Hold studieløftene

DEBATT: Om Norge skal leve av kunnskap i fremtiden må studiene nå finansieres skikkelig, så ikke Rimi tar oppmerksomheten.

DYRE KVADRATMETER: En fersk undersøkelse publisert på hybel.no viser at leieprisene for rom og hybler i kollektiv hadde økt med 2,1 prosent i Bergen sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor. Foto: ARKIVFOTO: BT

  • Jonas Ohlgren Østvik
  • André Almås Christiansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Da den rødgrønne regjeringen for åtte år siden satt på Soria Moria for å skrive regjeringserklæringen, gjorde studentbevegelsen som Bjarne Brøndbo i sangen “Det umulige e mulig»: «Vi trudd på det utrulige, på Soria Moria, Soria Moria slott». På forhånd hadde alle lovet 11 måneder studiestøtte, men da de kom fra forhandlingsbordet var løftene glemt og studiestøtten bortprioritert.

Ikke la historien gjenta seg med studentboligløftene i har fått i år. Alle de borgerlige partiene lover bygging av mellom to og tre tusen studentboliger årlig. Nå er den nye regjeringen nødt til å følge opp lovnadene.

Noe av det viktigste for kunnskapssamfunnet Norge er at vi ivaretar prinsippet om lik rett og like muligheter til utdanning. Da er vi avhengig av at det ikke bare er de økonomisk privilegerte som kan ta utdanning på fulltid. Vi flere kunnskapsrike og dannede mennesker som vil delta i arbeidsliv og demokrati. De økonomiske rammene må bedres for at vi skal sikre dette.

Studenters største utgiftspost er bolig. Prisene i det private leiemarkedet ligger 40–60 prosent høyere enn i studentboliger, og har økt stort de siste årene. En gjennomsnittlig hybel på det private leiemarkedet har økt med 75 prosent de siste ti årene.

I Bergen var leieprisene for en toroms i juni i år 13,8 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Det betyr en snittøkning på 1435 kroner i måneden. Når justeringen av studiestøtten har gitt oss 190 kroner mer pr. måned, så sier det seg selv at utviklingen er hårreisende dårlig. Det kan ikke fortsette i dette tempoet.

Norge kan ha den beste utdanningen i verden, og vi har et handlingsrom for å prioritere kunnskap og forskning som ikke er matchet av noen nasjon i historien. Derfor må vi investere slik at våre kloke hoder kan bli klokere på heltid, og fullføre på normert tid. Vi mener ikke at det å arbeide ved siden av studiene er negativt i seg selv, men dagens arbeidsmengde ved siden av studiene svekker kvaliteten på utdanningen. Tall fra SSB viser også en skremmende sammenheng mellom høy arbeidsmengde, og dårligere psykisk helse og lavere mestring av studiene. Den økonomiske utviklingen de siste årene fører stadig flere studenter i negativ retning.

Å satse på kompetanse og kunnskap er den eneste måten å sikre Norges fremtid på. Det er det som er vårt største konkurransefortrinn – ikke oljen. Det er vår kunnskap som gjør oss i stand til å være innovative og til å produsere bedre varer raskere enn konkurrentene.

Det er på områder hvor forskning og ny teknologi har sprengt grenser vi eksporterer varer utover landets grenser. Skal dette fortsette krever det at våre studenter får mulighet til å konsentrere seg om det de skal – å lære. Da snakker vi ikke om å lære strekkoder på melkekartongen utenatt. Vi skal ha verdensledende kandidater og forskere – ikke Rimi-studenter.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Her legges det nye bybane­sporet. Rundt det kommer det en helt ny bydel.

Sjekk alle byggeplanene!

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Funn av død person i traktor

  2. Dette sier styrelederen om Brann-trenerens fremtid

  3. Stengte tunneler skapte køer i sentrum

  4. Ikke én hadde på seg Brann-drakt på Fotballpuben. – Fansen har resignert.

  5. Ti kategoriar. Femti finalistar. Dette er det beste Bergen har å by på.

  6. Hva er Bergens beste bar? Stem på din favoritt.