Sopp stengte akuttmottak

Helsefarlig sopp i kjelleren er grunnen til at tre beboere og 24 ansatte i går måtte flytte fra Akuttmottaket for ungdom i Kalfarveien.

Publisert Publisert
  • Jørn-arne Tomasgard
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

— Det er også funnet sporer av den agressive soppen i første etasje, bekrefter direktør i Barne-, ungdoms- og familieetaten region vest, Geir Kjell Andersland.

En lege alarmerte om forholdene, og skadedyrkontrollfirmaet Cytox rykket inn og påviste helsefarlig inneklima. Andersland sier at han ikke er kjent med om noen er påført helseskade.

— Vi vet ikke hvor helsefarlig dette er, men vi vil ikke risikere noe. Vi er lovet en skriftlig rapport om tilstanden fra Cytox 15. desember, sier Andersland.

Det er inntil seks plasser ved dette akuttmottaket for barnevernsbarn og ungdom med atferdsvansker. De tre ungdommene som var på mottaket, er nå overflyttet til ungdomsbasen i Fyllingsdalen.

Fikk problem i fanget

Ansvaret for bygningen ligger hos Statsbygg. Forvaltningssjef for Statsbygg region vest, Audun Lien, sier de overtok vedlikeholdsansvaret fra fylkesbyggesjefen i år.

— Vi har fått et problem i fanget som vi ikke var forberedt på, sier han.

Bygget som er rammet av soppangrep, ligger nederst i Hansabakken i Kalfarveien 83. Det er på 1231 kvadratmeter brutto, og eies av Stiftelsen Anna Jebsens minne. Det står i leiekontrakten at leier har ansvar for vedlikehold.

— Vi må nå finne ut om Statsbygg skal bære den økonomiske byrden med opprustningen av bygget, eller om den skal plasseres et annet sted, sier Lien.

— Er dette er resultat av manglende offentlig vedlikehold?

— Jeg kjenner lite til vedlikeholdshistorien, sier Lien.

Tar skyldspørsmålet senere

Statsbygg vil få fortgang i arbeidet med å gjøre bygget beboelig. Derfor vil de i første omgang ta kostnaden selv.

— Det kan ikke bli slik at kua dør mens gresset gror. Vi kan ikke diskutere hvem som har ansvaret mens de som skal holde til i huset ikke har noe sted å være. Så får vi heller ta skyldspørsmålet etter hvert, sier han.

Kjelleren kommer nå til å bli stengt slik at man kan foreta nødvendig utbedring.

Publisert