Voldsromantikeren Fjordman

DEBATT: Hege Storhaug er ikke i stand til å gjenkjenne voldsromantiserende fascisme når hun ser det.

PORTRETT: Forfatter Simen Sætre skrev boken «Fjordman. Portrett av en antiislamist». FOTO: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
  • Rune Berglund Steen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Det mest interessante ved Hege Storhaugs innlegg om Peder Jensen, «Fjordman», er hva den sier om henne selv.

Storhaug oppsummerer det som at Fjordman er «(med rette) kritisk til islam». Dette antyder langt på vei en viss støtte til Fjordman, men sier ellers lite. Man kan være «kritisk til islam» på svært ulike måter. Humanetiker Lars Gule er kritisk til islam. Gunnar Stålsett er det sikkert også på sett og vis, som tidligere kristen biskop. Fjordman, derimot, ønsker alle muslimer på europeisk jord fysisk fjernet. Det er ikke å være «kritisk».

«Utslette fienden»

Storhaug skriver at hun aldri har registrert «noen form for voldsromantikk fra hans penn». Da har hun fulgt eksepsjonelt dårlig med. Fjordman har blant annet utgitt sin drøm om en borgerkrig som sprer seg på tvers av Europa. Han drømmer også om at Karl Martel (Karl «Hammere») skal gjenoppstå — frankerlederen som beseiret en muslimsk hær ved Tours i 732. Han mener at europeiske borgere bør væpne seg og forberede seg på å ta makten i egne hender og gjøre oss til vår sivilisasjons «voktere». Han skriver henført om «den totale seieren over og utslettelsen av fienden». Ingen voldsromantikk? Tilfeldig er det ikke at Breivik lot seg inspirere nettopp av Fjordman.

Hatideologi

Bakgrunnen for voldsideologien er Fjordmans syn på alle vestlige lands regjeringer som «landsforrædere». Fjordman mener at islam er en «sekundær infeksjon», at det virkelige problemet er de folkevalgte som begår «landssvik» hver dag. En del av landssviket skal være det hemmelige samarbeidet med muslimske ledere for å la muslimer overta makten, den såkalte Eurabia-teorien.

Les også

Fjordman bør ikke få støtte

Fjordman ønsker ikke bare å se alle muslimer fjernet fra Europa. Han misliker også sterkt blanding av mennesker med ulik hudfarge, og mener at det finnes en sammensvergelse mot den hvite mann, ledet an av USA, «Det anti-hvite imperiet». At Storhaug faktisk velger å posisjonere seg selv så vidt tett opp mot en hatideolog som dette, er både påfallende og foruroligende.

Populær blogger

Storhaug vil gjøre dette til en debatt om ytringsfrihet. Fjordman er en blogger, noe som pr. definisjon gjør ham globalt publisert. Han kan leses i Kina og i urbane strøk i Sibir. Og han blir lest. Den jevne nordmann kunne bare drømme om å ha en så vidtrekkende ytringsfrihet.

Denne debatten handler ikke om Fjordman skal ha rett til å ytre seg eller til å utgi bøker. Det har han. Den handler ikke engang om hans rett til å bli økonomisk honorert. Trolig kommer han til å tjene penger på ordinært boksalg. Denne debatten handler bare om han bør kompenseres ytterligere for anstrengelsene.

Drapsforsøk

Å blande sammen debatten omkring Fjordman med drapsforsøket på Lars Hedegaard, formann i det danske Trykkefrihedsselskabet, er usaklig. At Hedegaard er en person med ekstreme meninger, endrer ikke på at drapsforsøket mot ham var forkastelig. Vi har selv etterlyst bedre vern for samfunnsdebattanter, uansett hvilken side i debatten de står på. Samtidig som Storhaug kommer med fordømmende kommentarer til hvordan avisredaktører forholdt seg til drapsforsøket på Hedegaard, synes hun selv å forsvare en hatideolog som drømmer om en borgerkrig hvor «landssvikerne» åpenbart skal få sin straff.

Mangler troverdighet

Storhaug er til det kjedsommelige opptatt av begrepet «konsekvensetikk». Hun burde begynne med simpelthen å være konsekvent. For dem som ennå mener at Storhaug har en viss troverdighet fordi det en gang var et engasjement for muslimske kvinners rettigheter å spore hos henne, bør tenke seg om igjen.

Per i dag er Storhaug ikke i stand til å gjenkjenne voldsromantiserende fascisme når hun ser det. Storhaug referer med bravur til Arnulf Øverland. Den samme Øverland var blant de fremste på barrikadene mot sin tids fascisme. Øverland så, der Storhaug forblir blind.

Følg BTmeninger på Facebook!

fjordman.jpg
Publisert: