte visjoner som viser meningen med det som bedrives, ser ikke folk meningen. Det blir som en båt uten styring, mener de to.

Regjeringen trenger visjon

— Forsvarsminister Kristin Krohn Devold var ikke, da BT møtte henne sammen med utfordrerne, så overbevist om at det er hele Norge som trenger en samlende visjon.

— Det er imidlertid klart at partiene har for dårlig formulert visjoner. Vi må skjerpe oss. og få frem klare visjoner med krystallklare formuleringen som viser forskjellen mellom partiene. Jeg tror for så vidt også at det kunne være verdifullt om regjeringen på en klar måte kunne formidle sin verdivisjon, sa hun i en minidebatt med Jensen og Mollekleiv.

— Innen Forsvaret har vi nå utformet en klar visjon, som er tilpasset de nye oppgaver Forsvaret har. Visjonen er: Sikre og gjenopprette fred, demokrati og menneskerettigheter. For Forsvaret er dette en viktig visjon, og vi føler at det er viktig å ha en slik enkelt formulert rettesnor. Den kan vårt personell forholde seg til, sier Krohn Devold.

- Dere er jo enige!

— Politikerne er enige om det meste når det gjelder verdi. Det sier dere jo. Hvorfor ikke formulere dette i en visjon, og så synliggjøre at det er virkemidlene dere er uenige om, mente Steen Jensen og Mollekleiv.

— Jeg er redd for at slike visjoner kan bli helt tannløse. Det er ikke vanskelig å si at vi er enig i mange overordnede mål, men det er når pengene skal fordeles - når virkemidlene må velges - vi trenger visjoner for hvordan vi skal nå målene, mente Devold. Hun la til at hun var redd for at gode generelle visjoner ville nå lite frem i en tabloidisert mediehverdag.

— Her selger ikke enigheten godt.

Forventer resultat

Steen Jensen og Mollekleiv sier til Bergens Tidende at de anser det som viktig at vi i Norge kan stå samlet bak verdier vi tror på. Det vi vil at Norge skal styres etter i minst et ti års perspektiv.

— Vi har et klart fundament i menneskerettigheter og Geneve-konvensjon. De er vi forpliktet etter, men innholdet er komplisert. Det bør være mulig å enes om enkle budskapsformuleringer som vi alle er enige om. Nå avventer vi spent arbeidet gjennom workshopene på Næringslivssymposiet. Personlig tror vi at Norge har unike verdier. Når vi ser på det internasjonale engasjement, så bruker Bush 450 milliarder kroner - nok til å gi alle i Afrika biff og rødvin hver dag i ett år. Norges mulighet til å gi verdenssamfunnet noe av verdi ligger neppe i å føre krig. Det at vi gjennom en årrekke har utviklet kompetanse på forhandlinger - å legge til rette for fred og forebygge konflikter - kan kanskje være en verdi vi kunne være stolte av å videreforedle som et bidrag til det internasjonale samfunn, mener de to innlederne.

VIL HA KLARE VERDIGRUNNLAG: Ingebrigt Steen Jensen (til v.) og Svein Mollekleiv provoserte næringslivsledere og politikere, på Næringslivssymposiet til NHH-studentene, til å gi folk klare visjoner de kan ha lyst til å være med på å gjennomføre.<br/><Foto: HELGE SUNDE

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Kvinne (26) omkom etter fall i foss

  2. Mann reddet fra fjellhylle over Skomakerdiket

  3. – Det har ikke vært uvennskap i familien

  4. «Politiet må slutte å ta førerkortet fra hasjbrukere»

  5. Påkjørt trafikklys lager trøbbel i Bergen

  6. «Amerikansk politi ødelegger nå selve limet i samfunnet»