Det er feigt å bruke handleliste!

Erik Hanøy har tatt på seg å redde menneskeheten.

Erik Hanøy
  • Erik Hanøy
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

«Jeg stikker en tur på butikken og kjøper melk. Vi er nesten tom. Er det noe annet vi trenger?»

Svaret fra min kone pleier som regel å komme fort, og det pleier å være innholdsrikt.

«Ja, vi trenger smør, knekkebrød, hvitost, frukt, saft og skyllemiddel. Og så kan du godt kjøpe noen egg.»

Jeg roper et bekreftende svar opp trappen, og snur for å gå ut døren, men fruen er ikke ferdig.

«Og så må du kjøpe noen tomater!

«Ja, det er greit.»

«Ikke glem noe nå da!!!»

«Neida, slapp av.»

«Du klarer ikke å huske alt dette, jeg sender deg en tekstmelding.»

«Nei, det gjør du IKKE!!!!»

Jeg bruker nemlig ikke handleliste når jeg går på butikken, det er et av mine få gjenværende prinsipper. Hva er det som er så galt med en handleliste, lurer du sikkert på? Det må da være gunstig å skrive opp alt det du skal handle, slik at du ikke glemmer noe? Nei, etter mitt syn så er det ikke det. Det er feigt, og bærer preg av kortsiktig tenkning!

Jeg skal forsøke å begrunne denne påstanden: I min barndom var det helt vanlig at du husket telefon-nummeret til vennene dine. Frode hadde 282816, Petter 298082.

Det var tungvint å slå opp i telefonkatalogen, særlig dersom kameratene dine het Hansen eller et annet vanlig etternavn, da måtte du enten vite fornavnene til foreldrene eller adressen de bodde på. Uansett medførte det så mye styr at man heller lærte seg nummeret utenat.

I dag er ikke dette tema i det hele tatt, man bare taster inn navnet på den som skal ringes og så går det hele automatisk. Jeg kan faktisk ikke mobilnummeret til mine egne unger engang, og jeg er sikker på at mange andre foreldre er i samme situasjon.

Et annet eksempel fra min barndom var når man gjorde avtaler, de måtte memoreres i hjernen. Jojo, det fantes jo almanakker og papirlapper den gangen også, men slikt var det jo selvsagt ingen som gikk rundt og drasset på.

I dag får jeg mail noen minutter etter at avtalen er gjort, og ved å trykke bekreft, så legger de seg inn i min google-kalender, med automatisk varsel dagen før, og 30 minutter i forkant av møtet. Null og niks utfordring for hjernen.

Les også:

Les også

Hanøy hadde 24 timer på seg til å bli frisk. Han prøvde alle triksene.

Jeg kan ramse opp flere eksempler: Musikk på radioen er ikke lenger noen hjernetrim, artist og låt vises jo i displayet. Å huske navn på filmer, skuespillere, idrettsfolk, politikere og hovedsteder er ikke lenger noe poeng. Når du har behov for den informasjonen, bare søker du på mobilen.

For ikke å snakke om hoderegning, en kunst som sakte men sikkert er i ferd med å forsvinne blant befolkningen. Før i tiden var det et grunnleggende krav for de butikkansatte å kunne regne ut 400 minus 336. I dag betaler de fleste med kort, og hvis du er så gammeldags at du bruker kontanter, kommer vekslepengene ut av en automat.

Men hva er egentlig problemet? Er det ikke lettvint og behagelig med slike hjelpemidler? Jo, det er jo det, men man skal ikke lese mye evolusjonsteori før man oppdager at arter som ikke lenger har behov for en egenskap, fort mister den. Hvor flink tror du f.eks at en vanlig hund er til å skaffe seg mat gjennom jakt? Ganske dårlig, vil jeg tippe. Den er vant til å få maten servert av mennesker.

Jeg frykter at dersom vi fortsetter å gjøre hverdagen stadig enklere, nærmest blottet for hjernetrim, så kommer vi til slutt til å gå rundt som lettere demente hele gjengen. Derfor ofrer jeg meg for menneskeheten, jeg kjemper videre som den siste mohikaner og lar handlelisten ligge igjen hjemme. Denne siste skansen skal forsvares til the bitter end!

Så til det store spørsmålet: Husket jeg alle varene som min kone ramset opp? Selvsagt. Hvis ikke hadde jeg fått høre det i langt tid — frykt er en god motivator. Men... jeg glemte det jeg opprinnelig skulle på butikken for, nemlig å handle melk. Så det blir støtt og stadig noen strafferunder på butikken, men hva gjør man ikke for å redde menneskeheten? :-)

Publisert
  1. Skråblikk

Les mer om dette temaet

  1. Derfor er livet best etter 40

  2. Blir støvsuging mer effektivt når det er fotball på TV?

  3. Husker du da blyanten var en viktig del av musikken?

  4. Jeg fikk panikk da jeg tok skjønnhetsoperasjon

  5. Endelig har jeg lært, ingen nyttårsforsett i år

  6. Hvorfor hilser vi egentlig på fremmede når vi går på tur?

  7. Hvorfor selger de blyanter i parfymeavdelingen?

  8. Blir du med på nachspiel?

BT anbefaler

Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

Lars Sandven og hans gravide samboer fikk en dårlig avslutning på Mallorca-ferien.

LES SAKEN