Drapsetterforskning ute av kurs

Publisert Publisert

Av Jørgen Riple, advokatforsvarer for svigerfaren i samråd med Stein Erik Ottesen, advokatforsvarer for svigermoren

UNDERTEGNEDE ER forsvarer for svigerfaren i den såkalte Dung-saken. I denne saken har det fra før pågripelsen vært et dårlig forhold mellom de siktede og politiet. Dette er ikke spesielt uvanlig, men at det også blir et dårlig forhold mellom politiet og forsvarerne er mer spesielt.

I likhet med min klient har jeg mistet tillit til at politiet vil etterforske saken objektivt, og av den grunn rådet min klient til ikke å gå i avhør og kutte all kontakt med politiet. Det er således mitt råd og min avgjørelse. Jeg har ikke noen tillit til at nye avhør vil drive saken fremover. Politiet vil stille de samme spørsmål om igjen og om igjen — og håpe på nye svar. Og dessverre er den menneskelig hjerne slik at når tiden går så erindrer vi forskjellig. To personer som så den samme episoden vil ha ulike erindringer av episoden etter som tiden går. Og det er mitt klare inntrykk at det eneste politiet ønsker med nye avhør er å konstruere en motstrid mellom familiemedlemmene.

SÅ NÅR POLITIINSPEKTØR Salvesen finner det fornuftig å gå ut i Bergens Tidende og si at han er lei de drapssiktedes unnskyldninger, så skal han vite en ting: Vi er lei politiets cowboymetoder og det vi oppfatter som grove krenkelser av våre klienter. Ett eksempel er at politiet anmoder den siktede svigermoren til å notere ned på cellen det hun ville forklare i de neste avhørene. Når hun så blir løslatt ransaker politiet cellen og tar beslag i alle notater.

Jeg oppfatter dette som en grov krenkelse av hennes rettigheter og et klart eksempel på at de ikke følger normale spilleregler. Og når de gjentatte ganger tråkker på våre klienter kan de ikke forvente at de skal orke å forholde seg til personer de oppfatter som fulle cowboyer.

SÅ HVIS POLITIINSPEKTØR Salvesen mistenker de siktede for å ha et ønske om å trenere saken tar han helt feil. Den jobben klarer politiet utmerket godt alene. Min klient ønsker denne saken henlagt slik at han kan fortsette med sitt normale liv. Nå må de leve med en konstant overvåking og mulighet for avlytting av både telefoner og rom. Det å hele tiden vite at politiet trolig kan høre hver eneste samtale de gjør i sitt eget hus, er en stor belastning over tid. Så tro meg politiinspektør Salvesen, de siktede ønsker ikke å trenere saken!

MISTET TILLIT: I saken om den savnede Dung Tran Larsen er det advokat Riples råd til klienten å ikke gå i nye avhør, han har nemlig ikke tillit til at det vil drive saken fremover. På bildet er forsvarsadvokatene i saken fra venstre Stein Erik Ottesen, Bjarte Madsen og Jørgen Riple.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Mann tiltalt for skremmende opptreden mot barn

Mannen var plaget av barn i nabolaget. I mars fikk han nok. Torsdag møtte han i Bergen tingrett som tiltalt.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. En pasient isolert, ti ansatte i karantene

  2. Det er én smittevernregel elevene på videregående ikke klarer å holde

  3. – Ryde har invadert byen med søppel

  4. – Den nye «dillen» alle i norsk skole må bruke tid på

  5. Mann tiltalt etter korpsarrangement

  6. – Vil du si nei til flyktningene? Se for deg dette.