Beruset prest gikk amok under vielse

Jøss, har en prest virkelig drukket seg dritings, for deretter å gå amok under en vielse? Vel, det kan jo ha inntruffet, men jeg har ingen slik historie å by på.

LURING: Erik Hanøy skriver om det å bli lurt.
  • Erik Hanøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Overskriften ble laget ene og alene for at du skulle klikke deg inn på denne saken. Du har altså blitt lurt, du får ikke det du forventet.

Dette ville selvsagt vært idiotisk gjort av meg, hvis det ikke var for å understreke et poeng. Det finnes nemlig nok av nettaviser som er på skruppelløs jakt etter flest mulig klikk, og da er det fristende å lage spennende overskrifter.

Nå er mitt eksempel med den berusede presten selvsagt veldig satt på spissen, men du skal ikke lete lenge før du finner overskrifter som lover mye mer enn de kan holde. Særlig gjelder dette videosnutter, der du først må lide deg gjennom en eller flere reklamefilmer. Litt for ofte oppleves det som om det ikke var bryet verdt.

Å bli lurt er ikke en ny opplevelse for oss mennesker. Vi har drevet på med dette til alle tider. Bibelen er full av historier om kjøpmenn og tollere som ikke hadde rent mel i posen. Ja, selveste Eva ble jo etter sigende lurt av en slange, så dette er vi vant med.

Les også:

Les også

Oisann, det blinket i fotoboksen

I vår tid har internett gjort landskapet mer uoversiktlig, og det har gitt svindlerne nye muligheter. Kåte og ensomme menn sender penger til pene damer som ikke eksisterer. Han som har arvet hundrevis av millioner nede i Nigeria, jobber fremdeles med å få tak i pengene sine. Han trenger bare et lite bidrag fra deg først, så blir dere begge rike.

Vi liker jo å tro at vi ikke er så dumme at vi lar oss lure av slik svindel, men jeg må innrømme at jeg har gått på flere smeller. Heldigvis ingen med alvorlige konsekvenser, men en gang fikk jeg e-post om at Twitter-kontoen min var hacket, og jeg måtte følge en link for å endre passordet.

Jeg var på jobb og en smule stresset, så jeg gjorde som jeg ble rådet til. Noen timer senere fikk jeg melding fra en kollega om at Twitter-kontoen min spydde ut spam … Nå var det heldigvis forholdsvis ufarlig, men jeg lot meg lure, så da kunne det også skjedd med en falsk e-post fra nettbanken?

De siste eksemplene er jo grov kriminalitet, men det finnes en gråsone, og det virker som om den stadig utvides. Bildemanipulasjon for å få hotellrom og ferieleiligheter til å fremstå større og mer luksuriøs, er et kjent triks. Ja, selv boligmeglerne i vår egen by retusjerer bort høyspentmaster og andre lite salgsfremmende elementer når de skal selge boliger.

Les også:

Les også

Hvorfor er nynorskfolket så sinte?

Flyselskapene er eksperter på å lure oss. De dundrer på med reklamer for svært billige turer til europeiske storbyer, men nevner ikke at returbilletten er i en helt annen prisklasse. Årsaken til det er selvsagt at de vil trigge reiselysten din. Du lufter tanken om en billig storby-weekend for familien, og når dere til slutt oppdager at sluttsummen blir mye høyere enn forventet, er dere så giret på å reise at dere bestiller turen likevel.

For noen år siden ringte det på døren min, på utsiden sto en ung kvinne med alvorlig mine. Hun fortalte at jeg bodde i et område som var svært utsatt for livsfarlig radongass! Jeg trodde først at hun jobbet for kommunen, og at hun ville be oss om å evakuere huset, men neida, hun solgte radonmålere. De kostet tre tusen kroner pr. stykk, og jeg ble anbefalt å kjøpe flere, siden forekomsten av radon kunne variere fra rom til rom.

Jeg fikk kjøpt en identisk måler hos en byggmester, for en tiendedel av prisen, og et år senere var resultatet klart: Ingen målbar forekomst av radon...

Den unge kvinnen prøvde altså å skremme meg til å kjøpe av henne, til blodpris. Sleipt, men ikke ulovlig. Heldigvis lot jeg meg ikke lure, men det er det garantert mange andre som gjør. Hvis ikke hadde hun neppe giddet å bruke kveldene til å ringe på dører.

Det finnes altså nok av luringer der ute, men hvordan skal vi klare å beskytte oss? Vel, det er det ikke lett å svare på, men jeg tror det kan være smart å begynne å tenke som våre forfedre.

De brukte sunt bondevett.

Publisert: