Oisann, det blinket i fotoboksen

Hva skjer nå?

Ooops! Det gikk visst litt for fort.
  • Skråblikk: Erik Hanøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Fikk du med deg denne?

Les også

Vet du hva som skjer hvis du bruker Zalo i oppvaskmaskinen?

Jeg satt i mine egne tanker da jeg kjørte fra Nesttun mot Arna tidlig en fredags morgen. Med ett kom jeg på at det står en fotoboks der inne i Helldalen, men det var for sent. Mot meg lyste det et beskjedent rødt lys fra boksen! Noen hundredeler senere hadde blikket mitt flyttet seg ned på speedometeret. Nålen sto på 60 km/t, mens fartsgrensen der inne er 50.

Pokker, det var ikke en slik start på dagen jeg hadde sett for meg!! Været var nydelig og jeg hadde planlagt noen sorgløse timer på ski i Eikedalen. Når slikt inntreffer, er det ikke til å unngå at man lurer på hvor stor boten kommer til å bli. Nå kunne jeg jo ikke sjekke gjeldende satser mens jeg kjørte bil, så jeg prøvde å fortrenge de dystre tankene, men noen minutter senere var det ingen bønn. Jeg kjørte ut til siden og fant frem mobilen.

Hanøys hjelp til selvhjelp:

Les også

Dette geniale trikset hjelper deg til å huske navn

Det viste seg at jeg måtte være forberedt på å betale mellom 600 og 2900 kroner, avhengig av hvilken hastighet fotoboksen hadde registrert. Jeg var skråsikker på at nålen sto nøyaktig på 60 km/t, men hvor fort kjører jeg egentlig da? Er det ikke slik at speedometeret alltid viser litt for høy hastighet? Og har jeg ikke hørt at de alltid trekker fra 5 km/t i sikkerhetsmargin?

På vei mot Kvamskogen surret de forskjellige scenarioene rundt i skallen på meg, hvis jeg egentlig kjørte i 57 km/t, og de trekker fra 5 ekstra, så blir jeg jo målt i 52 km/t. Kan jeg virkelig få bot for det? Eller ble jeg målt noen sekunder før det blinket og hadde jeg kanskje høyere fart akkurat da? Tankevirksomheten var intens, og etter en stund begynte tvilen å komme. Jeg var ikke engang lenger sikker på at speedometeret hadde vist nøyaktig 60 km/t, viste det kanskje 62 eller 63?

Hanøy vil redde menneskeheten:

Les også

Det er feigt å bruke handleliste!

På hjemveien , etter en herlig dag på ski der jeg i noen timer faktisk klarte å glemme hele hendelsen, passerte jeg en ny hastighetsmåler. Det viste hastigheten på et digitalt skilt, slik at du blir oppmerksom på farten du holder. Ok, her kunne jeg sjekke om speedometeret mitt er riktig innstilt eller ikke, så jeg snudde bilen for å passere måleren på nytt. Med pinlig nøyaktighet lå speedometeret på 60 km/t. Kom igjen, vis 57 eller noe deromkring nå!! Skuffelsen var stor da to tall lyste mot meg, det var 5 og 9. Speedometeret mitt viste altså kun 1 km/t over faktisk hastighet ...

Velvel, da var det ikke mye å hente der, men hva med sikkerhetsmarginen de har lagt inn? Hvor stor er den? Vel hjemme ble nettet sjekket grundig, men jeg fant ingen bekreftet informasjon om noe sikkerhetsmargin, kun en drøss med blogger der folk var sterkt uenige. Heldigvis kjenner jeg flere yrkessjåfører, dette måtte jo de ha peiling på!! Noen telefonsamtaler senere var jeg like langt, den ene mente at det ikke eksisterer sikkerhetsmargin lenger, siden måleinstrumentene er blitt så nøyaktige, mens den andre ganske enkelt ikke hadde peiling. Han rakk imidlertid å strø salt i såret ved å påpeke at dette ikke hadde vært noe problem hvis jeg hadde klart å holde fartsgrensen. Jo, tusen takk skal du ha for den opplysningen ...

Den eldste unnskyldningen i boken:

Les også

Jeg har dessverre ikke hatt tid …

Jeg innså at det bare var å ta tiden til hjelp, før eller siden ville boten dukke opp i postkassen, og da ville jeg få svaret. Dagene gikk, ukene også, og det kom ikke noe brev. Det sies at selv dødsdømte mennesker alltid har et lite håp om at dommen vil bli omgjort, det er visstnok en menneskelig overlevelsesmekanisme som slår inn.

Nå begynte jeg også å håpe, kanskje jeg slipper unna? Hvor lang tid tar det egentlig før slike bøter blir sendt? Ny research på nettet, nok en gang uten å finne noe svar. Jeg vurderte å ringe politiet for å spørre, men kom fort frem til at det neppe ville være så lurt. Enda to uker senere var jeg likevel sikker, det blir ikke noen bot på meg. Puh, der var jeg heldig!!

Konvolutten fra politiet kom selvsagt til slutt, og den inneholdt et forelegg på 1600 kr. Jeg hadde blitt målt til 57 km/t, og kunne velge mellom å betale, eller å sitte tre dager i fengsel. Jeg valgte å finne frem koden til nettbanken ...

Sterk speakeropplevelse:

Les også

Det var en sterk opplevelse å se ansiktet på guttungen da han tok de siste stegene

Nå kommer imidlertid det bitreste ved hele denne historien. Jeg bor i Fyllingsdalen, og jeg var ikke så lysten på å passere bomringen midt under rushtidsavgiften. For å spare noen tiere valgte jeg altså å ta omveien om Nesttun. Det viste seg å ikke være så smart …

Publisert: