Blir støvsuging mer effektivt når det er fotball på TV?

SKRÅBLIKK: Sofaen var inntatt i horisontal stilling, snacks og drikke var på plass, og den viktige fotballkampen ble vist på flatskjermen.

Publisert Publisert

STØVSUGER-OFFER: Erik Hanøy står frem i ukens Skråblikk. Foto: Paul Sigve Amundsen (arkiv)

 • Erik Hanøy
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Sofaen var inntatt i horisontal stilling, snacks og drikke var på plass og den viktige fotballkampen ble vist på flatskjermen. Jeg var meget fornøyd med tingenes tilstand, men, som vi alle vet, gode ting varer sjelden lenge. Som et bråkete godstog gjorde nemlig husholdningsapparatet sin entré, det skulle støvsuges i stuen … Kommentatorens stemme druknet umiddelbart i hvesende støy som angrep hver kvadratmillimeter av rommet.

I slike situasjoner gjelder det selvsagt å tenke taktisk, så jeg prøvde meg med et entusiastisk og velvillig forslag: «Du, jeg kan støvsuge her inne etterpå, jeg tar det med en gang kampen er ferdig!» Siden jeg ikke er så veldig flittig i huset, og med tanke på at jeg på den fronten ofte lover mer enn jeg klarer å holde, så kom jeg ingen vei. Det var behov for å støvsuge, og det skulle gjøres nå. Egentlig forstår jeg fruen godt, jeg hadde ikke stolt på meg selv jeg heller …

Endelig har jeg lært:

Les også

Ingen nyttårsforsett i år

Likevel så er det merkelig at stuen alltid trenger rengjøring akkurat mens det vises fotball, og en rundspørring blant mine fotballfrelste venner fortalte meg at jeg ikke er alene om å oppleve dette fenomenet. En sen guttekveld ble det lansert en teori: Kanskje det er slik at det faktisk blir renere på gulvet dersom man støvsuger når det er fotball på TV? At resultatet rett og slett blir bedre? Det virker jo i utgangspunktet absurd, men vi klarte ikke å finne en annen forklaring for at denne ulyden hjemsøker stuen på det verst tenkelige tidspunkt, gang etter gang.

KJENT FENOMEN: Dame med støvsuger dekker for TV-skjermen.

For å sjekke hvilket syn støvsuger-produsentene har på saken, tok jeg kontakt med Espen Vik, salgssjef i Bosch Hvitevarer. Han var veldig klar på at det ikke er noen faglige indikasjoner på at deres støvsugere fungerer bedre når det vises fotball på TV, men med munterhet i stemmen antok han at det eneste unntaket kunne være hvis det er det tyske landslaget som spiller. (Bosch er et tysk selskap.) Salgssjefen kom imidlertid med et godt forslag til løsning, hva med å gå til innkjøp av en stillegående støvsuger?Det store juledilemmaet:

Les også

Vil du ha ekte juletre, eller et laget av olje?

Ja, det kan godt være at jeg tar salgssjefen på ordet, men fremdeles vil man jo ha problemet med at noen sperrer for TV-skjermen! Jeg trengte flere faglige innspill. og tok en telefon til Bente Moen, professor i arbeidsmedisin ved Universitetet i Bergen. Hun var meget tvilende til min teori, det finnes ingen kjent forskning som tyder på at fotball på TV påvirker resultatet av rengjøringen. Professoren kunne på ingen måte se noen sammenheng, men pekte på et interessant poeng. Når man støvsuger så virvles det opp støvpartikler i luften. Det er derfor ikke lurt å støvsuge hvis man skal oppholde seg i det samme rommet etterpå, da vil luftveiene våre nemlig bli utsatt for store mengder partikler!!

Da Hanøyen kom i styret:

Les også

I årevis klarte Hanøy å snike seg unna FAU og komiteer

Dermed var konklusjonen klar, støvsuging midt under en fotballkamp gir ikke bedre resultat, tvert imot så kan det være helseskadelig! Dermed skulle man jo tro at disse argumentene vil føre til en slutt på fenomenet, men min livserfaring tilsier at jeg ikke bør juble for tidlig. Jeg fikk imidlertid et godt råd forleden dag: Hva hvis jeg selv støvsuger stuen, i god tid før fotballkampen begynner?

Jojo, det er jo en slags løsning det også…..

En stilstudie i drosjekøen:

Les også

Blir du med på nachspiel?

Publisert
 1. Skråblikk
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Blir du med på nachspiel? 

 2. Jeg fikk panikk da jeg tok skjønnhetsoperasjon

 3. En veldig pinlig julefortelling

 4. Egget som ble til 216 millioner høns!

 5. Snill mann, men en hissig bilist

 6. Mission impossible: 24 timer uten internett

 7. Hvorfor hilser vi egentlig på fremmede når vi går på tur?

 8. Hvorfor selger de blyanter i parfymeavdelingen?

 9. Kampen om garderobeskapet

 10. 13 tenåringsjenter kastet meg ut av mitt eget hus!

BT anbefaler

Har gjenskapt hvordan Bergen så ut i 1320

Nå kan du på film og bilder se hvordan Bergen trolig så ut i middelalderen.

LES SAKEN